O NAMA
Image and video hosting by TinyPic
Ovaj blog piše o aktualnostima Neretve i cilj mu je podizanje informiranosti građana o životno važnim temama za Neretvu.
Mjesto Matijevići su naselje u Općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, staro najmanje 170 godina. Naše selo i naša općina su davali mnoge poznate osobe koje se pamte i pamtit će ih Neretva, ali i Hrvatska. Iz našeg sela je pok. župan Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Šprlje, dok korijeni Predsjednika Sabora Luke Bebića (njegova majka) kao i mnogih drugih gospodarstvenika i intelektualaca, sežu iz našeg sela. Blog je namjenjen svima koji žele znati aktualnosti Neretve i našeg mjesta.

MATIJEVIĆI I NERETVA

26.05.2015., utorak

ANALIZA IZBORNE SKUPŠTINE UDRUGE LAĐARA NERETVE - NOVI DOGOVORI - NOVI LJUDI - NOVI IZAZOVI

Turbulentna događanja koja prate protekle dvije godine Maraton lađa su i dalje nastavila golicati znatiželju doline Neretve, posebice uoči i nakon izborne skupštine Udruge lađara Neretve.

Nakon što je Marko Marušić, dosadašnji predsjednik Udruge lađara Neretve dao ostavku na to mjesto, a nakon njega i cijeli upravni odbor Udruge, u nedjelju je održana izborna skupština oko koje su se lomila mnoga koplja. Nije nepoznato da politika već dvije godine intenzivnije pokušava vršiti upliv u Udrugu lađara Neretve, koristeći pri tom nimalo izbirljive metode, ali se Udruga lađara Neretve solidno opirala svim pokušajima politizacije.

Kada je prije mjesec dana, dakle niti 4 mjeseca uoči Maratona lađa došlo do urušavanja čelništva Udruge, uzavrele su strasti u potrazi za adekvatnim kandidatima koji će zamjeniti do tada solidno posloženi stari Upravni odbor. Sastanci pojedinih ekipa koje su tražile „svog“ kandidata, kao i sastanci političara i predstavnika ekipa, postali su svakodnevica proteklih tjedana. Pokušaji da se izlobira ovaj ili onaj kandidat, ili pokušaji da se sabotira „onaj drugi“ pokazali su da lađari nisu imuni na metode koje ne bi trebale imati veze s Maratonom lađa.
Pored toga su se standardno vukle priče „gornja“ i „donja“ Neretva, „nama“ ili „njima“ sklon, „odan“ ovoj ili onoj političkoj stranci i slično. U cijelom tom poraznom ponašanju pojedinih političara i pojedinih lađara koji su podlegli politikanstvu, ipak se dogodilo nešto što se ne događa prečesto, a to je dogovor! Dogovor kojim se većina lađarskih ekipa i prije skupštine dogovorila gotovo u detalj tko će biti na kojoj poziciji u novoj upravi. Pri tom se očito nije ostalo imuno ni na političke utjecaje, te su lađari za spas situacije oči uprli donekle i u politiku.

Iako su se za predsjednika Udruge javila 2 kandidata - Dalibor Obradović i (već standardni kandidat) Neno Kovačević, na kraju, nakon izlaganja, Neno Kovačević je povukao svoju kandidaturu te je izabran Dalibor Obradović. Iako Dalibor Obradović nema velikog iskustva u organizaciji Maratona lađa, osim u dijelu agencijskog angažmana oko brodova, lađari su se dogovorili da on bude na čelu Udruge lađara Neretve.

Struktura novoizabranog Upravnog odbora je:
Predsjednik Udruge: Dalibor Obradović, tajnik SDP-a ogranka Metković (do 2013. bio i predsjednik ogranka), vlasnik turističke Agencije Forzita
Dopredsjednik Udruge:: Joško Jerković-Piro iz Rogotina, jedan od najtrofenijih lađara, osvajač mnogih medalja i štitova, veslač UOTV Rogotin, višegodišnji aktivni član prijašnjih uprava, član mnogih lašarskih ekspedicija,
Dopredsjednik Udruge: Mladen Šutalo, bivši povjerenik HDZ-a za gradske organizacije HDZ-a grada Metkovića
Direktor Maratona lađa: Jakov Marević, član Mjesnog odbora Staševica (SDP), dugogodišnji lađar, 2 godine zamjenik predsjednika Nadzornog odbora UL Neretve, prošle godine direktor Maratona lađa, na glasu kao jedan od najaktivnijih i najsposobnijih lađara u organizaciji Udruge.
Tajnik Udruge: Ante Mijić, vijećnik MOST-a u Gradu Metkoviću, dugogodišnji aktivni lađar (ekipe Studenti, Sv. Roko Podrujnica i Sv. Ilija Metković), aktivni član bivše uprave, na glasu kao jedan od najsposobnijih i najaktivnijih članova uprave
Ostali članovi Upravnog odbora Udruge:
Ivan Burić (Komin) – najstariji lađar ikada, višegodišnji član Uprave i 2 godine član Nadzornog odbora
Jakić Petar
Rade Ostojić, Peračko Blato
Dragan Pandžić (veslač- parićar Crnog puta)
Marijan Sršen (bivši član uprave, poznat kao osoba bez dlake na jeziku)

Ni ovaj izborna skupština nije prošla bez povremenih teških riječi i sukoba, ali na izbornim Skupštinama se uvijek probude strasti koje se smire već iduće jutro.

Kako će se stvari sada odvijati ostaje za vidjeti. Činjenica jest da je do Maratona lađa ostalo tek oko 2 i pol mjeseca, što je za organizaciju Maratona lađa i iskusnoj ekipi knap vremena, pa će novoizabranom vodstvu, bar onom bez iskustva u Maratonu lađa, trebati svesrdna potpora svih struktura u dolini Neretve.

Međutim da li će do te potpore i doći tek će se vidjeti.

Dubrovačko-neretvanska županija koja je godinama bila najstabilniji partner, smanjila je s godinama sredstva za lađare za preko 30%, ali i dalje uglavnom uredno podmiruje sve dogovorene obveze.

Grad Metković je bio i ostao stabilni partner Udruge lađara Neretve, te je čak prošle godine uložio znatna sredstva i trud u manifestaciju „Dani neretvanske kneževine“ koja se održavala danima prije Maratona lađa i u Metkoviću unijela „šušur“ oko Maratona nakon dugo vremena. Metković ne krije velike planove da ti dani uoči Maratona lađa postanu velika manifestacija i tradicija koja će i Metkoviću donijeti nešto što je svojevremeno izgubio s prestankom održavanja „Noći lađara“.

Grad Ploče koji je godinama bio jedan od stabilnijih partnera u izvršavanju dogovorenih obveza, zadnjih godina ne plaća svoje obveze na vrijeme Udruzi lađara Neretve, a obveze za 2014. godinu uopće nije platio što je bivšu upravu značajno frustriralo i stvaralo joj probleme u radu. Takva situacija početaka problema se vremenski podudarala s vremenom kada su lađari Stabline (u čijoj potpori je bio vrlo aktivan predsjednik gradskog vijeća Grada Ploča Davor Mihaljević) diskvalificirani zbog nereda na Maratonu lađa 2013. godine (u to vrijeme se čak Davor Mihaljević u svojstvu predsjednika gradskog vijeća obraćao predstavnicima ekipa tražeći od njih da ne podrže kažnjavanje ekipe Stabline, koju inicijativu na kraju Skupština lađara ipak nije prihvatila).

S druge strane Grad Opuzen, koji je godinama bio primjer nepouzdanosti u plaćanju, svoje obveze u pravilu plaća sa zakašnjenjem od pola do jedne godine. U više navrata se čak preispitivalo premještanje Brzinskih utrka iz Opuzena u neko drugo mjesto zbog neplaćanja Grada Opuzena svojih obveza, ali se ipak uvijek nastojalo izbjeći takav scenario.

Sve u svemu Udruga lađara Neretve je u najkriznijim vremenima 2008-2014 uspjela održavati visok nivo Maratona lađa i pored toga organizirati bezbroj aktivnosti i nekoliko ozbiljnijih međunarodnih projekata. To je sve trošilo i ljude i sredstva i s vremenom su izvanmaratonske aktivnosti postajale težak uteg oko vrata Udruge.

Smjer budućih aktivnosti Udruge je na novoj Upravi koja definitivno treba odrediti prioritete, a kako stvari stoje, međunarodni projekti više neće biti među njima, kao ni druge aktivnosti koji neće značajnije doprinositi Maratonu lađa. Lađari traže dizanje nivoa Maratona lađa i to će biti težak zadatak za svaku upravu ukoliko disciplina ekipa i organizacija Udruge i gradova ne budu dignuti na viši nivo. Maraton daje Neretvi mnogo, a što će Neretva dati Maratonu ostaje za vidjeti.

- 01:23 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< svibanj, 2015 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Studeni 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (3)
Srpanj 2015 (8)
Lipanj 2015 (2)
Svibanj 2015 (7)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (4)
Siječanj 2015 (6)
Prosinac 2014 (9)
Studeni 2014 (2)
Listopad 2014 (2)
Rujan 2014 (7)
Kolovoz 2014 (10)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (6)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (9)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (7)
Srpanj 2013 (8)
Lipanj 2013 (8)
Svibanj 2013 (12)
Travanj 2013 (16)
Ožujak 2013 (11)
Veljača 2013 (6)
Siječanj 2013 (12)
Prosinac 2012 (11)
Studeni 2012 (6)
Listopad 2012 (13)
Rujan 2012 (6)
Kolovoz 2012 (11)
Srpanj 2012 (10)
Lipanj 2012 (6)
Svibanj 2012 (5)
Travanj 2012 (10)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (10)
Siječanj 2012 (10)
Prosinac 2011 (8)
Studeni 2011 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

GLAS NARODA!
Pratite naš Facebook profil gdje možete vidjeti i preuzeti zanimljive fotografije Neretve

Vikalica je ukinuta zbog neprimjerene komunikacije i vrijeđanja. Smisao slobode govora nije mogućnost neodgovornog iznošenja neistina ili vrijeđanje.

KONTAKT
norinmatijevici@yahoo.com



brojac poseta
jeftin web hosting