O NAMA
Image and video hosting by TinyPic
Ovaj blog piše o aktualnostima Neretve i cilj mu je podizanje informiranosti građana o životno važnim temama za Neretvu.
Mjesto Matijevići su naselje u Općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, staro najmanje 170 godina. Naše selo i naša općina su davali mnoge poznate osobe koje se pamte i pamtit će ih Neretva, ali i Hrvatska. Iz našeg sela je pok. župan Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Šprlje, dok korijeni Predsjednika Sabora Luke Bebića (njegova majka) kao i mnogih drugih gospodarstvenika i intelektualaca, sežu iz našeg sela. Blog je namjenjen svima koji žele znati aktualnosti Neretve i našeg mjesta.

MATIJEVIĆI I NERETVA

24.01.2015., subota

TKO NE IZAĐE NA NEDJELJNI REFERENDUM U PLOČAMA TAJ JE "ZA TERMOELEKTRANU"

Možda netko smatra da je naslov članka navijački, međutim uopće se ne radi o tome, već o zakonskoj činjenici iz čl. 6.st.3. Zakona o referendumu.........!
Naime da bi se referendum smatrao važećim, na njega mora izaći više od 50% glasača, što znači da je onaj tko ne izađe na referendum uspješno samim sjedenjem u kauču i neglasanjem zauzeo stav da mu termoelektrana u Pločama ne smeta i da je za nju. Dakle i to je na neki način legalni oblik zauzimanja stava.

Svaki stanovnik ove države bez iznimke čim počne ozbiljnije spoznavati svijet oko sebe počne i zauzimati stavove o ne/ispravnosti odluka koje političari, gospodarstvenici i drugi upravitelji donose, a koje se tiču sviju nas. U tim zauzetim stavovima u pravilu imaju često i kritičke stavove prema ovom ili onom potezu ili pitanju.

Međutim svaki stanovnik ne poduzima ono što može da svoj stav pretvori akciju i ostvarenje svoje želje ili kritike.

I upravo zato se Hrvatska ne svrstava u red zrelih demokracija, već u red zapadnih demokracija u razvoju – zato što građani nisu dovoljno upoznati sa svojim mogućnostima, pravima i obvezama, ali nisu dovoljno ni aktivni u svojoj odgovornosti prema društvu.

Glasači na području Ploča imaju mogućnost na određeni način određivati svoju sudbinu kroz referendum. Za to su se izborili napornom kampanjom, a ne idejama političara ili gospodarstvenika. Da se političare i gospodarstvenike pitalo o referendumu prije godinu dana, takva mogućnost bi bila odbijena i bili bi suglasni da se ta stvar riješava u vijećnicama ili za ručkovima.
Međutim stanovništvo doline Neretve, a posebno administrativnog područja Grada Ploča, nije prihvatilo da ovaj put ne sudjeluju u nečem što će upraviti njihov život idućih nekoliko desetljeća.
Aktivisti koji su se digli na noge su se strahovitim naporom uspjeli izboriti da se čuje i mišljenje naroda, a sada je na narodu da se izjasni da li je dovoljno zreo da to pravo uopće koristi.

Kad nam djeca postignu punoljetnost, odobravamo im polaganje vozačkog i dajemo im da voze jer se pouzdamo da su svladali vještinu vožnje. Smatra se da su zreli i da će tu vještinu znati iskoristiti kad dođe potreba za prijevozom.

Građani Ploča i okolnih mjesta su po prvi put postigli političku punoljetnost jer po prvi put nitko nije njima poklonio to pravo, već su se sami za njega izborili prisilivši vlasti da raspišu referendum. Da li će se znati prevesti do cilja, ostaje za vidjeti u nedjelju. Prvi put su i situaciji da sami odrede svoju sudbinu bez nametnutih osoba, „uštimanih“ lista ili predodređenih političkih ideja.

Ovaj put su građani sami odabrali pitanje i sami će na njega dati odgovor.
Onaj tko ne izađe je već samim time dao odgovor, ali i to je sastavni dio demokracije.

Međutim sastavni dio demokracije nije kada se nekom zaprijeti da ne smije izaći na referndum, pa se nadamo toga neće biti, jer ako bude, to predstavlja kazneno djelo, a za kaznena djela postoje kazne, pa i one zatvorske.

- 00:01 - Komentari (3) - Isprintaj - #

23.01.2015., petak

U METKOVIĆU ODRŽAN PROSVJED KORISNIKA KREDITA U ŠVICARCIMA

Danas u Metkoviću u 15 sati krenuo je u prosvjed korisnika kredita u švicarskim francima ispred 10 banaka koje imaju poslovnice u Metkoviću.
Prosvjednici su nosili transparente te su ispred svake od banaka palili svijeće u čast žrtava financijskih tržišta koje su divljanjem tečaja švicarskog franka dovedeni na rub ekonomskog, ali i psihičkog sloma.

Svi su jedinstveni da su hrvatske institucije zakazale u zaštiti korisnika kredita jer se nije ba vrijeme reagiralo intervencijama u vrijeme kada su počeli problemi sa švicarskim frankom. Za razliku od nekih drugih država koje su odavno intervenirale, institucije Republike Hrvatske su tek danas napravile prvu službenu intervenciju donošenjem propisa koji tečaj franka prisilno vraća na jednu razinu i ograničava ga na vrijeme od godinu dana.

Zanimljivo je da malo tko u državi analizira prihode banaka u vrijeme jedne od najvećih recesija u povijesti Hrvatske. Dok je cijelo društvo grcalo u gubicima, banke su imale enormne profite na kraju obračunskih razdoblja zadnjih godina.
Dok je Hrvatska desecima milijardi kuna sanirala 90-tih i početkom 2000-tih godina sve banke koje su mahom strahovitom pljačkom (ponešto i nesposobnošću) tadašnji ekonomisti i političari uništili, danas se problemi korisnika kredita u švicarcima (koji se nisu svojom krivnjom ili nesposbnošću našli u ovoj situaciji) ne rješavaju takvom poletnošću.

Zanimljivo bi bilo analizirati i odgovornost banaka za razloge zašto su građani uzimali kredite u švicarskim francima, jer su u pravilu svugdje banke upravo bile te koje su savjetovale građanima da uzimaju kredite upravo u švicarskim francima "jer je on sigurniji", a u svojoj poslovnoj politici u kojoj posluju na području Republike Hrvatske u kojoj je službena valuta kuna, odbijali su svaku pomisao da stambene kredite daju u kunama.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

- 22:20 - Komentari (29) - Isprintaj - #

20.01.2015., utorak

NAJAVA OBVEZNE EDUKACIJE ZA POLJOPRIVREDNIKE - BEZ ISPITA NEMA NABAVE PESTICIDA!

U Krvavcu će se u Domu kulture dana 22. i 23. siječnja 2015. godine (četvrtak i petak) s početkom u 16 sati (oba dana) održavati „Edukacija o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida“. Edukacija je za poljoprivrednike OBVEZNA!

Naime Zakonom o Održivoj uporabi pesticida propisano je da svi profesionalni korisnici moraju proći izobrazbu u trajanju od 15 sati kroz 3 dana, položiti ispit iz „Edukacije o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida“ (OUP), te na kraju dobiti potvrdu o tome i iskaznicu sa kojom će, (na malo ili veliko) moći nabavljati sredstva za zaštitu bilja.

Zakonski propisi kojima će biti na ovaj način uređena tretiranja u poljoprivredi stupaju na snagu od 26. studenoga 2015.

Pozivaju se stoga poljoprivrednici da pristupe edukaciji. Iako je cijena edukacije 400,00 kn po osobi, valja naglasiti da je ona obvezna i da se bez nje kupovina pesticida više neće moći nakon 26.11.2015. godine vršiti.

Image and video hosting by TinyPic

- 21:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

17.01.2015., subota

POPIS PRAVNIH SUBJEKATA U NERETVI KOJI NISU ISPLAĆIVALI PLAĆE PREMA POREZNOJ UPRAVI

Image and video hosting by TinyPic

Neretva i Matijevići blog donosi popis pravnih subjekata sa sjedištem na području doline Neretve, koji su prema podacima Porezne uprave na temelju dostavljenih Obrazaca JOPPD iskazali neisplatu plaće i naknadnu isplatu zaostale plaće i to za obračunsko razdoblje od siječnja do studenog 2014. godine (kriterij tri mjeseca uzastopno) te za obračunsko razdoblje od lipnja do studenog 2014. godine (kriterij tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci).
Dakle popis ne sadrži sve poslodavce (pravne osobe) koji nisu prijavili neisplatu plaće ili naknadnu isplatu, već one koji najmanje 3 mjeseca nisu isplatili plaće u 2014. godini ili su prijavili naknadnu isplatu zaostale plaće.

Popis sadrži:
- ime i prezime ili naziv poslodavca,
- sjedište pravne osobe poslodavca i
- broj radnika kojima na izvješću nije iskazana isplata plaće i razdoblje na koje se ta izvješća odnose.

Porezna uprava će svaki tjedan u petak ažurirati objavljeni popis poreznih obveznika/poslodavaca koji su na dostavljenim izvješćima tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u vremenskom razdoblju od šest mjeseci iskazali samo obračun doprinosa, na način da se na popisu neće nalaziti poslodavci koji ne udovoljavaju kriteriju za objavu popisa (tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u vremenskom razdoblju od zadnjih šest mjeseci iskazan samo obračun doprinosa i nije iskazana naknadna isplata zaostale plaće) odnosno koji su u međuvremenu iskazali naknadnu isplatu zaostale plaće za svoje radnike. Za bilo koju informaciju ili ukoliko porezni obveznici smatraju da se na navedenom popisu nalaze greškom, mogu se obratiti nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu/boravištu ili sjedištu.

KOJI POSLODAVCI NISU NA POPISU?

Popis ne sadrži podatke o poreznim obveznicima:
- koji nisu dostavili Obrazac JOPPD,
- koji su prikazali neisplatu plaće ali ne tri mjeseca uzastopno ili tri mjeseca u vremenskom razdoblju od zadnjih šest mjeseci,
- koji su prikazali isplate plaća u tekućoj godini, iskazanih na Obrascu JOPPD, ali nisu isplatili plaće za razdoblja prije 1. siječnja 2014. godine i to iz razloga što za razdoblja prije uvođenja Obrasca JOPPD Porezna uprava nema analitičkih podataka o isplati plaće već ima samo podatke o obvezama javnih davanja po osnovi plaće,
- koji nisu isplatili plaće ali su prikazali isplatu plaće te su se zadužili za javna davanja kao da su isplatili plaću.

Od 7.656 pravnih osoba (napominjemo da pravne osobe nisu obrtnici!) u Republici Hrvatskoj koje nisu isplatile plaće radnicima 3 mjeseca u 2014. godini (bar ne legalnim putem) u promatranom razdoblju, iz doline Neretve je ukupno 39 pravnih osoba.
U tih 39 pravnih osoba je prijavljeno da plaća nije isplaćena za ukupno 168 radnika.

Napominje se da su na popisu samo pravne osobe sa sjedištem u dolini Neretve! Pravne osobe koje imaju sjedište izvan doline Neretve nisu na popisu.

Popis donosimo prema gradovima/općinama, s tvrtkom te brojem radnika za koje je prema gore navedenim kriterijima prijavljena neisplata plaće/naknadna isplata zaostale plaće.

PODRUČJE METKOVIĆA (ukupno 119 osoba)

1. Adria d.o.o., Metković – 1
2. BARI GRUPA D.O.O. , Metković – 7
3. BOŽO PROMET D.O.O., Metković – 10
4. BUBALO D.O.O. Metković – 2
5. DALMATINO METKOVIĆ J.D.O.O. – 8
6. EURO PLIN D.O.O., Metković – 3
7. FORZITA D.O.O. Metković -1
8. HARPUN D.O.O. METKOVIĆ -3
9. INTEGRA D.O.O. u stečaju, Metković – 2
10. JAMBO d.o.o., Metković –3
11. JUŽNI JADRAN D.O.O. METKOVIĆ – 6
12. KARMEN UGOSTITELJSTVO J.D.O.O. – 2
13. KONSTRUKTOR VENERA D.O.O. METKOVIĆ – 1
14. METAL COLOR BATINOVIĆ D.O.O. METKOVIĆ – 7
15. MILENA D.O.O. METKOVIĆ – 1
16. MIPE TRADE METKOVIĆ D.O.O. – 6
17. MRVICA J.D.O.O. METKOVIĆ -2
18. OMNIA GRADNJA D.O.O. METKOVIĆ – 13
19. OPTIMA NOVA D.O.O. METKOVIĆ -13
20. PILON D.O.O. METKOVIĆ -1
21. RAGUŽ J.D.O.O. METKOVIĆ – 1
22. SRŠEN J.D.O.O. METKOVIĆ – 1
23. STOLARIJA UNKA D.O.O. METKOVIĆ – 2
24. VID GRADNJA D.O.O. METKOVIĆ – 5
25. ZIMSKI SAN D.O.O. METKOVIĆ – 16


PODRUČJE OPUZENA (ukupno 9 osoba)

1. LJEKARNA PELAIĆ ZDRAVSTVENA USTANOVA OPUZEN – 3
2. MARKOTA D.O.O. OPUZEN – 4
3. VELETRŽNICA OPUZEN D.O.O. – 2


PODRUČJE PLOČA (ukupno 39 osoba)

1. POINT SOFTWER D.O.O.PLOČE – 7
2. POLAR SECURITY - BARBIR D.O.O. U STEČAJU, PLOČE – 5
3. AD BRTVA J.D.O.O. PLOČE – 1
4. COMET D.O.O. ZA PROIZVODNJU I USLUGE I TRGOVINU, PLOČE – 10
5. CRNA RIJEKA J. D.O.O. PLOČE, - 3
6. ENERGO GRUPA PLOČE D.O.O. – 9
7. GRADITELJSTVO PRANJIĆ J.D.O.O. PLOČE -1
8. LIPA COMMERCE D.O.O.PLOČE – 1
9. VEBECOT D.O.O. U likvidaciji d.o.o., Rogotin – 1
10. ART STEEL J.D.O.O. ROGOTIN – 1


OPĆINA KULA NORINSKA (ukupno 1 osoba)
1. UDRUGA INVALIDA NERETVA, KULA NORINSKA – 1

OPĆINA POJEZERJE- - za niti jednu pravnu osobu sa sjedištem na području Općine Pojezerje nema podatak da ne isplaćuje plaću.

OPĆINA ZAŽABLJE - za niti jednu pravnu osobu sa sjedištem na području Općine Zažablje nema podatak da ne isplaćuje plaću.

OPĆINA SLIVNO - za niti jednu pravnu osobu sa sjedištem na području Općine Slivno nema podatak da ne isplaćuje plaću.

- 19:51 - Komentari (9) - Isprintaj - #

14.01.2015., srijeda

BEZ KOMENTARA


- 23:25 - Komentari (2) - Isprintaj - #

11.01.2015., nedjelja

KOLINDI POBJEDA U SVIM OPĆINAMA I GRADOVIMA DOLINE NERETVE

U dolini Neretve u svim gradovima/općinama pobjedu je drugom krugu odnijela Kolinda Grabar-Kitarović. Najveće pobjede je Kolinda Grabar-Kitarović odnijela u općinama Pojezerje i Zažablje (preko 83%!), a „najmanju“ pobjedu u Pločama (55%) općini Kula Norinska (61%).

Od zanimljivosti valja istaknuti najveću izlaznost u dolini Neretve u općini Slivno (preko 70%) i najslabiju u općini Kula Norinska (62,25%) što je za općinu Kulu Norisnku prvi put da su na začelju po izlaznosti u dolini Neretve (ipak još uvijek više od prosjeka RH koji je nešto sitno ispod 60%)

Kršenja izborne šutnje su zabilježena diljem Neretve od strane oba kandidata (odnosno njihovih pristaša) i to najviše putem SMS-ova koji su pozivali da se glasuje za jednog ili drugog kandidata te putem interneta, ponajviše putem facebook profila koji su vrvili promidžbom u zabranjeno vrijeme, ali i neprimjerenim uvredama i komentarima koji su pak više govorili o vlasnicima tih profila nego o kandidatima koji su bili poprilično korektni u kampanji.

REZULTATI PO DOLINI NERETVE:

METKOVIĆ
Kolinda Grabar Kitarović: 73,37%
Ivo Josipović 26,63

Pristupilo glasača: 62,65% (8 790 od 14 030)

PLOČE
Kolinda Grabar Kitarović: 55,89%
Ivo Josipović: 44,11%

Pristupilo: 67,78% (5 916 od 8 728)

OPUZEN
Kolinda Grabar Kitarović: 69.36%
Ivo Josipović 30,64%

Pristupilo glasača : 65,28% (1 720 od 2 635)

OPĆINA KULA NORINSKA
Kolinda Grabar Kitarović: 61,52%
Ivo Josipović 38,48%

Pristupilo: 62,25% (917 od 1 473)

OPĆINA ZAŽABLJE
Kolinda Grabar Kitarović: 83,22%
Ivo Josipović: 16,78%

Pristupilo glasača: 68,14% (464 od 681)

OPĆINA SLIVNO
Kolinda Grabar Kitarović: 70.87%
Ivo Josipović

Pristupilo: 70,06% (1 259 od 1 797)

OPĆINA POJEZERJE
Kolinda Grabar Kitarović: 83,64%
Ivo Josipović 16,36

Pristupilo: 62,33% (556 od 892)

- 23:24 - Komentari (19) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< siječanj, 2015 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Studeni 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (3)
Srpanj 2015 (8)
Lipanj 2015 (2)
Svibanj 2015 (7)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (4)
Siječanj 2015 (6)
Prosinac 2014 (9)
Studeni 2014 (2)
Listopad 2014 (2)
Rujan 2014 (7)
Kolovoz 2014 (10)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (6)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (9)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (7)
Srpanj 2013 (8)
Lipanj 2013 (8)
Svibanj 2013 (12)
Travanj 2013 (16)
Ožujak 2013 (11)
Veljača 2013 (6)
Siječanj 2013 (12)
Prosinac 2012 (11)
Studeni 2012 (6)
Listopad 2012 (13)
Rujan 2012 (6)
Kolovoz 2012 (11)
Srpanj 2012 (10)
Lipanj 2012 (6)
Svibanj 2012 (5)
Travanj 2012 (10)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (10)
Siječanj 2012 (10)
Prosinac 2011 (8)
Studeni 2011 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

GLAS NARODA!
Pratite naš Facebook profil gdje možete vidjeti i preuzeti zanimljive fotografije Neretve

Vikalica je ukinuta zbog neprimjerene komunikacije i vrijeđanja. Smisao slobode govora nije mogućnost neodgovornog iznošenja neistina ili vrijeđanje.

KONTAKT
norinmatijevici@yahoo.com



brojac poseta
jeftin web hosting