O NAMA
Image and video hosting by TinyPic
Ovaj blog piše o aktualnostima Neretve i cilj mu je podizanje informiranosti građana o životno važnim temama za Neretvu.
Mjesto Matijevići su naselje u Općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, staro najmanje 170 godina. Naše selo i naša općina su davali mnoge poznate osobe koje se pamte i pamtit će ih Neretva, ali i Hrvatska. Iz našeg sela je pok. župan Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Šprlje, dok korijeni Predsjednika Sabora Luke Bebića (njegova majka) kao i mnogih drugih gospodarstvenika i intelektualaca, sežu iz našeg sela. Blog je namjenjen svima koji žele znati aktualnosti Neretve i našeg mjesta.

MATIJEVIĆI I NERETVA

22.06.2013., subota

POKOPAN DON STJEPAN GNJEČ

Dana 21. lipnja 2013. godine u župnoj crkvi na Bagaloviću svečano je ispraćen svećenik naše župe, don Stjepan Gnječ (1936 -2013.) koji je umro u Australiji, gdje je u Geelongu vodio hrvatsku katoličku misiju. Želja mu je bila da se pokopa u rodnoj župi Bagalovići odakle je i rodom. Sprovodni obredi započeli su u 18,00 sati, a Sv. Misu zadušnicu, s preko 20 svećenika koji su došli ispratiti pok. don Stjepana, predvodio je nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić.

Ispraćaju je prisustvovalo i nekoliko stotina žitelja Župe Bagalovići, ali i iz ostatka Neretve i Hrvatske

Fotografije preuzete sa službene stranice Župa Bagalovićitografija s ispraćaja

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


- 14:11 - Komentari (3) - Isprintaj - #

20.06.2013., četvrtak

PREKO NOVIH SELA U BIH VEĆ OD KRAJA IDUĆEG TJEDNA

Jučer 19, lipnja, u BiH je svečano puštena u promet poddionica autoceste Bijača-Kravice dužine 5 kilometara vrijedna je 56 milijuna KM, a financirana je sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Radove su izvodila 3 poduzeća iz BiH, a u sklopu poddionice izgrađena su 2 nadvožnjaka, 3 podvožnjaka, Centar za održavanje i kontrolu prometa, čeoni cestarinski prolaz i odmorište Kravice.

Ovim ranijim otvaranjem nego što se očekivalo s BiH strane se htjelo poslati BiH, ali i Hrvatskoj i međunarodnoj zajednici jasnu poruku da su mnogobrojne najave i optužbe da BiH nije u stanju završiti svoj dio posla, bile neutemeljene i da je RH ta koja kasni. To je čak u pretežitom dijelu točno jer je hrvatska projektantska tvrtka IGH bila ta zbog koje se kasnilo s natječajem u BiH jer nije dostavila dokumenataciju za natječaj u ugovornom roku. No BiH je krenila u radove s tri smjene po cijeli dan i radove uspijela završiti u roku.

Sa Hrvatske strane u Novim Selima otvaranje se prema neslužbenim informacijama očekuje u petak 28. lipnja i to bi bio ujedno i datum od kojeg bi granični prelaz Nova Sela bio stavljen u funkciju, za što se Carinska uprava, Granična policija i druge službe intenzivno pripremaju.
Radovi na pristupnim putevima, graničnom prelazu i cijeloj infrastrukturi su na samom kraju i ne bi trebalo biti problema sa stavljanjem u funkciju svih kapaciteta i službi od 01. srpnja.

S Hrvatske strane radi se od oko 2 kilometra pristupne ceste do državne ceste Metković-Vrgorac u Novim Selima,, ali i cijelog čvorišta s nadvožnjacima i pripadajućom infrastrukturom koja će se nadovezati na autocestu koja se užurbano radi. Naime spoj Novih Sela (Bijače s druge strane granice) se očekuje iduće godine što bi dolini Neretve, ali i Hercegovini i BiH otvorilo nova vrata prema Dalmaciji i unutrašnjosti. Neretvani će tako iduće godine moći birati – da li će na autocestu ulaziti kod Novih Sela ili na Čeveljuši koja će se u punom profilu autoceste prema najavama otvoriti krajem ove godine.

BiH strana se užurbano priprema i za svoju poslovnu zonu sa svoje strane granice, a Općina Kula Norinska je sa svoje strane za Poslovnu zonu Nove Sela riješila inicijalnu dokumentaciju, ali je problem igradnja infrastrukture koja je vrlo skupa i za mali proračun Općine Kula Norinska, nemoguća misija bez pomoći iz Državnog proračuna ili strateškog investitora. Stoga se u Općini Kula Norinska razmatra više opcija – od one javno-privatnog partnerstva, preko one sa strateškim investitorom, do pomoći iz EU fondova za prekogranične projekte ukoliko se dvije poslovne zone – one Kule Norinske i grada Ljubuškog,povežu.


Nova Sela- novuređeni moderni prelaz s više traka
Image and video hosting by TinyPic

Pogled s nadvožnjaka na dio čvora kod Novih Sela
Image and video hosting by TinyPic

Autocesta u izgradnji kod mjesta Mali Prolog
Image and video hosting by TinyPic

- 19:21 - Komentari (6) - Isprintaj - #

19.06.2013., srijeda

MIJENJA SE PROSTORNI PLAN OPĆINE KULA NORINSKA - PRETHODNA RASPRAVA 28.06.2013

Općina Kula Norinska je pokrenula proceduru za izmjene postojećeg prostornog plana općine Kula Norinska. Taj plana je najbitnija osnova za razvoj i budućnost jednog područja jer se u njemu praktički definira sve važno za život i prostor građana.
Tako se planom definiraju građevinska područja, područje za gospodarsku namjenu, sportsko-rekreacijske zone, površine infrastrukturnih sustava itd..

Često su upravo prostorni planovi presudni za odluku investitora da li investirati na neko područje, ali i za stanovništvo tog područja na koji način će osmišljavati svoju budućnost.

Prostorni planovi se mogu mijenjati, ali zbog složene procedure, obveze da budu usklađeni s višim prostornim planovima (županijskim i državnim) i mnoštva "suglasnosti" koji se trebaju prethodno dobiti (Hrvatske vode, Hrvatske šume, HEP....., izmjene prostornih planova nisu česte, pa se stoga moraju osmišljavati iznimno pametno i stručno.


Prenosimo poziv za Prethodnu raspravu Općine Kula Norinska:

Na temelju članka 83. Zakona o prostornom uređenju i gradnji („Narodne novine“, broj: 76/07, 38/09, 55/11, 90/11, 50/12, 55/12) načelnik Općine Kula Norinska, objavljuje:

PRETHODNU RASPRAVU
o Nacrtu prijedloga Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Općine Kula Norinska

(u daljnjem tekstu: ID PPUO)

Prethodna rasprava o ciljevima i mogućim rješenjima za razvoj, uređenje i oblikovanje prostora u obuhvatu predmetnih ID PPUO-a održati će se 28. lipnja 2013. godine u 12.00 sati u prostorijama Društvenog doma u Krvavcu.

Na sudjelovanje u Prethodnoj raspravi pozivaju se isključivo nadležna tijela i osobe iz članka 79. Zakona o prostornom uređenju i gradnji („Narodne novine“, broj: 76/07, 38/09, 55/11, 90/11, 50/12, 55/12) koji osiguravaju podatke, planske smjernice i druge dokumente iz svog djelokruga za potrebe izrade ID PPUO.

Prethodna rasprava provodi se u svrhu pribavljanja mišljenja, smjernica i preporuka te usuglašavanja interesa lokalne zajednice i gospodarstva, o ciljevima i mogućim rješenjima značajnim za razvoj, uređenje i oblikovanje prostora u obuhvatu Plana.

Pisana mišljenja, primjedbe i prijedloge na Nacrt prijedloga ID PPUO-a mogu se dostaviti i pisanim putem na adresu:
Općina Kula Norinska, Jedinstveni upravni odjel, Kula Norinska, Podrujnička 1, u roku od 15 dana od dana održavanja prethodne rasprave.

Općina Kula Norinska, načelnik Općine Nikola Krstičević, dipl. oecc..

Aktualni prostorni plan općine Kula Norinska s jednom od karata koja prikazuje (žutom bojom) građevinsko područje (bez Borovaca i Novih Sela)

Image and video hosting by TinyPic

Primjer plana izgrađenog i neizgrađenog građevinskog područja za mjesta Kula Norinska i Matijevići
Image and video hosting by TinyPic

- 06:47 - Komentari (7) - Isprintaj - #

15.06.2013., subota

POZIVI GRADOVA I OPĆINA - NERETVANI LEGALIZIRAJTE NEZAKONITO IZGRAĐENE OBJEKTE!

Obzirom da teču zadnja dva tjedna roka za podnošenje zahtjeva za legalizaciju nezakonito zgrađenih objekata (rok istječe 30.06.2013.), svi neretvanski gradovi i općine pozivaju korisnike i vlasnike objekata da legaliziraju svoje nezakonito izgrađene objekte.

Napominjemo da je do 30. lipnja 2013. godine potrebno nadležnom upravnom odjelu u Metkoviću predati bar zahtjev na propisanom obrascu.

Upozoravamo da 30.06.2013. pada u nedjelju. Zadnji radni dan za osobnu (neposrednu) predaju zahtjeva u upravnom odjelu u Metkoviću je dakle petak 28.06.2013, ali zahtjeve je moguće predati i poštom preporučenom pošiljkom do 30. lipnja (bitan je datum slanja preporučeno, a ne primitka) i šalju se na adresu:

Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju i zaštitu okoliša,
Ispostava Metković
Ulica kralja Zvonimira 22/2
Metković

Kontakti navedene Ispostave su:
Tel: 020/ 676-450
Fax: 020/ 676-459

Sve informacije o postupku legalizacije možete dobiti na poveznici stranice Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja možete dobiti klikom na link najčešća pitanja i odgovori


Image and video hosting by TinyPic

- 21:55 - Komentari (12) - Isprintaj - #

13.06.2013., četvrtak

SV. ANTUN PADOVANSKI U NERETVI

U nekoliko neretvanskih mjesta danas se slavi blagdan Sv. Antuna Padovanskog. Sv. Ante se u Neretvi ukorijenio kao i u ostalim dijelovima Hrvatske kao svetac kojem se moli za izgubljene stvari, za blagoslov djece, za dar govora.

Međutim, malo tko se sjeti svetog Antu moliti za izgubljenu dobrotu, poštenje, dobru volju, već ga se redovito sjetimo kad izgubimo novčanik, ključeve, i slične stvari, što ukazuje da smo ipak i dalje materijalisti bez obzira na to što mislimo o sebi. Sv.Antun poznat je i kao sveti "ugovarač braka", u Španjolskoj to zovu "Santo Casamentero" ili svetac zaštitnik onih koji traže bračnog druga. Nadamo se da će mnogi mnogi momci i cure danas diljem Neretve zaiskati od Sv. Ante upravo ovaj zagovor cerek

Sv. Ante je nositelj imena kominske župe, a u Kominu je 1925. godine izgrađena "kominska golubica" - crkva Sv. Antuna Padovanskog koja dominira selom i daje mu istinsku ljepotu bez koje Komin ne bi bio to što jest. Blagdan Sv. Ante se na poseban način slavi i u Novim Selima, Dubravici kraj Metkovića te Stablini.

Misna slavlja su počela već u ranim jutarnjim satima na Dubravici, Novim Selima i Kominu, a tijekom dana će biti u 10 sati u Kominu i Novim Selima, te 19 sati u crkvi Sv. Nikole u Metkoviću i u Stablini.

Posebno veselo za Sv. Antu zna biti u Kominu gdje su se pripremale velike fešte koje su veseli Kominjani uvijek dobro znali organizirati.


Image and video hosting by TinyPic

- 06:48 - Komentari (8) - Isprintaj - #

10.06.2013., ponedjeljak

MIRNODOPSKI DESANTI U METKOVIĆU I OPUZENU

Mnogi su se danas u Metkoviću, Opuzenu i okolici, potaknuti dosadašnjom praksom da helihopter u Metković slijeće uglavnom kada se nekog unesrećenoh ili bolesnog treba prevesti u bolnicu, sa zebnjom pitali što se to događa pa da je je tijekom dva sata bilo više polijetanja i slijetanja helihoptera Mil Mi 8.

Srećom, svi su mogli odahnuti jer se radilo o obučavanju vatrogasaca u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) koja je u suradnji s Držanim intervencijskim postrojbama Dubrovnik i Split te Eskadrilom transportnih helihoptera (ETH) iz Divulja, danas se na relaciji Metković – Opuzen održavala obuku gašenja šumskog požara i transporta helihopterom.

Obzirom da je Dalmacija, pa tako i velik dio Neretve, brdskog i slabije pristupačnog terena, u jeku požarne sezone znaju se javiti potrebe za desantom vatrogasaca na požarište, kao i za transport vatrogasne opreme.

DUZS je stoga organizirao obuku (prethodno 20 sati teorije pa praksa) za DVD Kule Norinske, DVD Općine Slivno, DVD Meković, DVD Opuzen, JVP Metković i JVP Ploče, tijekom koje se dio vatrogasaca obučavao za tehnike ponašanja, postupanja i djelovanja u uvjetima korištenja helihopterskog prijevoza i desanta na požarište.

Na ovaj način se vatrogasci pripremaju na sve moguće opcije i postaju spremniji za sve zadaće, bez obzira na to o kakvoj vrsti zadaće se radi.

Kako smo saznali od danas zauzetog zapovjednika DVD Kula Norinska, Ivana Kaleba, vatrogasci pripadnici DVD Kula Norinska (Marin Nikolić iz Matijevića, Ivan jerković, iz Kule Norinske, Antonio Ćelić i Ante Kaleb, oba iz Podrujnice, i Mario Marević iz Metkovića ) su svoj dio obuke odradili odlično te su obučili za sudjelovanje u eventualnim helihopterskim transportima i desantima na požarišta, a ništa manje znanja i sposobnosti su pokazali i pripadnici ostalih DVD-ova i JVP.

Jedna od posebnih zanimljivosti je bila i sama posada helihoptera. Naime jedan od pilota je bio i Tomislav Barbir, inače rođeni Metkovac koji je nakon završene srednje škole u Metkoviću završio za pilota helihoptera Mi-8 pa mu je osobito zadovoljstvo bilo letjeti nad dolinom Neretve


Image and video hosting by TinyPic
Foto: Dorotea

Image and video hosting by TinyPic
Foto: Ivan Kaleb

Drugi s lijeva na desno: pilot helihoptera Mi-8MTV-1Tomislav Barbir
Image and video hosting by TinyPic
Foto: Ivan Kaleb

- 19:15 - Komentari (4) - Isprintaj - #

05.06.2013., srijeda

UMRO DON STJEPAN GNJEČ U AUSTRALIJI

Image and video hosting by TinyPic

Jučer je u Australiji u 77-oj godini života umro don Stjepan Gnječ.

Rođen je u Krvavcu 1. kolovoza 1936. godine od oca Andrije i majke Ivke rođ.Ujdur. Osnovu je školu završio u Krvavcu, a klasičnu osmogodišnju gimnaziju u Biskupskom sjemeništu u Splitu godine 1956. Filozofsko-teološki studij završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu 1963. godine.

Za svećenika je zaređen u Splitu 1963. godine, a iste godine preuzeo je župničku službu u župi Ravči kod Vrgorca, gdje se zadržao u vrlo teškim uvjetima (Ravča je bila pod snažnim utjecajem komunističkih vlasti i na Crkvu se nije gledalo lijepim očima) sve do 1. listopada 1968.

Godine 1968. premješten je iz Ravče za župnika u Rudu, odakle je godine 1973. otišao u Australiju i dobio dopuštenje od splitsko-makarskog nadbiskupa Frane Franića za pastoralni rad među hrvatskim iseljenicima u Geelongu, gdje se nalazio i radio sve do smrti. U Geelongu je bio voditelj Hrvatskog katoličkog centra sv. Antuna u Geelongu, gdje je hrvatska zajednica u tom gradu i okolici ima oko 5600 katolika.

Među hrvatskim iseljenicima u Geelongu razvio je vrlo snažnu djelatnost, posjećivao je hrvatske obitelji, organizirao među njima nedjeljne mise, organizirao je rad s djecom i mladima držeći im vjersku pouku i sam vodeći hrvatsku školu. Kao dobar glazbenik organizirao je crkveno pjevanje i stvorio vrlo živu i brojnu vjersku zajednicu u Geelongu i nešto udaljenijem Balaratu. Iako je živio uistinu daleko od svoje domovine, nikada nije zaboravio svoju rodnu župu - Bagalović.

Autor je i više knjiga, od kojih je dobar dio podijelio besplatno protekle godine i po dolini Neretve.

- 18:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

02.06.2013., nedjelja

BOŽO PETROV POMEO JAMBU - U METKOVIĆU VELIKA FEŠTA, U ZAŽABLJU TAKOĐER POBJEDA MLADIH

Nakon objave rezultata već oko 20 sati u Metkoviću je nastala euforična atsmofera na ulicama Metkovića te se više tisuća građana uputilo na most preko Neretve gdje je most u cijelosti popunjen građanima, a na ogradi mosta je zapaljena i velika bakljada tijekom javljanaj HRT-a iz Metkovića.

Metković je zabilježio jednu od najvećih izlaznosti u Hrvatskoj među gradskim sredinama što govori da su građani ipak bili znatnije zainteresirani za ishod izbora.

Na biralištima je sve proteklo neobično mirno,a izborni proces je u Metkoviću promatralo oko 75 promatrača.

Donosimo i objavu službenih rezultata za gradonačelnika Grada Metkovića:


REPUBLIKA HRVATSKA
GRADSKO IZBORNO POVJERENSTVO
GRADA METKOVIĆA


Metković, 02. lipnja 2013. godine

Na temelju članaka 101. i 102. st. 1. Zakona o lokalnim izborima ("Narodne novine", broj 144/12, u daljnjem tekstu: Zakon) nakon provedenog drugog kruga glasovanja u izboru za gradonačelnika Grada Metkovića 02. lipnja 2013., Gradsko izborno povjerenstvo Grada Metkovića utvrdilo je i objavljuje

REZULTATE IZBORA ZA GRADONAČELNIKA GRADA METKOVIĆA

I. Od ukupno 13.811 birača upisanih u popis birača, glasovalo je 9.123 birača, odnosno 66,06%, od čega je prema glasačkim listićima glasovalo 9.123 birača, odnosno 66,06%. Važećih listića bilo je 9.028, odnosno 98,96%. Nevažećih je bilo 95 listića, odnosno 1,04%.

II. Kandidatkinje/kandidati dobili su sljedeći broj glasova:

1. Kandidat: BOŽO PETROV - 6.198 glasova 67,94%
Zamjenica kandidata: KATARINA UJDUR
Zamjenik kandidata: NIKOLA GRMOJA
MOST NEZAVISNIH LISTA - MOST

2. Kandidat: mr.sc. STIPO GABRIĆ - 2.830 glasova 31,02%
Zamjenik kandidata: mr.sc. VATROSLAV VUGDELIJA
Zamjenik kandidata: MATO MUSTAPIĆ
HRVATSKA SELJAČKA STRANKA - HSS

III. Na temelju članka 97. st. 1. Zakona,

za gradonačelnika Grada Metkovića izabran je BOŽO PETROV
a za zamjenike gradonačelnika izabrani su KATARINA UJDUR i NIKOLA GRMOJA


U sjeni borbe za Metković, vodila se borba u drugom krugu i za načelnika Općine Zažablje gdje je također s jedne strane bila lista mladih na čijem je čelu bio kandidat za načelnika Ivan Obradović nasuprot HDZ-ove liste s kandidatom Antom Pratežinom.
Ivan Obradović je ostvario pobjedu s 58,84%, dok je HDZ-ov kandidat dobio 39,56% glasova

- 23:05 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< lipanj, 2013 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Studeni 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (3)
Srpanj 2015 (8)
Lipanj 2015 (2)
Svibanj 2015 (7)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (4)
Siječanj 2015 (6)
Prosinac 2014 (9)
Studeni 2014 (2)
Listopad 2014 (2)
Rujan 2014 (7)
Kolovoz 2014 (10)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (6)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (9)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (7)
Srpanj 2013 (8)
Lipanj 2013 (8)
Svibanj 2013 (12)
Travanj 2013 (16)
Ožujak 2013 (11)
Veljača 2013 (6)
Siječanj 2013 (12)
Prosinac 2012 (11)
Studeni 2012 (6)
Listopad 2012 (13)
Rujan 2012 (6)
Kolovoz 2012 (11)
Srpanj 2012 (10)
Lipanj 2012 (6)
Svibanj 2012 (5)
Travanj 2012 (10)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (10)
Siječanj 2012 (10)
Prosinac 2011 (8)
Studeni 2011 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

GLAS NARODA!
Pratite naš Facebook profil gdje možete vidjeti i preuzeti zanimljive fotografije Neretve

Vikalica je ukinuta zbog neprimjerene komunikacije i vrijeđanja. Smisao slobode govora nije mogućnost neodgovornog iznošenja neistina ili vrijeđanje.

KONTAKT
norinmatijevici@yahoo.com



brojac poseta
jeftin web hosting