O NAMA
Image and video hosting by TinyPic
Ovaj blog piše o aktualnostima Neretve i cilj mu je podizanje informiranosti građana o životno važnim temama za Neretvu.
Mjesto Matijevići su naselje u Općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, staro najmanje 170 godina. Naše selo i naša općina su davali mnoge poznate osobe koje se pamte i pamtit će ih Neretva, ali i Hrvatska. Iz našeg sela je pok. župan Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Šprlje, dok korijeni Predsjednika Sabora Luke Bebića (njegova majka) kao i mnogih drugih gospodarstvenika i intelektualaca, sežu iz našeg sela. Blog je namjenjen svima koji žele znati aktualnosti Neretve i našeg mjesta.

MATIJEVIĆI I NERETVA

21.08.2011., nedjelja

PRVE NEDJELJNE MISE NOVIH ŽUPNIKA I VIKARA

Danas je svoju prvu misu u župnoj crkvi Gospe Karmelske Župe Bagalovići kao novi župnik održao don Augustin Radović. Don Augustin Radović je naslijedio don Nikolu Bodrožića koji je otišao na novu župu u župu Sv. Kaje u Solinu. Augustin Radović je rođen 1974 god. u Sinju, a svoje prvo službovanje je imao u župi Dicmo, nakon čega je 3 godine proveo kao kapelan u župi. Sv. Nikole Biskupa u Metkoviću, nakon čega je 5 godina bio župnik u Kaštel Starome (Radun).

U svom obraćanju poslije mise, don Augustin je istaknuo da je crkva na Bagalovićima jedna od najljepših crkvi u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji te da je oduševljen što je baš na ovoj župi dobio službu. Istaknuo je i veliku vrijednost tradicionalnog, ali i novog zbornog pjevanja na Bagalovićima, ali i opće tradicionalne vrijednosti koje se njeguju u župi Bagalovići po kojima je župa prepoznatljiva.

Oni koji su ga znali iz župe Sv. Nikole Biskupa ili iz naše župe dok bi za vrijeme odsustva tadašnjeg župnika župe Bagalovići don Zrinke Brkovića, vršio zamjene, ostat će iznenađeni. Don Augistin se fizički potpuno promjenio, a nadamo se da će dio svog novog/starog elana unijeti i u župu Bagalovići. Inače župa Bagalovići je zadnjih 15-ak godina doživjela velike promjene, kako u crkvenim objektima, tako i u organizaciji duhovnog života. Fra Zvjezdan Linić je u Neretvi prvi put održao duhovnu obnovu upravo na Bagalovićima na poziv don Nikole Bodrožića prije 3 godine. Bagalovići su dobili pored starog i nov crkveni zbor,a aktivnosti na duhovnom području su se znatno povećale osnivanjem molitvenih grupa.

I u ostalim župama u Neretvi su tijekom današnjeg dana održane mise koje su predvodili novi svećenici.

U župi Sv. Nikole Biskupa u Metkoviću mladomisnik don Franko Prnjak služit će kao župni vikar, odakle je dosadašnji vikar don Tomislav Bašić premješten za prefekta u Nadbiskupsko sjemenište u Splitu.

U župi sv. Ilije u Metkoviću, mladomisnik fra Lukica Vojković služiti će u Metkoviću kao župni vikar umjesto dosadašnjeg fra Mladena Marića.

U župi Plina i Baćina, Fra Mladen Marić, dosadašnji župni vikar u župi sv. Ilije u Metkoviću, zamijenio je dosadašnjeg župnika fra Marija Jurišića.

Neretva je uvijek među svećenicima bila prepoznatljiva kao kršćansko tlo na kojem, biblijskim riječnikom, dobar žetelac može užeti mnogo žita.

Nadamo se da će novi svećenici imati dobru žetvu, a da će narod biti potpora svakom svećeniku u njegovom plemenitom trudu.

- 11:08 - Komentari (1) - Isprintaj - #

19.08.2011., petak

POČELI RADOVI NA NASIPU I NOVOJ ZGRADI OPĆINSKOG SUDA

Danas je premijerka Jadranka Kosor u Metkoviću uz prisustvo mnogobrojnih uzvanika svečano otvorila radove na Projektu “Obrana od poplava grada Metkovića” koji financiraju Hrvatske vode.
Kao najpovoljniji izvođač je izabrana tvrtka Konstruktor za radove vrijednosti 28,5 milijuna kuna. Pored tih radova predviđeno je još preko 10 milijuna kn drugih troškova (troškovi izvlaštenja vlasnika, projektiranje, oprema...) čime se troškovi penju na 40 milijna kn

Predviđeni radovi obuhvaćaju gradnju sljedećih dijelova

- Obrambeni nasip i dovodni kanal s pratećim objektima
- Crpna stanica
- Regulacijska ustava
- Kabelska trasa i objekti na kruni nasipa

Iako je najavljivano da bi ovogodišnja poplava trebala biti i posljednja, potrebno je analizirati koliko su to realna obećanja. Prema natječajnoj dokumentaciji Hrvatskih voda, rok izvršenja radova je do 31. listopada 2014. godine. Tijekom prve faze planirana je izgradnja nasipa u dužini od 6,2 kilometara na teritoriju Republike Hrvatske, dok bi druga faza trebala obuhvatiti radove na 2,5 km dugoj trasi na teritoriju BiH. Planirana je i izgradnja dvije prepumpne stanice s pratećom infrastrukturom, a ti radovi će trajat 12 mjeseci do kote nasipa 2,2 m, nakon čega će se 10 mjeseci nasip slijegati. Potom će se preostalim radovima dovršiti do konačne visine od 3,7 m. Drugim riječima još najmanje 2 zime će desna obala Metkovića drhtiti za svakih jačih zimskih kiša ili toplijeg vremena (zbog topljenja snijega u BiH) dok se ne izgradi gotovo 9 km dug nasip. No bolje ikad nego nikad.

Kilometri nasipa koji će braniti desnu obalu Metkovića su imali i svoju jeftiniju alternativu koja bi ujedno spasila ne samo Metković, nego i pojedine dijelove, od poplave ugroženih dijelova naselja Momići, Podrujnica i Vid uz riječicu Norin koja je zapravo ta koja poplavi desnu stranu Metkovića. Naime zatvaranjem Norina u par dana najkritičnijeg poplavnog razdoblja na način da se izgradi prepumpna stanica na ušću Norina u Neretvu riješile bi se glavobolje ne samo većeg dijela desne strane Metkovića,već i glavobolje dijela Momića, Podrujnice, Duvrata (kuće Medaka i Nikolića koje nasip ne obuhvaća), ali i problem plavljenja prometnice Metković - Kula Norinska koja je u proteklim poplavama poplavila, iako je bila prohodna uz oprez.

Norin je taj koji, nakon što Neretva doseže velike razine, više se ne izlijeva u Neretvu, već se Neretva ulijeva u njega, nakon čega se Norin razlijeva po desnoj strani Metkovića, prostor prema Vidu, Podrujnici i Momićima. Ukoliko bi se Norin zatvorio prilikom kritičnog razdoblja, ne bi moglo doći do njegovog katastrofalnog razlijevanja. Time bi se zaštitilo znatno veće područje - praktički cijeli sliv Norina – od Pruda, Vida, Glibuše, Metkovića, Novih sela, Podrujnice, Momića i Matijevića. Izgradnjom planiranog nasipa oko Metkovića se brani samo desna obala Metkovića i to čak ne njezin cijeli dio (podsjećam da će dio kuća na predjelu Duvrat ostati neobranjeno, a nasip će im praktički biti ispred nosa).

Norin bi dakle kroz cijelu godinu bio otvoren, ali bi samo u najkritičnijim trenucima poplava bio zatvoren. Time se ne bi utjecalo na ekosustav ni provoz plovila, a obranilo bi se cijelo područje sliva Norina.

Hrvatske vode se nisu očitovale na ove apele koji su se u javnosti pojavili od strane mještana drugih ugroženih naselja, a nema ni službene studije koja je razmatrala druge opcije osim obrambenog nasipa.

Prednosti izgradnje brane-crpne stanice na Norinu kod mosta u Kuli Norinskoj su dakle:
- deseci milijuna kuna uštede
- znatno brža izgradnja
- nema potrebe za izvlaštenjima postojećih vlasnika (cijena zemljišta na močvarnom predjelu se plaća 25 kn/m2,a na drugima znatno više. Najave da će vlasnici besplatno ustupiti zemljište su ipak pretjerane)
- administrativno brža procedura
- obrana cijelog slivnog područja Norina


Ne treba biti genijalac da bi se uvidjelo jednostavnije, jeftinije i kvalitetnije rješenje koje uz to i struka podržava kao racionalnije rješenje. Nadamo se da će jednog dana netko dati valjano obrazloženje zbog čega se nije razmatrala ova opcija u obrani desne strane Metkovića od poplave – ako ne svim građanima RH koji financiraju ovaj projekat, onda bar građanima koji ostanu izvan obrambenog nasipa, a kojima Norin poplavi njihovu imovinu.

Snimku govora premijerke možete poslušati na linku VLADE RH

Premijerka je danas svečano otvorila i radove na budućoj zgradi Općinskog suda u Metkoviću. Predviđeno je da se po završetku radova, za dvije godine, osoblje iz postojeće zgrade suda u Metkoviću, te osoblje stalnih službi u Pločama i Vrgorcu preseli u novu zgradu na desnoj obali Metkovića. Ova zgrada poznata kao bivša zgrada uprave propalog poduzeća “Razvitak” trebala bi na ovaj način dobiti novi sjaj, te nakon simbola propasti Neretve, postati simbol novog uzleta Neretve.

U zgradi bi, pored Općinskog suda, trebao biti smješten i Prekršajni sud u Metkoviću te Općinsko državno odvjetništvo čime bi se sve pravosudne institucije neretvanskog i vrgoračkog kraja trebala smjestiti na jedno mjesto.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

- 19:23 - Komentari (24) - Isprintaj - #

16.08.2011., utorak

AUTOCESTA DO NERETVE - PLANOVI ZA OVU I IDUĆU GODINU

Hrvatske autoceste planiraju u 2011. godini u građenje autocesta uložiti 2 milijarde kuna, što je za 1,2 milijarde kuna više od predviđenog u vladinom Programu za 2011. godinu.
Planirano povećanje ulaganja u u građenje HAC u svojim poslovnim dokumentima temelji na:
• financiranju dijela mreže autocesta na Koridoru Vc, uz sjevernu i južnu granicu BiH iz kredita Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj (dio ovih sredstava je izdvojen za izgradnju dionice autoceste Granica BiH-Čvor Metković na predjelu Nova Sela)
• rezultatima istraživanja tržišta kapitala - realni izgledi za financiranje izgradnje Mosta Drava povoljnim dugoročnim kreditima,
• prijenosu nerealiziranih ulaganja iz prethodnih razdoblja u 2011. godinu.

Za Neretvu je važno nekoliko relativno malih dionica koje su završene, u tijeku je njihova gradnja ili su prekinute u gradnji.

ZAVRŠENA DIONICA RAVČA - VRGORAC

Ove godine je završena dionica Ravča – Vrgorac duljine 10 km, a u nju je samo ove godine uloženao 423 mlijuna kuna. Skrativši Pločanima put do autoceste za oko 11 km, a Metkoviću, Opuzenu, općinama Kula Norinska, Zažablje i Pojezerje za 9 km. Ova dionica ukupne vrijednosti miljardu kuna je bila iznimno skupa i za izgradnju relativno dugotrajna zbog specifičnog terena. Samo vijadukt Kotezi je dužine 1.226 m, dok je tunel Umac dužine 440 m. Na toj dionici ima ukupno 5 vijadukata, 4 nadvožnjaka i 1 tunel (dvije cijevi) pa je izgradnja bila skupa i nešto duža nego bi inače trajala izgradnja 10 km autoceste.

GRANICA BIH – SPOJ METKOVIĆ (NOVA SELA) DO KRAJA OVE GODINE

Za puštanje u promet ove godine je predviđena dionica granica BiH - spoj Metković dužine 2 2 km koja se nalazi položena u smjeru Bijača (BiH) – Nova Sela. Vrijednost te dionice je 61,4 milijuna kuna, a financira se iz kredita Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj. Obveza završetka ove dionice je do kraja ove godine. Na granici bi trebao biti uređen i jedan od najvećih graničnih prelaza u RH po Schengenskim (EU) standardima. Oni koji su svojim vozilima proteklih mjeseci prolazili kroz Nova Sela mogli su primjetiti građevinske strojeve kraj ceste kako vrše grube radove u pravcu Hercegovine u čijem smjeru se nalazi Bijača.


DIONICE U IZGRADNJI IZA 2011.

Tijekom 2011 se nastavljaju radovi na par dionica autoceste, čiji se kraj ne planira vode godine. Od toga su dvije dionice važne za Neretvu:

- 6 km dionice Ploče-spoj Metković planira se završiti 2012 godine.

- 11 km dionice Vrgorac - Ploče se također planira završiti do kraja 2012. godine.

Ubrzavanje dinamike radova govori da HAC planira ispuniti zadani rok izgradnje te dionice. Ono što bi se moglo pojaviti kao problem 2012, odnosno 2013 je prometni kolaps u Neretvi koji će nastati slivanjem velikog broja turista s autoceste vikendima. Ionako propterećena magistralna cesta Dubrovnik -Ploče-Split će teško moći podnijeti povećanje prometa koje se očekuje. Sjecište glavnog prometnog pravca BiH (Sarajevo-Metković-Opuzen) i ceste Dubrovnik-Ploče-Split bi moglo postati veliki problem za lokalno stanovništvo. Stanovnici Staševice i drugih manjih mjesta uz cestu Vrgorac Ploče osjećaju posljedice pojačanog prometa s autoceste. Izgradnjom autoceste do Ploča oni će svoj problem riješiti, no dobit će ga Šarić Struga, Rogotin, pa čak i Komin i Opuzen.


Do daljnjega je jedino prekinuta izgradnja dionice CP Karamatići- luka Ploče i zasada se ne planira nastavak izgradnje.

U 2011. godine se planira potrošiti i 134,6 milijuna kuna u dionicu Ploče – Dubrovnik, ali ti radovi neće biti vidljivi kao ni proteklih godina jer se radi o pripremnim radovima za velike zahvate.


- 17:15 - Komentari (3) - Isprintaj - #

14.08.2011., nedjelja

OSIM POBJEDNIKA MARATONA SVE OSTALO JE IZNENAĐENJE

Ove godine su 14. Maraton lađa pratili i predsjednik Ivo Josipović, premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Sabora Luka Bebić. Deseci tisuća navijača na ruti dugoj 22.560 m spremno su čekali start najeće fešte u Dalmaciji, ali i šire.

Start Maratona lađa na Neretvi je ove godine kasnio nekoliko minuta. Umjesto najavljenih 17.15, pucnji Dubrovačkih trambunjera su odjeknuli par minuta kasnije.

Neretva nije bila idealna za veslanje zbog vjetra koji puhao lađarima u lice i usporavao ih. Organizacija brodovlja je promjenjena u odnosu na način isplovljavanja brodova pa brodoviuglavnom nisu smetali lađarima. No poneki neodgovorni gliser je ipak znao ometati veslače i nalivati im vodu u lađe. Primjedbe su lađari imali i na veličinu bubnjeva u lađi koje im je Udruga lađara postavila u lađe uz obvezu bubnjanja u Metkoviću, Opuzenu i Pločama.

Nakon početne gužve, „Gusar“ Komin je već preuzeo prvu poziciju, a u stopu ih prati Staševica, a za njima neočekivano dobro su krenuli lađari iz Opuzena iza kojih slijede Primorsko goranska županija, Donjani Donji i Južnjak Ploče.
Na ulazu u Crnu Riku poredak je 1. „Gusar“ Komin, 2. Baćina, 3. Opuzen i takav poredak ostaje do kraja Maratona.
Gusar Komin zasluženo osvaja pojednički štit, ali ga dobiva u trajno vlasništvo jer su treći put zaredom prvaci.
Ove godine je zabilježeno i jedno od najlošijih vremena prve posade, vjerojatno Zbog smjera vjetra na vodi.

Iako se proteklih godina u Crnoj Riki događao obrat vodećih ekipa (2009. godine „Gusar“ Komin pretekao Donjane Donje za prvo mjesto, „Marko Markota“ iz Rogotina ekipu Stabline za 3. mjesto, a 2010. godine je također 3. mjesto odlučeno u Crnoj Riki (borba Baćine i „Marka Markote“ Rogotin), ove godine to nije bio slučaj.

Inače često se pogrešno smatra kako onaj tko uđe u Crnu Riku na nekoj poziciji, na toj poziciji i ostaje, no to je zapravo rijetkost. Od ulaza u Crnu Riku do cilja u Pločama ima oko 7,5 km, a od toga je na oko 6 km moguće pretjecanje koje se vrlo često i događa. Nerijetki su slučajevi da neka ekipa i po 3 ekipe prestigne u Crnoj Riki.

Iznenađenje Maratona je svakako ekipa Opuzena. Zasigurno velika zasluge ima njihov trener Renato Drnjepan koji ima višegodišnje iskustvo u ekipi Donjana Donjih.
Pozitivno iznenađenje su i ekipa Bjelovar Ekspres na 4. mjestu, ali samo za one koji nisu znali koliko je ta ekipa uložila u pripreme. Naime vježbali su od travnja na vodi, odradivši čak 50 treninga, a ekipa je sastavljena mahom od sportaša.
Žrnovski Galijoti iz Korčule na 6. mjestu su također iznenadili dobrim plasmanom, ali su i oni marljvio trenirali i postigli napredak (prošle godine 12.) te ekipa Primorsko goranske županije koja je bila 8.(napredak od čak 15 mjesta).

Crni put s. 11. mjestom (napredak od 11 mjesta u odnosu na prošlu godinu) i „Veterani IV gardijske brigade“ na 13.su također ugodno iznenanđenje.
Od favorita su definitivno najveće razočaranje bili ekipa Čeljeva na 24. mjestu. Donjani Donji na 10. mjestu i Staševica na 9. mjestu. (pobjednici Kupa Župe Bagalovići u Krvavcu 15. srpnja ove godine) dok su podbačaj napravile i ekipe Sv. Roko Podrujnica (unatoč boljim pripremama bili 14. za razliku od prošlogodišnjeg 11. mjesta), Jerkovac na 26. mjestu (pad od 11 mjesta zbog ulijevanja vode u lađu) Široki Brijeg i Matijevići na 29. mjestu (prošle godine 19.).
Sve u svemu, osim pobjede „Gusara“, ostali rezultati su bili poprilično neočekivani i učini Maraton zanimjivim. Dosta će se nakon ovog maratona razglabati o taktici, treninzima i o kvaliteti 640 prijavljenih veslača na Maratonu, iako nisu svi veslali.

Ekipi "Plavo srce za djecu Vukovara", sastavljenu od Bad Blue Boysa iz Zagreba pripao je pehar "Ivan Šprlje" za sportski potez na maratonu lađa 2010.godine (dodijeljuje se svake godine za godinu unatrag), jer su 2010. godine unatoč potpunom potonuću nastavili Maraton lađa te stigli u Ploče. . Inače radi se o ekipi koja već treću godinu sudjeluje na maratonu i svaki put u humanitarnoj akciji a ovaj put prihod koji prikupe namijenili su za djecu Vukovara.

Na kraju valja spomenuti katastrofalne greške HRT-a koji je opet imao "biser" u izvještavanju s Maratona lađa pa je tako na teletekstu str. 124 napisao da ove godine po prvi put sudjeluje jedna ženska ekipa iako ekipa Metkovki sudjeluje godinama na Maratonu lađa, a prijašnjih godina je sudjelovalo još par ženskih posada. O važnosti Maratona za HRT govori i to da je i ta vijest uklonjena (dakle ne ispravljena!) već oko 13 sati.

Zahvaljujemo HRT-u na dobrom medijskom praćenju najvećeg spektakla južne Dalmacije. Vjerojatno se tramvaj sudario u Zagrebu pa je HRT bio zauzet s tom udarnom viješću.


Cijeli poredak:

1 GUSARI KOMIN - Komin 2.16.44
2 BAĆINA 2.17.09
3 OPUZEN 2.18.44
4 BJELOVAR EKSPRES - Bjelovar 2.19.47
5 UOTV ROGOTIN 2.20.07
6 ŽRNOVSKI GALIOTI- Žrnovo 2.20.12
7 STABLINA 2.20.56
8 PRIMORSKO GORANSKA ŽUPANIJA- Rijeka 2.20.59
9 STAŠEVICA 2.21.57
10 DONJANI DONJI -Slivno 2.22.36
11 CRNI PUT - Metković 2.23.09
12 ŠKRAPA Momići 2.23.31
13 VETERANI 4.Gardijske brigade 2.23.43
14 SVETI ROKO - Podrujnica 2.24.58
15 ŽUPA DUSINA - Veliki Prolog 2.25.30
16 DOMAGOJEVI GUSARI - Vid 2.25.57
17 KRVAVAC 2 2.26.22
18 ŠARIĆ STRUGA 2.27.21
19 JUŽNJAK - Ploče 2.28.52
20 GOSPA KARMELSKA - Krvavac 2.29.05
21 SISAK 2.30.22
22 VIDONJE - Mlinište 2-32-16
23 ČELJEVO (BiH) 2.32.28
24 ZVONIMIR KALEB - Momići 2.32.37
25 SVETI JURE - Desne 2.33.29
26 JERKOVAC - Metković 2.33.41
27 CRNI PUT JUNIORI - Metković 2.34.11
28 GUSARI KOMIN JUNIORI-Komin 2.35.26
29 ŠIROKI BRIJEG&MATIJEVIĆI - Matijevići 2.35.57
30 PRUD 2.37.45
31 PLAVO SRCE ZA DJECU VUKOVARA- Zagreb 2.40.20
32 Salašari Somborski – HKUD "Vladimir Nazor" Sombor (Srbija) 2.42.50
33 MOLLISE DEL COMMUNA CROATA – Mollise (Italija) 2.47.12
34 METKOVKE - Metković 3.03.17
35 TORCIDA - Ploče ----


- 13:40 - Komentari (14) - Isprintaj - #

12.08.2011., petak

BRZINSKE UTRKE ZA STARTNE POZICIJE ODRŽANE - MARATON PRED VRATIMA

Sinoć su u Opuzenu održane Utrke za startne pozicije. Većih iznenađenja nije bilo pa je tako Gusar Komin osvojio prvo mjesto, Donjani Donji drugo mjesto, a malo iznenađenje je ekipa Bjelovar Ekspres iz Bjelovara. No za njihove poznavatelje to nije bilo iznenađenje jer ta ekipa vježba već par mjeseci, sastavljena je od sportaša, a imaju nevjerojatnih 50 treninga na vodi.

5 ekipa iz naše Općine nije imalo previše uspjeha pa su se smjestili od 21- 28 mjesta, dok je jedino "Škrapa" Momići iskočila kvalitetom i zauzela 8. mjesto, a "Sv. Jure" Desne je zauzeo solidno 15. mjesto.

Od zanimljivosti valja istaknuti ispadanje jednog člana posade ekipe "Zvonimir Kaleb", ali to nije previše utjecalo na rezultat ove mlade ekipe čiji je prosjek ispod 18 godina.

Bjelovar Ekspres je 2 puta nastupao. Naime prvi put su imali problema sa slomljenim veslom u vodi, pa su se žalili te im je odobren ponovni nastup na kojem su bitno popravili vrijeme.

Zanimljivo je da nitko nije htio zauzeti u prvom redu zadnju poziciju do Luke, sve do 27. posade. Drugim riječima čak 9 ekipa je taktiziralo i donijelo odluku da im je bolje biti u drugom redu iza bolje ekipe, pa joj ući u parić (i time štediti snagu), nego biti u prvom redu, ali daleko od sredine Neretve.

Svakako će ovo biti jedan od zanimljivijih Maratona obzirom da 7-8 ekipa ima gotovo podjednake šanse da osvoje neku od medalja.

Poredak i vremena brzinskih utrka.

1. GUSARI KOMIN - Komin 1.25.431
2. DONJANI DONJI -Slivno 1.25.663
3. BJELOVAR EKSPRES - Bjelovar 1.27.139
4. BAĆINA 1.28.269
5. JUŽNJAK - Ploče 1.28.420
6. ČELJEVO (BiH) 1.28.737
7. STABLINA 1.29.414
8. ŠKRAPA - Momići 1.29.422
9. ŠARIĆ STRUGA 1.29.438
10. ŽUPA DUSINA - Veliki Prolog 1.29.880
11. OPUZEN – Opuzen 1.29.954
12. STAŠEVICA 1.30.188
13. PRIMORSKO GORANSKA ŽUPANIJA- Rijeka 1.30.536
14. CRNI PUT - Metković 1.30.755
15. SVETI JURE - Desne 1.31.071
16. GUSARI KOMIN JUNIORI-Komin 1.31.149
17. UOTV ROGOTIN 1.31.415
18. ŽRNOVSKI GALIOTI- Žrnovo 1.31.462
19. DOMAGOJEVI GUSARI - Vid 1.32.154
20. VETERANI 4.Gardijske brigade 1.32.617
21. GOSPA KARMELSKA - Krvavac 1.32.929
22. KRVAVAC 2 1.32.994
23. SVETI ROKO - Podrujnica 1.33.026
24. ZVONIMIR KALEB - Momići 1.33.863

25. JERKOVAC - Metković 1.33.930
26. CRNI PUT JUNIORI - Metković 1.34.458
27. PRUD 1.34.593
28. ŠIROKI BRIJEG i MATIJEVIĆI – Široki Brijeg i Matijevići 1.35.069
29. VIDONJE - Mlinište 1.37.113
30. SISAK 1.37.167
31. PLAVO SRCE - Zagreb 1.37.915
32 MOLLISE DEL COMMUNA CROATA – Mollise (Italija) 1.44.467
33 METKOVKE - Metković 1.52.127
34. TORCIDA - Ploče nisu nastupili
35. Salašari Somborski – HKUD "Vladimir Nazor" Sombor (Srbija) nisu nastupili


POREDAK EKIPA NA STARTU:
Image and video hosting by TinyPic

- 06:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.08.2011., srijeda

HRT UNATOČ OBEĆANJU NEĆE PRENOSITI MARATON LAĐA!

HRT ove godine opet neće prenositi Maraton lađa. Iako je najavljivano u gotovo svim dnevnim novinama koje izlaze na našem području, HRT je ipak odlučio da u svom televizijskom programu neće prenositi Maraton lađa.

To je sa šokom dočekano u Udruzi lađara Neretve obzirom da je veliki dio organizacije Maratona lađa izmjenjen upravo da bi se HRT-u omogućio što bolji i zanimljiviji prijenos Maratona lađa.

Unatoč tome što je najviši vrh HRT-a Udruzi lađara Neretve jasno obećao da će se prijenos održati, pasivnost HRT-a proteklih dana je uzbunila Udrugu lađara, pa su kontaktirali vrh HRT-a koji je ipak na kraju priznao da (navodno) nemaju dovoljno sredstava za prijenos Maratona lađa.

Ovakav scenario je na kraju ispao noćna mora Udruge lađara jer je prije HRT-a vođen razgovor s jednom manjom TV kućom da se vrši prijenos Maratona lađa (prijenos događanja u Metkoviću, Opuzenu i Pločama), no na kraju je „uskočio“ HRT i obećao da će ipak oni vršiti prijenos besplatno.

Kako se informacija da neće biti prijenosa od strane HRT-a dobila tek sada, više nije bilo mogućnosti s nikim dogovoriti TV prijenos Maraton lađa.

Pisac ovog članka s razlogom sumnja u istinitost HRT-ova razloga jer je manja TV kuća Maraton lađa nudila organizirati TV prijenos s relativno malim novcima.

Uprava Udruge lađara je ovakvom situacijom dovedena u nezavidan položaj obzirom da su promjenili i neka, dosad uvriježena pravila, (npr. da se brzinske utrke održavaju 7 dana prije, a ne kao sada – 2 dana prije samog Maratona lađa). Mnogo truda i utrošenog vremena je propalo zahvaljujući lošoj poslovnoj politici HRT-a koja je očito paušalno proračunala svoje mogućnosti (i pri tom se misli više na organizacijske nego na financijske).

Neretvani se proteklih godina s pravom pitaju zbog čega to jedan od najvećih i najposjećenijih događaja godine u Dalmaciji (a i šire) ne zaslužuje pozornost državne TV kuće osim kratkog javljanja u dnevnik.
S pravom se pitamo da li bi se Maraton lađa prenosio da se održava u Zagrebu ili okolici?
Zar je 50-ak tisuća ljudi koji se nađu na obalama Neretve na dan Maratona u zabludi kad želi vidjeti taj spektakl, ili je u zabludi netko u Zagrebu tko uređuje program HRT-a?

HRT je dosada radio i kraće reportaže o Maratonu lađa, ali gotovo svaka ta reportaža je bila kraća i jeftinija od mnogih emisija „kulture“ koje HRT emitira u 1 sat ujutro čisto da popuni program.

Udruga lađara Neretve službeno još nije reagirala, a neslužbeno, unatoč velikom nezadovoljstvu, ne žele remetiti odnose unatoč ovakvoj situaciji.

Ovdje možete vidjeti koji "kvalitetni" program će biti 13. kolovoza (subota) u vrijeme kad će biti Maraton lađa:

PRVI PROGRAM HRT
Image and video hosting by TinyPic

DRUGI PROGRAM HRT
Image and video hosting by TinyPic

Bogat program, nema što. Populaciji bi zasigurno bio zanimljiviji prijenos utrke crnogorskih puževa od ovog programa (čast izuzetku emisiji "Znanstvene vijesti"). Bitno je da i dalje plaćamo pretplatu za emitiranje meksičkih sapunica, emisija "kulture", jazz koncerata i pedesetu reprizu Kapelskih kresova i američkih filmova B produkcije.

To je naša "nacionalna" televizija.
Image and video hosting by TinyPic

- 12:10 - Komentari (4) - Isprintaj - #

01.08.2011., ponedjeljak

MOMIĆI, PODRUJNICA, MATIJEVIĆI I KRVAVAC POHARALI LIGU MLADIH LAĐARA I UTRKU TRUPA

Jučer je na jezeru Birina u Pločama održano zadnje kolo Lige mladih đara Delte Neretve u kojem su se lađari iz Momića, Podrujnice i Matijevića poharali Ligu mladih lađara izvrsnim rezultatima..

U kategoriji 18-25 godina ekipa Tri sela (Matijevići, Momići i Podrujnica) osvojili su zasluženo 1. mjesto za što joj je dodijeljena novčana nagrada, pehar te zlatne medalje veslačima, dok je Staševica bila druga,a Dusina treća.

U kategoriji do 18. godina ekipa Udruge lađara Zvonimir Kaleb iz Momića osvojila je 2. mjesto i srebrene medalje, dok je u istoj kategoriji ekipa “Gospa Karmelska” Krvavac osvojila 3. mjesto za što su također dobili nagrade i brončane medalje. Ekipa UOTV Rogotina je u ovoj kategoriji osvojila 1. mjesto.

Voditelj Lige mladih lađara Mirko Vlahović "Jablan" je čestitao našim lađarima na izvrsnim rezultatima, a zasluženo slavlje naših ekipa je trajalo cijelu noć. Dobri rezultati su najavili zanimljiv Maraton naših ekipa ove godine.

S područja općine Kula Norinska će se natjecati na Maratonu čak 7 ekipa i to. "Škrapa" Momići, "Sv Roko" Podrujnica, Krvavac II, "Gospa Karmelska" Krvavac, "Zvonimir Kaleb" Momići, Široki Brijeg i Matijevići, i "Sv. Jure" Desne.

Općina Kula Norinska je za sve ekipe s područja općine Kula Norinska uplatila kotizacije za sve utrke Lige mladih lađara, ali i kotizaciju za Maraton lađa pa je time zasigurno olakšala nastup naše 3 ekipe u Ligi mladih lađara i 7 ekipa na Maratonu.


Ekipa Tri sela Matijevići, Momići, Podrujnica

Stoje: Libero Prusac, Roko Brljević, Karlo Ćelić, Renato Bezer, Zvonko Brljević, Petar Brljević.
Sjede: Andrija Mioč, Marin Nikolić, Drago Kaleb, Ivan Bebić, Marko Jerković, Ivan Brljević
Na fotografiji nije Ivan Zloić
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
foto: Tino Ćelić

Image and video hosting by TinyPic


Ekipa UL "Zvonimir Kaleb" Momići

Image and video hosting by TinyPic
foto: Tino Ćelić

Image and video hosting by TinyPic

30. srpnja je u Pločama odvožena i tradicionalna Utrka malih trupa u kojoj je Ivan Brljević iz Momića zajedno s Ivanom Batinovićem iz Ploča osvojio 2. mjesto u disciplini s 2 veslača.

Jerko Jerković "Turčin" iz Krvavca (inače najtrofejniji veslač u Utrci trupa) je zauzeo 3. mjesto u pojedinačnoj konkurenciji

- 16:32 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< kolovoz, 2011 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Studeni 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (3)
Srpanj 2015 (8)
Lipanj 2015 (2)
Svibanj 2015 (7)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (4)
Siječanj 2015 (6)
Prosinac 2014 (9)
Studeni 2014 (2)
Listopad 2014 (2)
Rujan 2014 (7)
Kolovoz 2014 (10)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (6)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (9)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (7)
Srpanj 2013 (8)
Lipanj 2013 (8)
Svibanj 2013 (12)
Travanj 2013 (16)
Ožujak 2013 (11)
Veljača 2013 (6)
Siječanj 2013 (12)
Prosinac 2012 (11)
Studeni 2012 (6)
Listopad 2012 (13)
Rujan 2012 (6)
Kolovoz 2012 (11)
Srpanj 2012 (10)
Lipanj 2012 (6)
Svibanj 2012 (5)
Travanj 2012 (10)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (10)
Siječanj 2012 (10)
Prosinac 2011 (8)
Studeni 2011 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

GLAS NARODA!
Pratite naš Facebook profil gdje možete vidjeti i preuzeti zanimljive fotografije Neretve

Vikalica je ukinuta zbog neprimjerene komunikacije i vrijeđanja. Smisao slobode govora nije mogućnost neodgovornog iznošenja neistina ili vrijeđanje.

KONTAKT
norinmatijevici@yahoo.com



brojac poseta
jeftin web hosting