O NAMA
Image and video hosting by TinyPic
Ovaj blog piše o aktualnostima Neretve i cilj mu je podizanje informiranosti građana o životno važnim temama za Neretvu.
Mjesto Matijevići su naselje u Općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, staro najmanje 170 godina. Naše selo i naša općina su davali mnoge poznate osobe koje se pamte i pamtit će ih Neretva, ali i Hrvatska. Iz našeg sela je pok. župan Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Šprlje, dok korijeni Predsjednika Sabora Luke Bebića (njegova majka) kao i mnogih drugih gospodarstvenika i intelektualaca, sežu iz našeg sela. Blog je namjenjen svima koji žele znati aktualnosti Neretve i našeg mjesta.

MATIJEVIĆI I NERETVA

22.03.2011., utorak

POTRESI I POPLAVE NA NAŠEM PODRUČJU - PROCJENA UGROŽENOSTI

Općina Kula Norinska je izradila iznimno važan dokument naziva „Procjena ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara i okoliša od katastrofa i velikih nesreća” koji je bitan ne samo za našu općinu, već i za šire područje.

Radi se o stručnom dokumentu koji detaljno razrađuje sve moguće scenarije prirodnih katastrofa, ali i onih koje uzrokuje čovjek svojim djelovanjem. Tu se ubrajaju poplave, potresi, razni oblici nepogodnih padalina (tuča, kiša, snijeg), te olujni/orkanski vjetrovi, a od čovjekovih aktivnosti razne vrste katastrofalnih nesreća s većim posljedicama (poplave uzrokovane puknućem brana ili nasipa, izlijevanja kemikalija ili naftnih derivate, ratu te ostalim katastrofama)

Dokumentom se razrađuje i način postupanja, djelovanja raznih službi i skupina u općini Kula Norinska (npr. DVD, udruge….) i izvan nje, te subjekata koje treba angažirati u takvim situacijama (npr. prevoznici, liječnici i drugi stručnjaci…)

Izradom ovog dokumenta nivo sigurnosti općine Kula Norinska se podiže na znatno viši nivo jer se u dokumentu nalaze podaci o svim mogućim ugrozama, ali i odgovorima na te ugroze.

Iz dokumenta ćemo izdvojiti primjerice procjenu ugroženosti od potresa i poplave, u kojem dijelu se govori o tome koja naselja su više, a koje manje ugrožena.

POTRES
Područje Općine Kula Norinska spada u područje gdje su mogući potresi intenziteta 8 stupnjeva MCS ljestvice (primjerice prije 12 dana u Japanu je bio 9.6 stupnjeva) iako je to malo vjerojatno. Iz toga je vidljivo da potresi na ovom području mogu dovesti do katastrofe ili velike nesreće sa ljudskim posljedicama i velikim razaranjima i materijalnim štetama.
Kuće tipa B (srednja čvrstoća gradnje) prevladavaju u cijeloj općini uz iznimku Krvavca II i Matijevića gdje zbog novije gradnje prevladavaju kuće čvrste gradnje (tip C) , a koje su otpornije na potrese.

Najugroženije su kuće u Krvavcu, Novim Selima, Podrujnici i Borovcima gdje ima veći broj kamenih kuća (tip A – lošija stabilnost), ali u takvim kućama malo tko živi.

POPLAVE
Glede poplava najugroženija mjesta su Krvavac i Krvavac II, Kula Norinska, Podrujnica i Momići dok dijelovi naselja Desne, Matijevići i Borovci postaju ugroženi u slučaju najgorih scenarija (puknuća niza brana u punom kapacitetu).
U slučaju takvog puknuća brana hidrocentrala na Neretvi rušilački val vode bi stigao u općinu Kula Norinska za 4 sata i 45 minuta i bio bi visine 4 metra (npr. val tsunamija prije 12 dana u Japanu nakon potresa je bio 10 metara), a čvrsti objekti bi uglavnom opstali. U odnosu na razinu Neretve, plimni val bi iznosio oko 7 metara i stigao bi za oko 9-10 sati od rušenja posljednje brane u Mostaru

U slučaju ovakve nesreće bila bi ugrožena naselja Kula Norinska, Krvavac, Krvavac II, , nešto manje Desne, Matijevići, Momići, Podrujnica, i Borovci (Vratar), kao i sve poljoprivredne površine.

U naselju Kula Norinska bilo bi ugroženo 60 objekata i 180 stanovnika,
U naselju Krvavac bilo bi ugroženo 120 objekata i 420 stanovnika.
U naselju Krvavac II. bilo bi ugroženo 80 objekata i 250 stanovnika.
U naselju Matijevići bilo bi ugroženo 8 objekata i 30 stanovnika.
U naselju Momići bilo bi ugroženo 12 objekata i 40 stanovnika
U naselju Podrujnica bilo bi ugroženo 35 objekata i 120 stanovnika.
U naselju Borovci bilo bi ugroženo 3 objekta i 10 stanovnika
(Vratar Rastočići )

Svega na području općine - preko 320 objekata i preko 1000 stanovnika, odnosno preko polovice ukupnog pučanstva.

Od infrastrukturnih objekata bili bi ugroženi cesta D-9 , D-62 (Metković – Vrgorac i Metković- Opuzen) i Ž-6217 (Kula-Krvavac-Komin), sve lokalne ceste, željeznička pruga, most na rijeci Norin, dalekovodi, niskonaponska mreža, trafostanice, fiksna telefonska mreža.

Bile bi ugrožene i škole, zgrada općine s poštom, željezničke stanice u Kuli Norinskoj i Krvavcu, ugostiteljski objekti i benzinska pumpa „INA-Krvavac II“ .

Promet bi bio u potpunom prekidu ( cestovni, riječni i željeznički ), došlo bi do ispada telefonije, opskrba bi bila jako otežana, skoro nemoguća. Voda ne bi bila za piće, već bi se mogla koristiti samo ona iz privatnih gusterni na višim kotama, ili pak, flaširana voda. Za očekivati je potpuni prekid u isporuci električne energije, jer bi svi HEP-ovi pogoni bili potopljeni ( Onaj u Metkoviću, trafostanica u Opuzenu, niz trafostanica na području općine. ), a iz sigurnosnih razloga, prije dolaska samog vala električna energija bila bi isključena. Nastala bi panika i upravo najviše organiziranih mjera treba usmjeriti u pravcu smanjivanja i sprječavanja panike, kao i poduzimanja radnji sa ciljem sprječavanja pljački, otimačine bilo koje vrste. ( Tada će najviše na cijeni biti plovila, jer će promet cestama biti nemoguć )

Visina i učinak udarnog vala nakon puknuća brana
Image and video hosting by TinyPic

Seizmičko područje:
Isprekidane crvene linije pokazuju zone jačih djelovanja potresa
Ostale crvene linije označuju vodozaštitno područje

Image and video hosting by TinyPic

- 23:10 - Komentari (8) - Isprintaj - #

18.03.2011., petak

NEMA VIŠE GRADELANJA

Sinoć je u Krvavcu održan ispit za zvanje vatrogasca u organizaciji DVD Kula Norinska u suradnji s Općinom Kula Norinska.
Ispitu je nakon dvomjesečne pripreme, koja se sastojala od teorijskog i praktičnog dijela, pristupilo 9 kandidata koji su već prije zadovoljili na pismenim testovima.

Komisija ispitivača u sastavu Stjepan Simović (županijski vatrogasni zapovjednik) Jure Pilj (zapovjednik JVP Metković), Mirko Franić (zapovjednik JVP Opuzen) te Božo Pejković (zapovjednik DVD Zadvarje) u sat vremena ispitala je znanje 11 kandidata i svi kandidati su zadovoljili i stekli zvanje vatrogasac.

Sada i sa službenim zvanjem vatrogasac DVD-a Kula Norinska su:
Ivan Kaleb (Podrujnica), zapovjednik DVD Kula Norinska
Željko Lacku (Matijevići), zamjenik zapovjednika
Martin Šetka (Desne)
Ante Jerković (Kula Norinska)
Marin Nikolić (Matijevići)
Nediljko Jovica (Matijevići)
Vinko Glavaš (Metković)
Josip Ćelić (Podrujnica)
Andrija Mioč (Pozla Gora)

Pored 9 pripadnika DVD Kula Norinska, zvanje vatrogasca su stekli i
Mario Marević (Staševica)
Ivica Dujmović (Opuzen)

Image and video hosting by TinyPic

U tijeku je i nabavljanje pune opreme protupožarne za sve osobe koje su stekle zvanje vatrogasac.

Revni vatrogasci DVD-a Kula Norinska su pozvali na oprez i podsjećaju na zabranu paljenja vatre na otvorenom po vjetru i tijekom noći.

Također SVAKO paljenje vatre na otvorenom bez prethodne obavijesti DVD-u Kula Norinska je kažnjivo, osim naravno, ako ne gradelate i pritom počastite i vatrogasce

- 20:12 - Komentari (24) - Isprintaj - #

17.03.2011., četvrtak

PREDSTAVLJANJE KNJIGE "ŽAO MI JE NARODA"

Na molbu Nikole Grmoje, predsjednika Udruge "Narenta", objavljujemo sljedeći poziv na predstavljanje knjige:

"U organizaciji Udruge Narenta i župa sv. Ilije i sv. Nikole u petak 18.03. u Gradskom kulturnom središtu u Metkoviću s početkom u 19 i 30 sati održati će se predstavljanje nove knjige biskupa gospićko-senjskog mons.dr. Mile Bogovića "Žao mi je naroda" . Knjigu će predstaviti književnik i predsjednik Hrvatskog kulturnog vijeća Hrvoje Hitrec, priređivač knjige dr. sc. Ante Bežen, glavni urednik iz Alfe Božidar Petrač i sam autor biskup Mile Bogović.

Dođite na predstavljanje knjige o biskupovih deset godina na medijskom poprištu i poslušajte biskupa bez “dlake na jeziku” koji na politička pitanja odgovara političkim odgovorom, a ne “ Zdravo Marijo”, biskupa kojeg su mnogi pokušali ušutkati čak i haška tužiteljica Carla Del Ponte."

- 19:59 - Komentari (1) - Isprintaj - #

11.03.2011., petak

KRVAVAC PRAVNO-POLITIČKA BOMBA

Mještani jednog od najbrojnijih naselja u Neretvi – mjesta Krvavac žive u neznanju da je Grad Opuzen za svoje potrebe u svom prostornom planu predvidio ni manje ni više nego odlagalište komunalnog otpada blizu samih kuća u Krvavcu!!

Nevjerojatna vijest nije nikada stigla do mještana Krvavca iako je Grad Opuzen izmjene prostornog plana u ovom dijelu radio 2008. godine. Da situacija bude apsurdnija područje na kojem je predviđeno odlagalište otpada nije na državnom vlasništvu, već uglavnom u vlasništvu mještana Krvavca i Kule Norinske. Ova informacija se ne bi ni saznala da Općina Kula Norinska nije tražila suglasnost Grada Opuzena za projekt kanalizacije čiji bi dio instalacija prolazi kroz područje „Luke“ – tik do samog mjesta Krvavac (kraj bunkera na županijskoj cesti Krvavac-Komin), pa se otkrilo da na tom mjestu Opuzen planira baš odlagalište komunalnog OTPADA!

Blizina samog otpada bi bila tek 300-tinjak metara od kuća pa će biti zanimljivo vidjeti reakciju mještana Krvavca kada ova informacija dođe u širu javnost.

Slova "OK" pokazuju poziciju planiranog odlagališta komunalnog otpada
Image and video hosting by TinyPic

Oko 600 stanovnika mjesta Krvavac i oko 300 mještana Krvavca II je inače već duže vremena ljuto zbog nepravednih administrativnih granica između Opuzena i općine Kula Norinska. Naime predio između naselja Komin i Krvavac je u granicama Opuzena, a i u katastru se vodi kao k.o. Opuzen. Općina Kula Norinska je u više navrata pokušavala pokrenuti dijalog s Opuzenom oko administrativnih granica,a to je pokušavao i Grad Ploče, ali sve je prolazilo bezuspješno.

Još se nije slegla ni prašina zbog nesređenih imovinsko-pravnih odnosa u području „Luke“ gdje je prije 15-ak dana skupina od 30-ak uglavnom razvojačenih branitelja na silu htjela ući u posjed uglavnom državnog zemljišta kojim po Zakonu o poljoprivrednom zemljištu raspolaže Grad Opuzen.
Grad Opuzen je to zemljište (za koje se pogrešno smatra da je cijelo državno) podijelio na javnom natječaju osobama koje imaju prebivalište isključivo na području Opuzena, a da niti jedan mještanin općine Kula Norinska nije dobio ni metra kvadratnog zemlje iako su masovno sudjelovali u ratu u sastavu 116. brigade upravo zajedno s Opuzencima i iako su neki i stvarni vlasnici tog zemljišta! Javna je tajna da Opuzenci uglavnom nisu ni zainteresirani za obrađivanje tog zemljišta već im je jedini interes da od države u predstojećoj prodaji kupe to zemljište po cijeni od 2-4 kune po kvadratu (da – dvije do četri kune!) i preprodaju ga po 20-ak kuna po kvadratu i time ostvare bez kapi znoja i po 150.000 kn zarade preko noći po hektaru!

Na nedavnom sastanku načelnika Općine Kula Norinska Nikole Krstičevića i gradonačelnika Opuzena Ive Mihaljevića je nakon dugogodišnjih stidljivih pokušaja napokon dogovorena komasacija predjela „Luke“ koji se nalazi između mjesta Krvavac i mjesta Komin.
Komasacija je inače postupak u kojem se nesređeno stanje rascjepkanog zemljišta sređuje na način da se okrupnjuju parcele (primjerice 2-3 male parcele istog vlasnika na raznim mjestima u jednu veliku na jednom mjestu ) te se točno određuje njihova nova lokacija. Tim postupkom bi se konačno privatnim vlasnicima i na terenu vratilo njihovo zemljište i obilježilo što je njihovo jer su sve međe uništene nakon što im je PIK „Neretva“ 60-tih godina nezakonito oduzeo zemlju koja im je prije par godina pravomoćno u upravnom postupku vraćena.
Dosada je bezakonje odgovaralo samo nazakonitim korisnicima zemlje koji su nadivlje ušli u posjed nakon propasti PIK-a „Neretva“ 90-tih.

Uzavrelo stanje, kojem pogoduje i nesigurna situacija u državi i predstojeći izbori, polako postaje ozbiljnim sigurnosnim problemom jer je poznato da je na području „Luka“ dosada bilo više nasilnih obračuna.

Hoće li komasacija riješiti probleme nezakonitog korištenja zemljišta (što privatnog, što državnog) ostaje za vidjeti. Tu se bar pojavila nada.
No kako će završiti planirani otpad?

- 22:59 - Komentari (63) - Isprintaj - #

08.03.2011., utorak

DAN "NJIH"

Danas je Dan žena.
Nekad se slavio kao "8. mart". Karanfili, prigodni domjenci, ručkovi, večere za žene, odavali su da su taj dan žene nešto posebno.

U školama su se pisale i pjevale pjesmice o ženama, majkama, bakama.......

No i taj dan su u pravilu kuhale ručak ili večeru, brinule se o djeci/unucima, prale ili peglale.

Danas ipak žene imaju više prava - bar na prvi pogled.

Pravno su izjednačene s muškarcima u svim zakonima. U EU i međunarodnim institucijama imaju čak prednost u zapošljavanju. Nasilje u obitelji je strogo kažnjivo i ukoliko netko prijavi muškarca za zlostavljanje u obitelji u pravilu odmah završava u pritvoru.
Žene se mogu prijaviti u vojsku, policiju, a u pravosuđu ih ima više od muškaraca.

No da li je sve to dovelo do svoje svrhe?
Da li je izjednačavanje prava žena dovelo do boljeg života žena?

Ne.

Pravo na posao je postao i obveza na posao i potisnuo je jednu od osnovnih ženskih poziva - poziv na ulogu majke!
Biti uspješan na poslu i biti uspješan u obitelji zahtjeva veliku požrtvovonost i virtuoznost. Pritisak koji društvo sada stvara na žene je mnogo veći nego nekada. Žene imaju svoj biološki sat koji se, koliko god društvo napredovalo, ne pomiče naprijed.
Žene i dalje sazrijevaju ranije nego muškarci, a svoj vrhunac dostižu u dvadesetima.

Što kažu statistike u Hrvatskoj?
Muškarci ulaze u brak u prosjeku u 29-toj godini, a žene u 26-toj. Sve kasniji ulazak u brak i sve kasnije rađanje djece dovodi do manjih obitelji, ali i većih problema (ne)plodnosti žene. Porast neplodnosti se, pored raznih drugih oklnosti, veže i uz kasnije pokušaje zasnivaje obitelji nego što za što je ženski organizam evolucijski predviđen.

Žena koja upiše fakultet, teško da će završiti fakultet prije 24. godine. Dok odradi praksu, nađe stalan posao, 30-te su već tu. Biološki sat je otkucao već dio svog najboljeg vremena.
Posao za ženu nije lako naći jer privatnici izbjegavaju žene zbog porodiljnih dopusta. Država nažalost nije riješila na adekvatan način prava žena jer je dio "tereta" porodiljstva svalila na privatnike koji praktički plaćaju dio troškova porodiljnih troškova

Pritisak koji je društvo "emancipacijom" stvorilo ženama nimalo nije pomoglo ženama.

Opet ih je dovelo u situaciju da moraju biti iznimno dobro programirani strojevi ili se oprostiti od nekog svog životnog prava - prava na obitelj (ili dio obitelji) ili prava na normalne radne uvjete i prava iz radnog odnosa.

Sjetimo se samo slučaja trgovine "Tommy" u Metkoviću negdje 2005. godine .
Djelatnicama (njih 20-ak) koje su gotovo sve primljene s ugovorima na određeno vrijeme (sklapani na 3-6 mjeseci), a koje su zatrudnile, ugovori jednostavno nisu produžavani. Je li netko netko pomislio da je to slučajnost da baš trudnicama nisu produžile ugovore?

Ništa manje nemoralno i nezakonito nisu postupali i u drugim neretvanskim trgovinama, tvrtkama i obrtima.

Jedno od pitanja koji mnogi poslodavci znaju postavljati kod zapošljavanja, a koje je zabranjeno zakonom, jest "da li planirate uskoro imati djece?".
Pozitivan odgovor je u pravilu značio nećeš dobiti posao.

Žene su prisiljene čim saznaju za trudnoću fiktivno se prijavljivati kod nekog poslodavca, samo da bi imale pravo na dio porodiljskog od države.
Zar smo kao država toliko jadni da pronatalitetnu politiku provodimo na takav način da smo prisilili žene trudnoću doživljavaju kao opasnost za svoj materijalni status, odnosno tragediju.

Koliko smo mi građani ove države odgovorni za to stanje?
Koliko mi u Neretvi omogućavamo ženama, majkama, bakama pravo na normalan život?

Ovaj post ću završiti riječima prof. dr. Dijane Jakovac Lozić, profesorice obiteljskog prava na Pravnom fakultetu u Splitu: "Žene i muškraci nisu jednaki, oni se nadopunjuju"

P.S.

Sretan vam Dan žena


- 19:58 - Komentari (27) - Isprintaj - #

06.03.2011., nedjelja

STARE KARTE NERETVE - DRUGI DIO

Kao što je to i najavljeno u siječnju, ovo je nastavak predstavljanja starih karata doline Neretve.
Ovdje predstavljam dijelove pomorske karte iz 1905. godine. Zapravo se radi o mornaričkoj karti rijeke Neretve izrađene od strane Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca iz 1929. godine, koja je pak nastala preslikavanjem austrougarske mornaričke karte iz 1905. godine.

Zanimljivost ove rijetke karte je da na cijelom toku Neretve ima upisane dubine rijeke Neretve sa, desne i lijeve obale, te na sredini rijeke. Također je ubilježen svaki mostić na obalama na njemačkom jeziku (“Brücke”), a u dijelovima karte se navodi i ime obale (npr. “Bank Jerkovac” – obala Jerkovac)

Kartu sam uspio kupiti u Splitu od jednog kolekcionara, ali obzirom da je karta velika iz tehničkih razloga nisam u mogućnosti staviti je cijelu, pa ovdje postavljam zanimljivije dijelove.

Metković
Image and video hosting by TinyPic


Matijevići i Kula Norinska (tada još nije postojalo naselje pa na karti stoji samo utvrda “Turm Norino”)
Image and video hosting by TinyPic


Krvavac, Bagalovići (tada još naseljeni), Privlaka
Image and video hosting by TinyPic


Opuzen
Image and video hosting by TinyPic


Komin (vidljivo da je današnji Komin nastao praktički od dva odvojena naselja – Donjeg i Gornjeg Komina)

Image and video hosting by TinyPic

Rogotin i Šarić struga
Image and video hosting by TinyPic


Jezero Parila i stari tok Neretve (u donjem desnom kutu je novi tok)

Image and video hosting by TinyPic

Stare karte prije 1900-te možete naći na ovom blogu klikom na link STARE KARTE NERETVE - PRVI DIO

Ukoliko tko ima tehničke mogućnosti preslikavanja velikih karata, rado ću mu ustupiti orginalnu kartu da napravi sebi kopiju.

- 20:43 - Komentari (7) - Isprintaj - #

01.03.2011., utorak

RUSKI PUT ZA HRVATSKE REKREATIVCE

Skupina entuzijasta – ljubitelja Rujnice i članova Eko udruge „Život“ organizirali su i odradili ovog vikenda akciju čišćenja nekoliko kilometara (!) starog „Ruskog puta“ koji je svoj naziv dobio po ruskim zarobljenicima koji su ga gradili u prvom svjetskom ratu.
Put se prostire nekoliko kilometara - sve od područja Desana preko Rujnice, vrha Ilice odnosno do obronaka iznad Podrujnice i Borovaca.
Ispod vrha Ilica (691 metar) nalazila se u to vrijeme (I. svjetski rat) autrougarska vojarna koja je imala dobru taktičku poziciju obzirom da se s tog mjesta pružao izvrstan pogled na područje doline Neretve, ušća Neretve s Pelješcom, cestovnu komunikaciju Neretva-Vrgorac te dobar dio Hercegovine.

Put je kroz desetljeća lagano zarastao, a ponajviše zadnjih 20-ak godina otkada je civilizacija uzela maha i otkada nema stoke, a ni potrebe za drvima kao nekada.

No ovi entuzijasti, od kojih je većina sudjelovala već u čišćenju brdskih staza protekle 2 godine, utvrde Vratar u Borovcima i drugim akcijama, ne staju na ovome. Već se kuju daljnji planovi, tako da su najviši vrhovi Neretve (Babina gomila, Rujnica...) postali pristupačni svakom običnom Neretvaninu ili turistu, a nove staze se otkrivaju na svakom koraku.
Image and video hosting by TinyPic
Vrijedi i spomenuti članove ove radne akcije koja je na kraju završila večerom uz ugodno druženje: Tino Ćelić, Srđan Prusac - Gejić, Slobodan Dominiković - Kika, Ilija Manenica, Drago i Frano Mejdandžić, Dražen Kaleb, Ante Romić, Ivan Plećaš Dundo, Alfonso Jurić - Fone, Ante Marević -Ćipak, Eka Mitovski, Toni Prusac –Šlapa i Duje Plećaš.

Posebno je zanimljivo da se tih 14 dragovoljaca skupilo iz čak 7 mjesta – iz Podrujnice, Momića, Krvavca, Borovaca, Metkovića, Matijevića i Kule Norinske.

Ekipa na mjestu vojarne
Image and video hosting by TinyPic

Zahvala Tinu Ćeliću, Borovci.hr na fotografijama te braći Mejdandžić na video uratku.


- 21:59 - Komentari (33) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< ožujak, 2011 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Studeni 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (3)
Srpanj 2015 (8)
Lipanj 2015 (2)
Svibanj 2015 (7)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (4)
Siječanj 2015 (6)
Prosinac 2014 (9)
Studeni 2014 (2)
Listopad 2014 (2)
Rujan 2014 (7)
Kolovoz 2014 (10)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (6)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (9)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (7)
Srpanj 2013 (8)
Lipanj 2013 (8)
Svibanj 2013 (12)
Travanj 2013 (16)
Ožujak 2013 (11)
Veljača 2013 (6)
Siječanj 2013 (12)
Prosinac 2012 (11)
Studeni 2012 (6)
Listopad 2012 (13)
Rujan 2012 (6)
Kolovoz 2012 (11)
Srpanj 2012 (10)
Lipanj 2012 (6)
Svibanj 2012 (5)
Travanj 2012 (10)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (10)
Siječanj 2012 (10)
Prosinac 2011 (8)
Studeni 2011 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

GLAS NARODA!
Pratite naš Facebook profil gdje možete vidjeti i preuzeti zanimljive fotografije Neretve

Vikalica je ukinuta zbog neprimjerene komunikacije i vrijeđanja. Smisao slobode govora nije mogućnost neodgovornog iznošenja neistina ili vrijeđanje.

KONTAKT
norinmatijevici@yahoo.com



brojac poseta
jeftin web hosting