O NAMA
Image and video hosting by TinyPic
Ovaj blog piše o aktualnostima Neretve i cilj mu je podizanje informiranosti građana o životno važnim temama za Neretvu.
Mjesto Matijevići su naselje u Općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, staro najmanje 170 godina. Naše selo i naša općina su davali mnoge poznate osobe koje se pamte i pamtit će ih Neretva, ali i Hrvatska. Iz našeg sela je pok. župan Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Šprlje, dok korijeni Predsjednika Sabora Luke Bebića (njegova majka) kao i mnogih drugih gospodarstvenika i intelektualaca, sežu iz našeg sela. Blog je namjenjen svima koji žele znati aktualnosti Neretve i našeg mjesta.

MATIJEVIĆI I NERETVA

30.12.2010., četvrtak

NAVODNJAVANJE DOLINE NERETVE - CIJEV, KIŠA ILI SUŠA?

Proteklih godina se u Neretvi vrlo malo govorilo o projektima navodnjavanja Neretve koji predstavljaju uvod u sveobuhvatno navodnjavanje poljoprovrednih površina većeg dijela Neretve. Prije par dana su stavljene na uvid studije utjecaja na okoliš projekata za navodnjavanje za „podsustav Koševo –Vrbovci“ i „podsustav Opuzen“, no malo tko je zavirio u njih čak i od onih kojih se to direktno tiče ili bi po svom položaju bili dužni brinuti se o zaštiti interesa, bilo stanovništva, bilo određenog dobra.

I dok „podsustav Koševo-Vrbovci“ koji bi obuhvaćao područja Koševo, Vrbovci, Mislina te područja uz glavni dovodni kanal, ukupne poljoprivredne površine od 812, u stručnoj, a ni općoj javnosti Neretve nije izazvao gotovo nikakve reakcije, podsustav Opuzen“ je nedavno izazvao lavinu reakcija, uglavnom Kominjana koji su se osjetili ugroženi i zapostavljeni ovim projektom.

PODUSTAV OPUZEN
Podsustav za navodnjavanje Opuzen planira vodu pribavljati iz rijeke Neretve, a za navodnjavanje područja Opuzena, Vidrica, Luka i ušća.
Voda bi se upumpavala u umjetnu akumulaciju kapaciteta oko 100.000 m3 koja bi se izgradila oko 200 metara od kamenoloma u Opuzenu na visini od 60 m, odakle bi se kanalima i cijevima navodnjavala polja.
Izgradila bi se i pomična brana preko rijeke Neretve 1800 metara nizvodno od Opuzena
na način da bi sprječavala prodor slane vode, odnosno pojačavala razinu Neretve uzvodno tijekom ljetnih mjeseci i inače tijekom sušnijih perioda.

BRANA
Sama brana pregrada na rijeci Neretvi - objekt za sprječavanje prodora slane vode bi imala sastavne elemente: 5 čeličnih klapni s betonskom temeljnom konstrukcijom, brodska prevodnica, riblja staza, kompresorska stanica i izlazna građevina. Pregrada je samoregulirajuća i automatski se položaj gornjeg ruba (preljeva) prilagođava protoku rijeke Neretve. Kad protok u Neretvi padne na veličine koje nisu u stanju izgurati zaslanjeni klin, pregrada se aktivira. U slučaju prolaza većih brodova ili brodova s većim gazom, njihov prolaz se omogućava spuštanjem segmenata pregrade.
Zimi bi pregrada bila spuštena da omogući slobodno oticanje Nertve u more.
Image and video hosting by TinyPic

BUNT KOMINJANA
Takav pilot projekt je izazvao veliki bunt Kominjana jer smatraju da tim rješenjem gube mogućnost spašavanja svojih zemalja na desnoj bali (staro mjesto Komin) od prodora slane vode, pa traže da se brana gradi nizvodno od Komina, kao i niz drugih mjera, kao što je obnavljanje „Škanja“ na ušću Neretve ili gradnju pregrada na vodotoku prema jezeru Desne da bi se spasila od zaslanjenja i desna obala kominskog područja. Također sumnjaju i u opasnost od zaslanjenja lijeve obale Komina.
(Opsežnije o primjedbama Kominjana stranica MO Komin )
No da li je njihovu zemlju uopće moguće spašavati izgradnjom pregrade ispod Komina?
Prema riječima dijela stručnjaka za vode, izgradnja brane nizvodno od Komina ne bi bi donijela nikom ništa koristi jer je sastav obale, tla i podzemlja na tom predjelu takav da brana ne bi imala koristi jer bi slana voda svakako našla put do tih zemalja.
Taj argument ipak nije temeljen na dugotrajnijim istraživanjima pa će se možda oko njega i lomiti koplja u donjoj Neretvi nizvodno od Opuzena.
Kominjani kao logičnom rješenjem, sagledavajući i potrebu obrane od poplave i potrebe očuvanja staništa na desnoj obali Neretve nizvodno od Komina, nameću lokaciju brane ili u blizini brda Kozjak (blizu ušća) ili na samom ušću, uz potrebu izgradnje ustava na Crnoj Riki i na Rastoci i prije ulaska u jezero i kanal Vlaška. (ostale prijedlog možete pročitati na

ODAKLE NADOMJESTITI VODU?
Kako je za potrebe navodnjavanja poljoprivrednih površina potrebno 4.60 m3 u sekundi, očito je da će se ta voda ljeti trebati pribaviti iz Neretve, a da se ne dira biološki minum. Studija utjecana na okoliš Pilot projekta navodnjavanja Neretve podsustava Opuzen navodi da je to beznačajna količina, ali da li je stvarno tako?

Minimalni biološki protok Neretve je 50 kubika vode u sekundi (m3/s) što BiH poštuje preko najnizvodnije HE Mostar, no problemi se očituje u tome što je taj biološki minumum utvrđen u starija vremena kada je korito Neretve bilo nešto uže i pliće, te dok su pješčani sprudovi na ušću rijeke Neretve bili prirodna brana prodoru slane vode u Neretvu. Danas čim protok vode padne ispod 70 m3, prema riječima ing. Domagoja Vranješa (iz IGH koja je radila studiju) dolazi do zaslanjenja iz korita Neretve te podzemlja jer je pritisak površinskih voda manji od podzemnih voda.

Biološki minum je dakle utvrđen u drugim uvjetima nego su danas, pa je potrebno napraviti novu procjenu biološkog minimuma, odnosno povećati isti ljeti. S obzirom da će se uzimati do 4.60m3 za navodnjavanje i s obzirom na planirani i već poodmakli projekt „Gornji Horizonti“, za očekivati je jedino smanjenje razine vode u neobuhvaćenom dijelu u ljetnim mjesecima.
Uzeti samo 5% vode iz Neretvanskog sliva u sušnim mjesecima znači katastrofu za zemlju koja nije navodnjavana jer to uzrokuje suše.
Dakle dotok vode se (uglavnom iz BiH) u kritičnim razdobljima treba povećati da bi bili sigurni u održanje biološkog minimuna koji je nekada davno utvrđen.
Da li tko o tome pregovara? Kako sam pribavio informacije nitko iako se godinama upozorava na iznimnu štetnost projekta „Gornji Horizonti“.
Sada imamo 2 velika upitnika za vode donjeg dijela Neretve – upitnik 4,60 m3 vode koji će „nestati“ iz Neretve zbog navodnjavanja i upitnik „Gornji Horizonti“

FINANCIJE
Jedan od prigovora koji je pojavio, je i da se ovim projektom želi naplatiti poljoprivrednicima voda, no takav prigovor nema osnove jer naravno da će se voda naplaćivati. Vode sada nema u dovoljnim količinama, i tko želi vodu , trebati će je i platiti ali po poljoprivredno-ekonomskoj računici kao što je to svugdje u svijetu.

U studiji se predviđa da će na 2.200 hetara prinos biti povećan u fazi pune primjene sustava navodnjavanja za oko 10.000 EUR-a po hektaru, no zanimljivo bi bilo vidjeti na temelju kojih podataka se radio taj izračun.
Dakle procjenjuje se da će na cijelom području godišnji učinak biti bolji za oko 200 milijuna kuna, što je realno gledajući nemoguća misija u vremenu kad cijene poljoprivrednih proizvoda padaju, a troškovi proizvodnje rastu!

ZAKLJUČAK
Nažalost i ovaj put se pokazalo da ni stručna ni opća javnost nisu reagirali proteklih godina kada se moglo lakše i kvalitetnije utjecati na ideje i smjer razvoja sustava navodnjavanja. Naime ovaj projekt se stidljivo provlačio u javnosti već par godina i malo tko se ozbiljnije interesirao o pozitivnim i negativnim stranama projekata.
Posljedice pasivnosti su često i najopasnije za svako društvo, pa tako i naše.

- 13:52 - Komentari (7) - Isprintaj - #

28.12.2010., utorak

OSVRT NA 2 GODINE OD POČETKA PISANJA BLOGA MATIJEVIĆI

Prošla je i druga godišnjica ovog bloga Matijevići pa ću se kratko osvrnut na protekle dvije godine.
U te dvije godine napisana su 193 članka koji su komentirani s ukupno 613 komentara. U te dvije godine samo sam jedan komentar izbrisao jer je prešao inače vrlo tolerantnu granicu na ovom blogu.

Često me pitaju „koliko zarađuješ od pisanja“. Odgovor je nula kuna. U biti sam nekada na popriličnom trošku jer mnogi članci zahtjevaju dosta vozanja, kopiranja dokumenata, telefoniranja, surfanja. Reklama koja se nekad pojavi na blogu nije moj uradak, već uradak vlasnika stranice Blog.hr koji omogućuje besplatno kreiranje blogova. Iako zna živcirati, tu nažalost ne mogu ništa.

Na početku pisanja blog je bio zamišljen kao stranica na kojoj ću pisati isključivo o mjestu Matijevići i općini Kula Norinska, no odmah po otvaranju bloga počele su se nizati teme koje su se ticale šireg područja Neretve ili dijelova doline Neretve pa se blog praktički pretvorio u neretvansku stranicu.
Bilo je tu i škakljivih tema za koje sam unaprijed znao da bi mi mogle stvoriti probleme, ali iskreno i nije bilo previše problema koliko sam ih očekivao.
Pokoji nezadovoljnik se znao javiti komentarom ili u rijetkim slučajevima telefonom, ali to nije utjecalo na moju želju da se piše o problemima koji se tiču Neretvana.
Poneki članak je znao nastati za manje od sat vremena, a za neke mi je trebalo i po par tjedana istraživačkog rada. Nikada nisam ni sekunde zažalio što sam pisao ovaj blog jer u Neretvi postoji stvarna potreba da se građani inormiraju što se događa oko njih i na koji način mogu ostvarivati svoja prava u ovom društvu gdje su istinski ugrožena.

Sada već stara izreka „što južnije to tužnije“ u Neretvi se nažalost pokazala kao istinita.
Dok je cijela država koliko toliko napredovala, složeni politički odnosi u dolini Neretve i uništeno gospodarstvo Neretvi nisu donijeli razvoj kakav se realno mogao postići.
Oni koji bi se školovali prečesto bi ostajali u Zagrebu jer u Neretvi nisu vidjeli perspektive, a oni rijetki koji su se vraćali, ako bi našli posao, bili su ugušeni u umno zatvorenom okružju.
Odlijev mozgova se uvijek osjeti u društvu, pa tako i u Neretvi – dolini u kojoj se toliko jako osjeća potreba otvorenog razmišljanja.

I zato će na ovom blogu uvijek biti pisano otvorenog uma, otvorenih karata, a ako netko bude nezadovoljan pisanjem, uvijek sam spreman objaviti kvalitetan demant.
Na kraju krajeva – bezgrešnih ljudi nema.
Onaj tko radi i griješi, a onaj tko ne radi ništa čini samo jednu, ali veliku grešku – ne radi ništa.

Zahvaljujem se ovdje i ljudima koji su mi bili na usluzi, bilo da su mi omogućili pribavljanje dokumenata, fotografija, informacija.
Zahvaljujem se i ljudima koji komentiraju blog Matijevića jer kometari, bilo dobri ili loši, pokazuju da sloboda riječi ima smisao – pokazati glas naroda.


U Novu godinu krećemo s novim temema. Tema naravno uvijek ima tko ih zna naći wave

- 19:03 - Komentari (5) - Isprintaj - #

27.12.2010., ponedjeljak

KRAJ OVOGODIŠNJIH POPLAVA

Norin je tijekom noći opao oko 7 cm i nastavlja se izlijevati. S obzirom da je Neretva tijekom noći pala preko 20 cm (sada je razina oko 290 cm), tijekom dana zbog ubrzanog izlijevanja Norina očekuje se normalizacija na desnoj obali Metkovića i povlačenje iz svih kuća i objekata u koje je tijekom protekla 2 dana ušla.

Na desnoj obali se vozilom može proći praktički kroz svaku ulicu uz iznimku ulaza na Struge kraj kuća Margeta gdje je voda još uvijek preduboka za siguran prolazak malim vozilom.

Poplava bi sa sutrašnjim danom za ovu godinu trebala okončati.

Što nas čeka u siječnju samo Bog može znati. Siječanj je mjesec koji u pravilu ima najviše padalina pa se nadamo da će gospodarenje vodama i priprema za eventualnu poplavu biti na razini koju napaćeno stanovništvo očekuje.

- 09:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

26.12.2010., nedjelja

CRNE SLUTNJE SE OSTVARILE ALI SE NORIN IPAK POČEO IZLIJEVATI

Na desnoj obali Metkovića voda je ušla tijekom noći i jutra u prve kuće. Dijelovi ulica na nižim kotama su pod vodom, tako da su i prve ulice postale nepregledne. Zasada se do gotovo svih dijelova grada još uvijek može doći, ali je porast vode neke dijelove ulica ozbiljno ugrozio (dijelovi Zagrebačke, Branimirove, Matije Gupca, Puta Narone, Domagojevih gusara) ili najniže kote odsijekao (ulaz na predjelu Struge kraj kuća Margeta) pa se ide raznim zaobilaznicama.

No dobra vijest je stanje Norina - u 15.20 Norin se izlijeva u Neretvu!

Image and video hosting by TinyPic

Vodostaj Neretve se smanjio na oko 320 cm i ne očekuje se porast vodostaja, a kako puše bura i zahladilo je, očekuje se da će Norin nastaviti s izlijevanjem i da će vodostaj i Neretve i Norina sutra pasti koji centimetar. Vodostaji uzvodno u BiH su stabilni i ne očekuje se porast Neretve uslijed priliva uzvodnih voda.

Prema Vidu se još uvijek može proći, ali uz oprez. Voda je na toj prometnici kraj „Opuzenke“ oko 20-ak cm.

Cesta u Podrujnici i Orepku prema Borovcima, Novim Selima i Vrgorcu je u potpunosti prohodna i nema vode na njoj. I u Orepku i Podrujnici nedostaje na najnižim mjestima oko 10 cm da bi došla do ceste na najnižim kotama.
Podrujnica u 15 sati
Image and video hosting by TinyPic
Stanovništvo desne obale Metkovića ne treba očekivati trenutno smanjenje vode i mogu čak očekivati vrlo mali rast vode među kućama jer će Norinu trebati vremena dok spusti razinu vode u blatu između toka Norina i naselja u Metkoviću.

Matijevići – voda je blizu najniže kuće, ali nema opasnosti
Image and video hosting by TinyPic

- 15:33 - Komentari (3) - Isprintaj - #

25.12.2010., subota

POPLAVA POKUCALA NA VRATA

Situacija u Neretvi je zasada na rubu poplavnog stanja.
U Kominu je voda ušla u par objekata tijekom noći i jutra, ali su postrojbe JVP Ploče brzo reagirale.
Inače jedino službeno priopćenje u cijeloj Neretvi je jučer dao Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Ploča koji je upozorio na moguću poplavu te su poduzeli i pripremne radnje.
Da se nešto loše sprema vidjelo se još u četvrtak kada su u Kominu zasuti neki tumbini.

U gornjoj Neretvi prekjučer ni jučer nije bilo nikakvih službenih priopćenja iako se znalo da dolazi vodeni val i da su otvorene dodatne klapne na hidrocentralama.

Norin je porastao na mjestu gdje se ulijeva u Neretvu na razinu koja je bila oko 3 dana uoči velike poplave za desnu stranu, ali se nije uspio potpuno razliti po desnoj obali. U iduća 1-2 dana će potencijalno plavljenje dijelova Metkovića s desne strane ovisiti o vremenu i o razini Neretve, odnosno okolnosti da li će se Norin ulijevati ili izlijevati. Zasada je dakle vidna razlika između razina vode riječice Norin i blata po kojem se razlijeva, ali je pitanje utrke s vremenom da li će se na vrijeme Norin početi povlačiti i spriječiti potpuno razlijevanje po blatu. Najavljena bura budi nadu da će sve ipak biti uredu iako je oprez potreban jer se pokazalo da su vode nepredvidive, posebno zbog nestabilnog vremena i topljenja snijega.
Uzvodni vodostaji Neretve u Mostaru, Krupe u Dračevu i Bune u mjestu Buna su dosegli visoke razine jutros oko 5 sati, ali se te razine od 5 do 11 sati nisu više mijenjale, odnosno drže se na otprilike istoj razini pa je i Neretva stala rasti na oko 330 cm i drži stabilnu razinu proteklih par sati.

- 11:42 - Komentari (2) - Isprintaj - #

BOŽIĆNA ČESTITKA

SRETAN BOŽIĆ SVIM ČITATELJIMA ŽELI BLOG MATIJEVIĆI!

Image and video hosting by TinyPic

- 02:15 - Komentari (4) - Isprintaj - #

24.12.2010., petak

PORAST VODE SE NASTAVLJA TIJEKOM NOĆI

Neretva u Metkoviću je od zadnjeg današnjeg članka u 16.30 narasla oko 30 cm, što znači da raste tempom oko 7 cm svaki sat i sada iznosi 312 cm te su proglašene redovite mjere obrane od poplave.

U Mostaru pak vlada zabrinutost zbog naglog porasta vode. Iako od 12 sati danas nije više rastao, stanovnici su zabrinuti jer je u samo 24 sata narastao 3 metra.

Vodostaj rijeke Krupe (koja se ulijeva u Neretvu) kod Dračeva je porastao u zadnja 4 sata 25 cm (ukupno oko 1 metar od jučer u 16 sati).

Izrazito nestabilno vrijeme zadnjih 15-ak dana je učinilo svoje.

Prije 10 dana u nekim mjestima sliva Neretve u BiH bilo i -15C, dok je jučer bilo +15 uz kišu. Dakle topljenje snijega je bilo neminovno.

More na ušću Neretve je također izrazito visoko (111 cm), što je nepovoljno utjecalo na brzinu istjecanja Neretve.

Na sastancima s predstavnicima upravitelja vodostaja i hidrocentrala u BiH održanom prije nekoliko dana nadležne institucije obaju država su se složile da je potrebna koordinacija, ali su se suočili i sa činjenicama da se ovolike količine koje se ne pamte zadnjih 70 godina, jednostavno više ne mogu zaustavljati postojećim umjetnim akumulacijama.

Što to znači?
Ukoliko se nastave obilne padaline i ubrzano topljenje snjega, nitko ne može zaustaviti tolike količine vode, pa ni bilo kakvo upravljanje ispuštanjem vode ne može spriječiti poplave.

Nadajmo se da će ipak Božićni blagdani biti provedeni na suhom i da će večerašnja ponoćka biti istinska tiha noć, sveta noć.

- 20:22 - Komentari (2) - Isprintaj - #

PRAZNICI U ČIZMAMA?!

Vodostaj Neretve nizvodno od grada Mostara je narastao čak 3 metra u protekla 24 sata. Iako je to iznimno veliki porast, toliko voda u Metkoviću neće rasti jer je za razinu Neretve važno nekoliko pritoka Neretve nizvodno od Mostara koji su također u porastu, ali ne toliko agresivno kao Neretva (Krupa oko 70 cm, Buna 20 cm).

Sama rijeka Neretva u Metkoviću je porasla za oko 80 cm u protekla 24 sata, a to se odrazilo na razinu Norina koji je također porastao za velikih 50-ak cm u protekla 24 sata!
Po razini vode u Matijevićima se može ocijeniti da bi tijekom noći prvi stambeni objekti na desnoj obali Metkovića mogli biti ozbiljnije ugroženi.

Iz nadležnih službi zasada šute i nema informacija o potencijalnoj poplavi.

- 16:31 - Komentari (1) - Isprintaj - #

22.12.2010., srijeda

TKO NAM JE UKRAO BOŽIĆ?

Par dana uoči Božića u gradu strka.
Svi traže bor, kuglice, božićni vijenac, mahovinu, pšenicu, gudicu, tuku, prašak za pecivo.....
Na poslu izvještaji, pripreme za inventure, izvještaje, sređivaju se papiri, nastoji se u novu godinu „čist“.
No u svemu tome se zaboravlja koja je bit Božića i kako je Božić nastao.
Jedna siromašna obitelj bez doma lutajući nailazi na mnoga zatvorena vrata i prisljena je naći utočište u štalici – mjestu koje je samo životinjama dobro. U cijelom Betlehemo se nije našlo ljudsko biće topla srca.

Nitko se nije našao u to doba tko bi učinio dobro djelo, tko bi napravio žrtvu i stisnuo se malo u svojoj kući na par dana da pomogne jednoj maloj obitelji u najtežim trenucima.

Danas, nešto više od 2000 godina poslije tog događaja vozimo auta, avione, komuniciramo na daljine od više tisuća kilometara, liječimo sve moguće i nemoguće bolesti, razvili smo aparate do neslućenh mogućnosti, no ljudsku narav 2000 godina gotovo da nismo promjenili.
I dalje kad vidim one koje u kontejnerima skupljaju boce ili prose, čujem komentare prolaznika „ma dobro je njima, dobro oni zarade“.
I dalje zaboravljamo da ono materijalno s kojim smo se rodili i naslijedili, nismo dobili samo da bi mi uživali, već smo time dobili šansu da pokažemo koliko smo ljudi pomažući drugima tim našim materijalnim dobrima.

Konzumizam ide toliko daleko da mnogi trgovački centri prodaju božićne ukrase već u destom mjesecu,a kićenje uveliko već počinje u studenom, nastojeći time potaknuti ljude na što prijašnje kupovanje.
U nama je stvorena atmosfera u kojoj je bitno okititi što veći bor, napraviti što veće jaslice, napraviti najbolje kolače i što više vrsta i ono neizostavno – napraviti što veći „šoping“ jer tih dana kao treba živjeti u blagostanju.

Tragedija Božića - uspjeh je učiniti drugog zavidnim!
Image and video hosting by TinyPic
No u toj atmosferi u kojoj čovjek treba potrošiti bogatstvo da bi stvorio prividan odraz sreće, u kojoj se u cijeloj toj strci stvara samo nervoza, teško je naći sreću. Predblagdanska nervoza i kupovna groznica dovode do nesretnih lica jer se sve više ulazi u minus, sve više treba utrošiti vremena na uređenje kuće, pripreme slastica. Nervozne kućanice, nervozni muževi i očevi, pa nervozna i djeca.

Konstantna strka za materijalnim vrijednostima i sebičnim ciljevima je danas izraženija više nego ikada. Svi se odvajamo u svoje kuće, stanove, sobe. Svatko želi biti samo svoj Bog. Udovoljiti samo sebi, nahraniti svoj ego, svoja usta.

Blagoslov Božića nije u onome koliko smo stekli, već koliko smo stečenim pomogli potrebitima.
Mi u Neretvi ovaj Božić imamo priliku tolikima pomoći u nevolji.
Recesija koja je dovela gotovo do 30% nezaposlenosti u Metkoviću, potom poplava koja je dva puta ove godine toliko namučila i istrošila ljude, propali urodi mandarina i drugih kultura, doveli su do teške situacije u Neretvi, pa takva situacija obvezuje one koji mogu pomoći, da ovaj Božić pokažu koliki su kršćani.

Iskreno, ljepši mi je bio Božić u komunizmu jer sam znao što se slavi. Danas se sve više i više gubim u kaptialističkom poimanju Božića i vjere.

90-ih smo u Hrvatskoj toliko željno očekivali humanitarnu i drugu pomoć koja je stizala, a 40-ih i 50-ih naši djedovi bake ili roditelji. Zar nije vrijeme da oni koji mogu, ovaj Božić pokažu tko su, u koga vjeruju, koje ljudske osobine imaju?

Hoćemo li ovaj Božić stvarno biti kršćani?
Image and video hosting by TinyPic

- 11:22 - Komentari (8) - Isprintaj - #

15.12.2010., srijeda

PAMĆENJE DOBRO - LEKCIJE NISU NAUČENE NI DANAS

U siječnju ove godine nekoliko osoba iz vlasti (što lokalnih, što onih koji imaju utjecaj na državnoj razini) su obećavali da je poplava u siječnju zadnja takva poplava za Neretvu. Prosinac ih je upravo dematirao. Izgradnja nasipa nije počela unatoč najavljenoj gradnji, a onda su se počeli prepucavati tko je kriv od 1972. godine pa do 2010. godine. Dakle 38 godina se problem plavljenja Neretve vuče po stolovima živućih političara, a prije toga se vukao 50-ak godina po stolovima mrtvih političara.

No ajmo reći da je to “viša” politika na koju se nije moglo utjecati od nas, “malih”, “beznačajnih” Neretvana.
Ajmo analizirati lokalno djelovanje za vrijeme siječanjske i prosinačke poplave po segmentima:

Kanalizacija:
Hrvatske vode (Anđelko Drnas, direktor VGO dalmatinskih slivova) su prigovorile vlastima Grada Metkovića da su ih upozorile da zatvore sve šahtove, da voda ne prodire kroz njih, ali da Grad unatoč obećanju, to nije učinio. Svjedoci smo da je velik dio vode na lijevoj obali Metkovića upravo probijao kroz šahtove.
Problem koji se dogodio u siječnju opet je očito bio problem.

Organizacija prikupljanja i raspodjele pomoći.
Prvi dani polave i vrhunac poplave su dočekani totalno neorganizirano. Dobru organizaciju u akciji prikupljanja i raspdjele pomoći pokazuju tek mještani, župa Sv. Nikole (kapa dole don Senki Antunoviću, don Tomislavu Bašiću i njihovim pomoćnicima i volonterima) te ljudi samostalno organizirani u grupe koje pomažu. Hrvatska gorska služba spašavanja i vatrogasci čine koliko mogu skromnim resursima koje imaju za ovakve situacije. Uključeni su iznimno aktivno i Vidonjci i preko njih i Pruđani.
Problem se javlja u lošoj organizaciji dostave pomoći koju spašavaju sami stanovnici ugroženog područja u suradnji s drugim službama.
Pokazalo se dakle za pomoć koja je i osigurana, da nema dobro organiziranog transporta - nedostaje trupica i drugih plovila, kao i prijeko potrebnih velikih vozila.
Iako je lekcija iz siječnja trebala biti naučena, nitko se nije sjetio da organizira bar neformalni registar plovila koja su se mogu staviti u funkciju ugroženom području. Sve da ste htjeli, praktički niste ni mogli staviti na raspolaganje svoju trupicu, motor za natapanje ili druge potrepštine, osim ako niste direktno znali onoga kome je to potrebno i sami mu to dostavili.
Problem koji se dogodio u siječnju opet je očito bio problem.

Organizacija komunikacijskog dijela
Već tijekom siječnja ove godine se pokazala potreba za većim brojem telefona na koji će moći zvati potrebito stanovištvo. No lekcija nije naučena tada i svi telefoni su opet bili blokirani skoro cijele dane.
Problem koji se dogodio u siječnju opet je očito bio problem.

Informiranje građana
Unatoč proglašenju izvanrednog stanja u niti jednom trenutku nije oglašena sirena za opasnost od elementarne nepogode! Netko kao da je zaboravio zašto služi ta sirena koja se jednom mjesečno nedjeljom u podne testira! Mnogi stanovici su znak za poplavu onog najkritičnijeg dana dobili tek kad su se jutri budili na WC i ugazili u vodu, a tada je bilo kasno!
Radio Delta je bila velikim dijelom na usluzi stanovništvu putem otvorenih telefona, dok je Radio Narona bila u akciji dok voditeljima nije priprijetila voda u njihovim kućama.
Inače dio medija je dobrim dijelom zakazao u informiranju građana. Na TV-u se Neretva prikazala tek kada je lijeva obala potonila. 5000 ljudi s desne strane Neretve pod vodom nije bilo interesantno, dok u Zagrebu kad se tramvaj sudari s autom, završi na dnevniku! Pisane medije neću ni spominjati.
Informacije su bili prijeko potrebne svakih par sati radi pripreme stanovništva za nadolazeće nedaće. Građani su željno iščekivali svaku informaciju o tome za koliko centimetara će se voda podignuti, kolika je protočnost Norina, kakve su prognoze na Neretvu idućih sati ili dana, ali se te informacije nisu dovoljno često i kvalitetno pružale, iako su se mogle bez problema pružiti građanima.
Problem koji se dogodio u siječnju očito je opet bio problem.

Obrana od poplave - izgradnja nasipa, punjenje vreća.
Jedna od najsvjetlijih točaka je bila sveopća akcija punjenja vreća u cijelom Metkoviću. Kompletno stanovništvo se dalo u punjenje vreća. Ispočetka se pojavio problem s nedostatkom vreća, ali se kasnije popravila situacija.
Početni nedostatak vreća se nikako nije smio dogoditi. Neretva je je poplavno područje i vreća UVIJEK u svakom trenutku mora biti. Kad se zna da te vreće ne koštaju ni kunu, onda je jasno da npr. 30.000 vreća, koliko je dostatno za prve udare vode, ne smije biti problem jer narod nema luskuz čekanja 2 dana dok vreće stignu.
Problem koji se dogodio u siječnju očito je opet bio problem.


POZITIVNI PRIMJERI
Vatrogasci, MUP, HGSS, ostale službe
Izniman napor u pomoći stanovništvu su dale sve gore navedene službe. Slobodno se može reći da su dali od sebe više nego što su dužni. Malo tko od navedenih službi je zakazao. Svi su bez sustezanja dali sve od sebe da bi katastrofa bila ublažena ili posljedice smanjene. Mnoge od njih je povrijedio odnos prema njima. Nitko nije tražio zahvalnost, ali su im često upućivane uvrede koje zasigurno nisu zaslužili, posebice jer su mnogi od njih bili volonteri.
Veliki plus za organizaciju i aktivnosti ovih službi.

Jedno od rijetkih mjesta u Neretvi koje se uspješno nosilo s poplavom je Krvavac. U Krvavcu su pripreme za poplavu počele na vrijeme za razliku od drugih mjesta po Neretvi. Pravovremene informacije koje su imali, navele su nadležne i stanovništvo da zajedno djeluju i obrane mjesto. Iako je voda bila znatno veća nego u siječnju, prodor vode u kuće je spriječen već u studenom, a ta obrana se održala do kraja poplave. U Krvavcu nije nedostajalo ni vreća, ni pijeska, ni pumpi za vodu, ni radne snage, a ni dobre volje. Iako je Krvavac naravno lakše obraniti od Metkovića, treba naglasiti da je Krvavac prošao praktički neokrznut u ovoj poplavi iako je voda bila veća za skoro pola metra od prošle godine. Neobično je bilo vidjeti kako u Krvavcu 03. prosinca stanovništvo gotovo mirno spava – ne zato što nisu marili, već zato što je obrana dobro organizirana.

Zaključak
Potrebno je još par poplava da utvrdimo gradivo.

- 00:16 - Komentari (9) - Isprintaj - #

14.12.2010., utorak

ŠTO NAM ČINE ODGOVORNI U BIH, A ŠTO NAŠI???

Nakon što je prošla (zasada) katastrofalna poplava u Neretvi, vrijeme je da se zapitamo tko je i što radio, trebao raditi i trebati će raditi.

Ovim prvim člankom valja početi uzvodno, tamo gdje naši susjedi u BiH diktiraju koliko ćemo ljeti biti žedni i koliko ćemo zimi duge čizme nositi.

18. studenog ove godine (nekih 10-ak dana prije poplave), Elektroprivreda BiH je u svom priopćenju saopćila da su “Hidroelektrane na Neretvi, u čijem sastavu su HE Jablanica, Grabovica i Salakovac, ostvarile su višedecenijsku proizvodnju, realizirale i prebacile ovogodišnji plan za 16 procenata.” Nadalje se navodi "Zahvaljujući veoma povoljnoj hidrološkoj situaciji tokom cijele godine, ali i izuzetnoj pogonskoj spremnosti HE i veoma dobrom upravljanju, ostvareni su do sada nezabilježeni proizvodni rezultati u sve tri elektrane.”, da bi tehnički direktor Hidrelektrana na Neretvi Adis Bubalo nadodao: S obzirom na trenutnu hidrološku situaciju, nema sumnje da će do kraja godine biti proizvedeno još najmanje 200 GWh električne energije, čime će planirana proizvodnja u 2010. biti premašena za gotovo 30 procenata.”

Dakle argument uprave hidroelektrana, kojim se sada brane, da su ovo stoljetne vode, pa da stoga nisu mogli zaustaviti toliku vodu ne stoji, bar ne u onom dijelu gdje kažu da nisu mogli znati koliko kiše će pasti i koliko voda će se sliti u akumulacije.

Drugim riječima već 18. studenog su točno znali da ih očekuje veliki priliv vode, ali su očito išli na obaranje rekorda u proizvodnji. Taj “rekord” je dolina Neretve iznimno skupo platila po drugi put ove godine!

Nadamo se jedino da hidroeletrane neće ići na nove rekorde do kraja godine ili iduće godine obarati ovogodišnji rekord.

Hrvatska politika, kao i nadležne hrvatske službe i poduzeća su u ovakvim situacijama dužni utjecati na BiH da se gospodarenje vodama vrši na prihvatljiv način, što se zasada ne radi. Ukoliko su odgovorne osobe elektrana u BiH znale za velike rizike od plavljenja (a kako vidimo jesu) i unatoč tome išle na “obaranje rekorda u proizvodnji”, onda se radi i o kaznenim djelima za koja su policija i državno/a odvjetništvo/a dužna postupati, bez obzira što se radi o teritoriju BiH, jer je šteta prouzročena našim građanima. Čl. 263. hrvatskog Kaznenog zakona je nedvojben i kaže između ostalog. “Tko … poplavom, …izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili za imovinu većeg opsega, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina godina”. Kazne su veće za slučaj da se to djelo počini na naseljenom području ili strada imovina večeg opsega. Podsjećam da je procijenjena šteta na području našeg dijela doline Neretve 248 milijuna kuna!.
Na kraju krajeva, ako je Sanader s lisicama u Austriji, zašto npr. neki “Meho Mehić” ne bi temeljem tzv. crvene interpolove tjeralice bio u lisicama u Mostaru? Šteta je otprilike jednaka, ali "Mehići" hodaju slobodno.

No da ne bi spominjali BiH samo u kontekstu viška vode, spomenut ćemo i da je naša Hrvatska elektroprivreda najavila izgranju HE Dubrovnik II, zvanu još i HE Plat II – prve podzemne hidroelektrane koja bi se izgradila u neovisnoj RH. Vrijednost investicije bi bila oko 1.000.000.000,00 (milijardu!) kuna. Ukopana u brdo kraj Dubrovnika, primala bi vode iz pravca Trebinjsko-nevesinjskog područja. Ta hidroelektrana naizgled nebitna za Neretvu, upravo možda ima sudbonosan utjecaj na budućnost Neretve! Naime te vode koje bi dolazile na njene turbine putem podzemnog tunela iz BiH, se upravo planiraju prikupljati na način da se dio prirodnog sliva Neretve preusmjeri u sklopu projekta “Gornji Horizonti” (više o tome je pisano ovdje prije skoro 2 godine:Gornji Horizonti) u Republiku Srpsku (istočnu Hercegovinu gdje su već formirane akumulacije i neki tuneli), odakle bi dio voda dolazio do Dubrovnika. Problem će se upravo pojaviti ljeti kada je voda svima potrebna, pa s obzirom na dosadašnja iskustva slobodno se može reći da će Neretva biti žedna ljeti, a zimi pod vodom, ovisno o željama elektroprivrede BiH za “rekordima”

Ključne službe na neđudržavnom planu, koje trebaju mrdnuti malo onom stvari na kojoj sjede i koje nitko dosada u medijima nije spomenuo, su:
- Ministarstvo vanjskih poslova,
- Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva,
- Ministarstvo kulture – Uprava za zaštitu prirode,


i oni koji su već spominjani za poslove untar RH, ali imaju nadležnosti i glede suradnje i aktivnosti prema BiH:
- Hrvatske vode, posebice kroz međunarodna tijela koja provode međunarodne ugovore s BiH.

Svaka od navedenih institucija ima nadležnosti i dužnost za postupanje prema BiH, temeljem međunarodnih ugovora, ali ne radi svoj posao!

Drugi dio članka - onaj o aktivnostima, propustima u našoj dolini Neretve i općenito RH glede poplave, slijedi ubrzo.

- 00:12 - Komentari (6) - Isprintaj - #

12.12.2010., nedjelja

REZULTATI IZBORA ZA MJESNE ODBORE

Danas su održani izbori za mjesne odbore na području općine Kula Norinska. Izborno povjerenstvo općine Kula Norinska je objavilo rezultate izbora.

Izašlo je 512 od ukupno 1581 birača što iznosi oko 32%
Najmanje birača je izašlo za mjesne odbore Desna (samo jedna lista) i Kule Norinske - oko 18%. Novost u odnosu na prošle izbore je da je ovaj put dio Matijevčana izašao na izbore, što dosada nisu imali običaj. Razlog tome je vjerojatno taj što je jedna lista uključila Matijevčane (Matijevići s Kulom Norinskom čine jedan mjesni odbor), što dosada baš i nije bio običaj. U Kuli Norinskoj je s vlasti smijenjen HSP.

Najviše i to nevjerojatnih gotovo 71% je izašlo za mjesni odbor Nova Sela-Borovci, što je navodno rezultat borbe dviju lista - jedne one sastavljene od ljudi koji stvarno žive na tom području i druge liste, one sastavljene od ljudi koji žive u Metkoviću, a samo su formalno prijavljeni u Borovcima ili Novim Selima.

U Krvavcu II je očekivano pobjedila koalicija SDP-HSS-HSP, kao jako uporište prije svega HSS-a koji je najvjerojatnije i zaslužan za premoćnu pobjedu.

U Krvavcu i u Momićima je u poprilično izjednačenoj borbi HDZ odnio pobjedu.

U Podrujnici je SDP-HSS-HSP smijenio s vlasti dosadašnji HDZ

Rezultati po mjesnim odborima:
KULA NORINSKA
HDZ ............46
SDP-HSS-HSP 14

KRVAVAC
HDZ ............83
SDP-HSS-HSP 70

KRVAVAC II
HDZ ...............30
SDP-HSS-HSP ....85

MOMIĆI
HDZ............................................34
Nezavisna lista Matije- Maše Plećaš ...24

PODRUJNICA
HDZ ..............18
SDP-HSS-HSP .33

DESNE
HDZ 100% (nije bilo druge liste) 16

NOVA SELA-BOROVCI
HDZ .............36
SDP-HSS-HSP...9

- 19:46 - Komentari (17) - Isprintaj - #

10.12.2010., petak

U NEDJELJU IZBORI ZA MJESNE ODBORE

Izbori za mjesne odbore koji su se za područje općine Kula Norinska trebali održati dana 05. prosinca 2010. godine, održat će se u ovu nedjelju, 12. prosinca u vremenu od 08.00 - 16.00 sati. Svaki mjesni odbor u svom mjestu izabire 5 vijećnika koji će u 4 iduće godine voditi računa o interesima svog mjesta.

Izađite na izbore i odlučite tko će u iduće 4 godine u vašem mjestu biti zadužen da se u općini ili drugim tijelima izbori za one "sitne" stvari koje čine vaše mjesto boljim.

Image and video hosting by TinyPic

Ponovno objavljujemo liste kandidata za navedene izbore:

VIJEĆE MJESNOG ODBORA KULA NORINSKA

Naziv liste: Hrvatska demokratska zajednica
Nositelj liste: Ivan Šprlje

1. Ivan Šprlje, Hrvat, Matijevići, Matijevići,
2. Mario Jerković, Hrvat, Nike Jerkovića Prime 10, Kula Norinska
3. Dario Kaleb, Hrvat, Matijevići 2, Matijevići
4. Ivan Vučković, Hrvat, Trg hrvatskih žrtava 12, Kula Norinska
5. Ante Jerković, Hrvat, Nike Jerkovića Prime, 24/1, Kula Norinska

Naziv liste: Socijaldemokratska partija Hrvatske, Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska stranka prava
Nositelj liste: Zita Jerković

1. Zita Jerković, Hrvatica, Don Mihovila Pavlinovića 2, Kula Norinska
2. Joško Marević, Hrvat, Rujnička 9, Kula Norinska
3. Tomislav Jerković, Hrvat, Trg hrvatskih žrtava 15, Kula Norinska
4. Jozo Batinović, Hrvat, Nike Jerkovića -Prime 3, Kula Norinska
5. Neven Jerković, Hrvat, Don Mihovila Pavlinovića 2, Kula Norinska

VIJEĆE MJESNOG ODBORA KRVAVAC

Naziv liste: Hrvatska demokratska zajednica
Nositelj liste: Miro Vučković

1. Miro Vučković, Hrvat, Kralja Tomislava 16, Krvavac
2. Kristina Gnječ, Hrvatica, Obala A. Starčevića 36, Krvavac
3. Ivica Ujdur, Hrvat, Stjepana Radića 42, Krvavac
4. Marin Vučković, Hrvat, Obala A.Starčevića 28, Krvavac
5. Ivan Batinović, Hrvat, Obala A.Starčevića 20, Krvavac

Naziv liste: Socijaldemokratska partija Hrvatske, Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska stranka prava
Nositelj liste: Miljenko Marević

1. Miljenko Marević, Hrvat, Bana J. Jelačića 57, Krvavac
2. Branko Vučković, Hrvat, Ob. Ante Starčevića, Krvavac
3. Boro Jelčić, Hrvat, Trg Marija Nikolića Kiša 3, Krvavac
4. Ivica Papac, Hrvat, Bana Jelačića 61, Krvavac
5. Zoran Ujdur, Hrvat, Ob.Ante Starčevića, Krvavac

VIJEĆE MJESNOG ODBORA KRVAVAC II

Naziv liste: Hrvatska demokratska zajednica
Nositelj liste:Nenis Vučković

1. Nenis Vučković, Hrvat, Neretvanska 39/1, Krvavac II
2. Mišo Krstičević, Hrvat, Neretvanska 17/2, Krvavac II
3. Robert Gnječ, Hrvat, Splitska 67, Krvavac II
4. Ivica Tutavac, Hrvat, Neretvanska 7, Krvavac II
5. Ivan Gnječ, Hrvat, Neretvanska 8, Krvavac II

Naziv liste: Socijaldemokratska partija Hrvatske, Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska stranka prava
Nositelj liste:Stipe Jelčić

1. Stipe Jelčić, Hrvat, Neretvanska 82, Krvavac II
2. Dražen Jelčić, Hrvat, Neretvanska 58, Krvavac II
3. Nenad Barbir, Hrvat, Neretvanska 24, Krvavac II
4. Silvio Jelčić, Hrvat, Neretvanska, Krvavac II
5. Pero Barbir, Hrvat, Neretvanska 24, Krvavac II

VIJEĆE MJESNOG ODBORA MOMIĆI

Naziv liste: Hrvatska demokratska zajednica
Nositelj liste: Tihomir Dominiković

1. Tihomir Dominiković, Hrvat, Momići 22, Momići
2. Zoran Dominiković, Hrvat, Momići 36, Momići
3. Jurica Jurić, Hrvat, Momići 28, Momići
4. Jurica Jurić, Hrvat, Momići 22, Momići
5. Velimir Šetka, Hrvat,. Momići 12, Momići

Naziv liste: Nezavisna lista Matije- Maše Plećaš
Nositell liste: Matija-Maša Plećaš

1. Matija-Maša Plećaš, Hrvatica, Momići 15, Momići
2. Željan Brljević, Hrvat, Momići, Momići
3. Tomislav Plećaš, Hrvat, Momići 19, Momići
4. Luka Nikolić, Hrvat, Momići 51, Momići
5. Dolores Bezer, Hrvatica, Momići 5, Momići

VIJEĆE MJESNOG ODBORA PODRUJNICA

Naziv liste: Hrvatska demokratska zajednica
Nositelj liste: Ante Ćelić

1. Ante Ćelić, Hrvat, Ćelići 24, Podrujnica
2. Miodrag Ćelić, Hrvat, Ćelići 4, Podrujnica
3. Liberan Prusac, Hrvat, Ćelići 15, Podrujnica
4. Nikolina Prusac, Hrvatica, Podrujnica 6, Podrujnica,
5. Radislav Marević, Hrvat, Podrujnica 27, Podrujnica

Naziv liste: Socijaldemokratska partija Hrvatske, Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska stranka prava
Nositelj liste:Srećko Ćelić

1. Srećko Ćelić, Hrvat, Podrujnica, Podrujnica
2. Tino Ćelić, Hrvat, Podrujnica, Podrujnica
3. Josip Ćelić, Hrvat, Podrujnica, Podrujnica
4. Jurica Marević, Hrvat, Podrujnica, Podrujnica
5. Miroslav Kaleb, Hrvat, Podrujnica, Podrujnica

VIJEĆE MJESNOG ODBORA DESNE

Naziv liste: Hrvatska demokratska zajednica
Nositelj liste: Ivo Batinović


1. Ivo Batinović, Hrvat, Vrijaci 24, Desne
2. Franislav Medak, Hrvat, Šišin 49, Desne
3. Nediljko Grgić, Hrvat, Šišin 3, Desne
4. Branimir Batinović, Hrvat, Vrijaci 20, Desne
5. Tihomir Golemac, Hrvat, Kod Crkve 4, Desne

VIJEĆE MJESNOG ODBORA NOVA SELA - BOROVCI

Naziv liste: Hrvatska demokratska zajednica
Nositelj: Marijan Rastočić

1. Marijan Rastočić, Hrvat, Nova Sela, Nova Sela,
2. Ante Rastočić, Hrvat, Nova Sela, Nova Sela,
3. Nada Čarapina, Hrvatica, Nova Sela, Nova Sela,
4. Mijo Medak, Hrvat, Nova Sela, Nova Sela,
5. Filip Šiljeg, Hrvat, Nova Sela, Nova Sela,

Naziv liste: Socijaldemokratska partija Hrvatske, Hrvatska seljačka stranka, Hrvatska stranka prava
Nositelj liste:Senko Bebić

1. Senko Bebić, Hrvat, Nova Sela, 51, Nova Sela
2. Petar Ćelić, Hrvat, Vratar 15A, Borovci
3. Bruno Medak, Hrvat, Nuga 7, Borovci,
4. Mijodrag Rastočić, Hrvat, Rastočići 3, Nova Sela
5. Zdravko Ćelić, Hrvat, Vratar 1, Borovci

- 16:28 - Komentari (3) - Isprintaj - #

08.12.2010., srijeda

CESTE ZA NERETVU DO 2013 - KUDAN I KOLIKO?

Hrvatska Vlada je prije točno godinu dana objavila Plan građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje do 2012. godine. Proučavajući taj dokument od nešto više od 50 stranica, posebno me interesiralo gdje je tu naša Neretva. Analizom izjava raznih ovlaštenih osoba iz Hrvatskih cesta (koje grade i održavaju državne ceste - magistrale) i Hrvatskih autocesta, te realizacije na terenu, mogu reći da se zasada te firme drže zadanih rokova i planova.

Ovdje možete vidjeti pregled prometnica na području Neretve ili onih koje su Neretvanima jako bitne za prometnu povezanost i planove za njihovu gradnju ili rekonstrukciju.

Ravča – Ploče
Dionica autoceste Ravča-Ploče, koja uključuje i 6,5 km brze ceste Ploče –CP Karamatići trebala bi do Ploča stići do kraja 2012 te je za nju planirano u 2011. 161 milijun kuna, a u 2012. nešto više od 83 milijuna kuna. U ovoj godini je utrošeno oko 253 milijuna kuna.
Radovi su usporeni tijekom zadnjih godinu-dvije dana. Prvotno je bilo planirano da se završe ove godine, ali sse trase mijenjale, pa je bilo potrebno izmjeniti prostorni plan Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, a onda i izmjenu projektne dokumentacije, nakon čega je uslijedila i recesija koja je srezala ulaganje u autocestu.

Dionica autoceste Ravča Vrgorac dužine 10 kilometara, a za koju je osiguran novac, tebala bi biti gotova u do srpnja 2011 i puštena u promet. Ulazak na autocestu bi se nalazio oko 1 km od Vrgorca (prema Pločama).

Rekonstrukcija magistralne ceste Metković- Opuzen - Ploče je u planu tek iza 2012. Ta magistrala je u relativno dobrom stanju pa na prvi pogled ne bi trebalo zabrinjavati odlaganje rekonstrukcije/popravka te ceste. No veliko povećanje cestovnog prometa na toj cesti koja je jedna od rekordera u Hrvatskoj po prometnost, a posebice prometnosti kamiona i cisterni (iz Luke Ploče) govori da se hitno treba riješiti prometni čep u Metkoviću tijekom ljeta (sada čak i dijelom cijele godine).

Projekt zaobilaznice Metkovića, za koju je bila već pripremljena dokumentacija, srušen je na državnoj razini i ne planira se brzo graditi. Trasa je bila planirana tako da skrene kod Villa Neretve, zaobiđe Kladu, te kroz brdo pređe u BiH i izađe na granični prelaz Doljani. projekt za koji je svojevremeno čak bio osiguran novac i za kojeg je prošla cijela studija utjecaja na okoliš, formalno je srušena uz obrazloženje da prolazi visokvrijednim poljoprivrednim područjem i zbog zaštite prirode (ugrožena staništa endemske vrste školjke), no vjerojatno je stvarni razlog bio sukob na relaciji Stipe Gabrić Jambo – HDZ. Ovo je jedna od rijetkih prometnica za koju je bio osiguran novac koji kasnije nije upotrijebljen.

Magistralna (državna) cesta Ploče - Živogošće će se do 2012 rekonstruirati u dužini od 28,8 kilometara. Ovaj dio ceste je poznat po velikom broju zavoja i izrazitoj grbavosti i lokalno stanovništvo koje ide za Split “starom” cestom – Jadranskom magistralom, i konačno će i taj dio ceste biti saniran.

Za most Kopno-Pelješac utrošeno je tijekom protekle 3 godine 636 milijuna kuna, a u 2011 i 2012 se planira 231 milijun kuna. Dakle preko pola milijarde kuna u protekle 3 godine se utrošilo, a da se praktički nije znalo kako će most izgledati.

Neretvanima će bit zanimljiva i izgradnja brze ceste Stobreč - Dugi rat – Omiš vrijednosti 400 milijuna kuna, od kojih je utrošeno već 171 milijun. Cesta do Omiša se planira završiti 2012 godine pa će oni koji odluče izbjegavati autocestu zbog cestarine i veće potrošnje goriva, ipak imati priliku brže stići do Splita.

Napominjem da ovdje nisu navedene županijske ceste i lokalne ceste (ceste manje važnosti i ulice) jer se radi o cestama za koje planove gradnje/rekonstrukcije su nadležne Županijska uprava za ceste Dubrovnik, odnosno općine i gradovi.

- 13:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.12.2010., ponedjeljak

SVETI NIKOLA NIJE DOŠAO?

Danas se slavi Sv. Nikola Biskup.

U Kuli Norinskoj imamo kapelicu posvećenu Sv. Nikoli pa će se u istoj održati sveta misa u 15 sati.

Blagdan Sv. Nikole se još uvijek slavi u pojedinim obiteljima naše župe jer naša župa čuva u Hrvatskoj jedan od rijetkih običaja održavanja krsnih slava. Krsna slava je naime štovanje neke obitelji jednog od kršćanskih svetaca ili blagdana, a najčešće su te slave podijeljenje po prezimenima. Iako je ovaj običaj najviše sačuvan u pravoslavnoj vjeri, zadržan je uglavnom u graničnim područjima, odnosno istočnoj Hrvatskoj.

U našoj župi prema podacima iz knjige "Don Radovan Jerković - Život i djelo", autora Don Mile Vidovića, a koji podaci su stari oko 70 godina, krsnu slavu Svetog Nikolu slave: Batinovići, Ćelići, Dominikovići, Dragovići, Jerkovići, 2 obitelji Marevića, Plećaši, Romići i Šprlje. Dio tih obitelji je do danas održao tu slavu pa im čestitamo slavu, kao i svim Nikolama i Nikolinama.

Sv. Nikola se slavi kao župska slava u Župi Sv Nikole u Metkoviću (desna strana), a zbog poplave, Sveta misa će biti održava samo u 17.00 sati, ali će istu predvoditi splitsko-marski nadbiskup.

Inače kako čujemo Sveti Nikola će ove godine zaobići desnu stranu Neretve jer nema praznih čizama - sve su na nogama, a krampus će malko obaći neke u Zagrebu, Splitu i Metkoviću da im dade šibu za neke grijehe iz pošlosti.

Čitatelji neće zamjerit na šali, ali u svakoj šali ima i malo istine, pa tako i u ovoj.

- 00:18 - Komentari (1) - Isprintaj - #

05.12.2010., nedjelja

POVLAČENJE VODE - ALI NEMA JOŠ KRAJA POSLJEDICAMA

S obzirom da se voda na desnoj obali Metkovića jučer i danas povukla za oko 32 cm, većina ljudi je odahnula iako borba za mnoge kuće još uvijek traje.
Mnogima će voda još danima stajati u kući, ali za većinu ljudi iduća 2-3 dana bi mogla biti konačno "suha", bar u odnosu na vodu u kući, ali ne i vlagu u zidovima i namještaju.

Neretva je pala večeras ispod 300 cm, a Norin velikom brzinom ulijeva u Neretvu pa se nazire kraj ovom jadu koji je zadesio Neretvu.

RTL je unajmio avion i snimio sve iz zraka pa snimku možete pogledati



Komin je uglavnom "presušio". Sada se pojavio jedan ozbiljan sanitarni problem. Naime štakori i miševi, te druge životinje su uslijed poplave krenule u gornje, povišene dijelove Komina pa se ljudi sada moraju boriti i s tim problemom. Prirodna borba svake životinje za opstanak, sada se kosi s borbom čovjeka za zdrav život.

U nevoljama koje su proteklih dana zatekle Neretvu jedino djeca uživaju. Zečiji nasipi su preko noći postali dječiji bunkeri
Image and video hosting by TinyPic

Veliki problem će ostati velika vlaga u kućama, kao i činjenica da su cijela desna strana Metkovića, dio lijeve, te dio Komina, plivali u sadržaju septičkih jama.
Saniranje terena će se sigurno vršiti, ali tko može oprati sve vrtove, zidove, ulice, nogostupe, dvorišta........

Gledam i neka preliminarna nagađanja o šteti diljem Neretve i pitam se zar je moguće da u tim procjenama nitko ne zna da treba uračunati i propalu poljoprivredu, izgubljenu dobit, trošak dnevnica javnih službi i druge troškove javnih službi (gorivo, namirnice itd...) gubitak zarade privatnika, ali i države zbog nenaplaćenih poreza i drugih dadžbina, za dane poplave?
Ako ne budemo znali uračunati i te štete, zar možemo očekivati da će nam i pomoć iz države biti adekvatna?


Inače danas je i međunarodni dan volontera.
U biti kad to prenesemo u Neretvu, to je dan onih koji su za druge punili vreće, nosili namirnice, pružali pomoć i na bilo koji drugi besplatni način pomagali drugima u ovoj poplavi. Takvih je vjerojatno na stotine i zato se nadam da će općine i gradovi kod dodjeljivanja priznanja i nagrada koje inače svake godine dodjeljuju, voditi računa da se i jedan takav doprinos vrednuje.

- 20:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.12.2010., subota

UMRO JE LEGENDARNI ZUPA

Umro je legendarni Tomislav Zubčić - Zupa. Profesor, glumac, umjetnik, planinar, ali prije svega veliki humanist, rođen je 1951. godine u Splitu. Čovjek koji je bio pokretač mnogobrojnih radnih, ali i humanitarnih akcija preminuo je danas u poslijepodnevnim satima.

Pamtimo ga po nezaboravnim izvedbama i stihovima "Kneza Domagoja" na Maratonu lađa.
"Zupa" je tijekom poplave bio angažiran i još jučer je bio aktivan s mladima u organizaciji obrane od poplave. Veseo, nesalomljivog duha uvijek je bio pozitivna ličnost u svakom trenutku.

Datum i vrijeme sprovoda nisu još određeni.

Počivao u miru naš dobri profesore, ti si bio jedinstven i neponovljiv Pessimus dux Croatorum!

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

- 22:07 - Komentari (2) - Isprintaj - #

SKUPLJANJE I DIJELJENJE POMOĆI DILJEM NERETVE

Od zadnjeg izvještaja (danas oko 12.00) neretve je pala za 20-ak cm, i u 18.00 je razina Neretve u Metkoviću bila 340 cm.
Razina vode pak na desnoj obali sporije pada i taj pad iznosi tek par centimetara od jutros. Norin se izliva velikom brzinom pa se očekuje padanje razina i tijekom sutrašnjeg dana, ali sličnim intenzitetom.
More je na 83 cm (jutros bilo na 88 cm).

Iz Župe Sv. Nikole obaviještavaju da će se sutra – u nedjelju misa održati samo u 18.00 sati. Mise u Borovcima i Novim selima neće biti u nedjelju zbog postojeće situacije i angažmana oko organizacije podjele pomoći ugroženima.
U Župskom uredu Sv. Nikole se organizira pomoć. Ima dovoljno hrane, pića i drugih potrepština pa svi oni koji imaju mogućnosti (trupe, čizme) mogu doći po istu, a koji nemaju mogućnosti doći osobno po nju, mogu poslati nekog ili se javiti župskom uredu da im se organizira dostava.
I u organizaciji Župe sv. Ilije i Udruga 'Narenta' članovi te Udruge od jutros dežuraju u prostorija župnog Caritasa u Metkoviću u Ulici oca Ante Gabrića od 8-20 sati.

U Kuli Norinskoj je postavljena velika pumpa koja prepumpava vodu iz Malog blata da bi se smanjio vodostaj u Malom blatu i time spasio Krvavac od opasnosti.
Image and video hosting by TinyPic

I u Krvavcu rade pumpe koje ispumpavaju vodu iza nasipa. Krvavac je stabilan već par dana i dobra organizacija svih institucija i odličan angažman ljudi su uspješno obranili Krvavac.

Krvavac II je također stabilno i veći prodor vode je spriječen, a smanjenje razine Neretve je u potpunosti stabiliziralo situaciju.

Općina Kula Norinska je od Crvenog križa dobila 12 paketa pomoći za najugroženije obitelji, te određene količine pitke vode.

U Podrujnici se može proći s kamionom, terenskim vozilom i kombijem. Na Orepku se također ne propruča još uvijek prolazak za druga vozila osim kamiona i terenskih vozila i kombija

Razina vode u Norinu na Području Podrujnice pala za oko 10 cm od sinoć u 21 sat.

Voda se gotovo u potpunosti povukla s ceste Kula Norinska –Metković.

Premijerka Jadranka Kosor je danas posjetila ugrožena područja. Nadamo se da će osobni uvid u tragediju Neretve dovesti do kvalitetnih odluka o pomoći dolini Neretve.

Upozoravamo da je na Radio Naroni objavljena snimka sa sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije koja je snimljena 01. prosinca. Ovo spominjem zato što su se mnogi uključili u emisiju radio Narone kasno i nisu znali da se radi o snimci, pa su pomislili da se radi o situaciji koja nas tek očekuje. Dakle razloga za paniku nema – snimka je puštena tek danas kada se stanje smirlilo, a da bi se izbjegla panika stanovništva u to vrijeme.

- 18:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

OPADANJE VODE U SVIM MJESTIMA

Neretva je u Metkoviću u 09.00 sati na 358 cm (sinoć u 19.00 je bila na 385). U Opuzenu je Neretva na 249 (sinoć u 19.00 je bila na 255)

More sinoć u 19.00 sati je bilo 77 cm, no jutros u 09.00 sati je na 88 cm – dakle poraslo je 11 cm zbog plime, ali kako je to na ovom blogu i najavljeno, to je zbog pomrčine koja donosi plimu jutri.

Na desnoj obali Metkovića voda je od sinoć u 21 sat pala za oko 5-6 cm. Iako je to relativno mal pad, realno je iznimno dobar jer je poplavno područje desne strane ogromno, a Norin je usko grlo. Norin se izlijeva veikom brzinom. Povoljno vrijeme danas i sutra bi trebalo pomoći smanjivanju vode. I u nedjelju će pad vode biti primjetan unatoč najavljenoj kiši.
Treba spomenuti i Vidonjce koji nisu stali skrštenih ruku, pa ovih dana (uključujući i danas) konstantno prikupljaju pomoć u namirnicama i potrepštinama i dovoze ih trupama, čamcima i lađama na desnu obalu Metkovića. Uglavnom se namirnice dostavljaju u župnu Crkvu Sv. Nikole gdje odakle se odmah razvozi potrebnima. Tu su i Pruđani koji peku kruh,, kolače i skupljaju druge namirnice koje će Vidonjci prebaciti. Složna organizacija 2 sela za svaku pohvalu. Upravo sam se čuo s Markom Marušićem i za oko sat vremena bi trebala krenuti još jedna lađa s namirnicama prema Crkvi Sv. Nikole.
Svaka čast Vidonjci i Pruđani!

U Metkoviću na lijevoj strani stanje se stabiliziralo. Sve ulice na lijevoj strani su prohodne. Sinoć su postavljene specijalne pumpe kapaciteta 350 litara u sekundi koje su sanirale glavnu ulicu u Metkoviću. Otvoren je i granični prelazi Doljani prema Čapljini, a na Unki se također može proći.

U 15 sati će doći i Predsjednica Vlade Jadranka Kosor u obilazak ugroženih područja.

Voda se povukla s ceste Metković – Kula.
U Podrujnici se voda smanjila za 5-6 cm i razina je oko 40 cm na cesti, pa mala vozila još ne mogu prolazit, dok kombiji, terenska vozila i kamioni mogu.

U Krvavcu je sinoć čak i veselo bilo pa se i zasviralo i zapjevalo jer su uspjeli pobjediti poplavu. Promatrajući ovih dana situaciju u raznim dijelovima Neretve i prikupljajući informacije na sve moguće i nemoguće način, mogu slobodno reći je Krvavac bio primjer dobre obrane i dobre pripreme za poplavu.

Pjesma u Krvavacu
Image and video hosting by TinyPic

U Kominu se voda također povlači. Grad Ploče je organizirao dostavu vode, a konstantno rade i pumpe u cijelom Kominu. I u Kominu s dovedene pumpe velikog kapaciteta koje izbacivaju vodu s ulice. Ulica u Kominu je prohodna, ali uz izniman oprez. Također se ne preporuča da se bez potrebe vozi Kominom.

Jučer je i u Šarić Strugi voda ušla u nekoliko kuća, ali se povukla.

Na Banji je ulazila u gospodarske objekte, ali nije napravila veće štete.

- 11:53 - Komentari (1) - Isprintaj - #

03.12.2010., petak

POKOJA VEDRIJA FOTOGRAFIJA

Neretva je u 19.00 sati iznosila 385 cm. Dakle 10 cm pada u nekoliko sati. Iz Jablanice se nizvodno pušta samo trećina količina koje su puštane prije 24 sata jer otprilike toliko i ulazi u Jablaničku akumulaciju.Dakle uzvodno se situacija stabilizirala, s tim da su pritoci Neretve još uvijek visokog vodostaja.

Za prolaz u Podrujnici na mjestu gdje je vode preduboka, možete se javiti dežurnom prevozniku Tinu Ćeliću na broj 095/800-5246. Također ako netko treba vodu ili koju drugu potrepštinu zbog koje bi trebalo preći područje u Podrujnici, može se javiti na isti broj.

S obzirom na optimističniju situaciju zadnjih sati, vrijeme je i za malo vedrije fotografije.

Kad motori zakažu ruke su spremne
Image and video hosting by TinyPic

Hrvatske trupe u napredovanju
Image and video hosting by TinyPic
Foto: Josip Čarapina

Parkiraj trupu na prozor i zamezi
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
Foto: Nikola Manenica

Sinoćnja večera u Podrujnici nakon naporne borbe s vodom
Image and video hosting by TinyPic

Ekipa nakon naporne i radne noći u Podrujnici i danas vesela

Image and video hosting by TinyPic
Foto: Tino Ćelić

U ovim teškim trenucima male stvari su značile veselje. Vino, sir, pršut koji su došli trupom, bili su nešto što je činilo ovu situaciju veselom party njami. Dobra vijest za vozače trupa i čamaca je da policija na području desne strane ne vrši alkotest. thumbup Od veselih trenutaka svakako valja spomenuti prevrtanje Stanke Manenice iz trupe na Jerkovcu koje je izazvalo salve smijeha i oduševljenja. Stanko je pomislio na trenutak da je na motoru i pokušao "dizanje na zadnje" sretan
Ekipa u Zagrebačkoj ulici i na Jerkovcu mi je dala obvezu da zahvalim momcima i ženama iz Hrvatske gorske službe spašavanja koji su cijeli dan u gumenjaku donosili hranu, piće, lijekove i pružali pomoć stanovnicima tog područja.

Pozdrav Zagrebačkoj, Glibuši, Crnom putu, Jerkovcu, Duvratu - i nek je voda do grla, ali vi ste nesalomljivog duha!!
Sad su noge skvašene, ali skvasit ćemo mi i grlo kad sve ovo završi!


- 20:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

RAZINA VODE NA DESNOJ OBALI PADA!

Od 15.30 sati danas do 18.00 sati razina vode je na desnoj obali Metkovića pala 1-2 cm!

Kako javljaju ljudi iz Zagrebačke ulice, Crnog puta i Jerkovca u zadnjih 2 i pol sata je voda pala oko 1-2 cm pa se optimizam vraća.

Malo, ali vrlo ohrabrujuće za ljude koji se cijeli dan i noć bore s vodom stalnim ispumpavanjem. Kako se Norin od jutros u 9 sati počeo izlijevati, to znači da je trebalo oko 6 sati da se to izlijevanje osjeti na desnoj obali Metkovića.

Norin se ulijeva u Neretvu i ubrzao je od jutros.

Kiše i juga više nema i sada je pred nama, prema progonozi koja je već bila na ovom blogu, razdoblje od 2 dana bez neke kiše i uz buru, ali i zahlađenje.

Pomrčina dolazi što neće biti povoljan za morske prilike pa će to usporavati Neretvu idućih dana zbog morske plime, ali ona nezaustavljivo pada.

Dotok Neretve iz Mostara je znatno smanjen, ali su pritoke Neretve nizvodno od Mostara i dalje visoke. No ukupan vodostaj Neretve je znatno opao od jutros iako je i dalje vrlo visok.

Gradu Metkoviću je danas odlukom Vlade RH dodijeljeno milijun kuna interventnih sredstava, prvenstveno za trokove goriva za pumpe, čizme i namirnice.

Voda se može piti, ali se preporuča prokuhavanje.

Par današnjih fotografija.

Vožnja desnom stranom se poštuje i na vodi
Image and video hosting by TinyPic

Kraj crkve Sv. Nikole
Image and video hosting by TinyPic

Bolje u kući nego vani
Image and video hosting by TinyPic

- 17:46 - Komentari (1) - Isprintaj - #

(DEZ)INFORMACIJE KRUŽE A NA TERENU RASPAD ORGANIZACIJE POMOĆI

Pratim sve medije, radio postaje, internet stranice mjesta i nadležnih službi, seoske/gradske priče i izjave nadležnih osoba iz pojedinih službi i mogu reći da dezinformacija ima previše.

Jedna od njih je da Norin raste. Norin je u opadanju od jutros u 9 sati. Iako se radi o malom opadanju, on ipak pada. Desna obala to doduše neće osjetiti jer je jugo "gurnulo" vodu preko blata, ali ako ne bude promjena, sutradan ili prekostra bi razina vode na desnoj obali Metkovića, Vida i Podrujnice mogla početi blago padati. Ne treba očekivati osjetni pad vode jer je Norin ograničenog protoka i sporog izlijevanja. Zasada prema informacijama iz Zagrebačke ulice voda već 3-4 sata ne raste.

Proteklih dana (pa čak i sinoć) su stizale i najave o nekakvih strašnim novim vodenim valovima. Osobe koje su puštale takve informacije ljudima nisu nimalo moralno postupile. Ljudima ne treba zagorčavati nevolju u kojoj se već nalaze neprovjerenim informacijama. Onaj tko ne zna točnu informaciju ne treba ni širiti okolo loše informacije.

Glede informiranosti - nadležne službe, ali i dio medija potpuno su zakazali. Puštale su se u javnost neprovjerene informacije ili su se provjeravale kod nekompetentnih osoba.

Mnoge kritike su upućene mnogim nadležnim službama glede organizacije.

Npr. Grad Ploče je ove godine imao simulacijsku vježbu za izvanredna stanja. Vježba je tada ocjenjena uspješno, ali u Kominu se sinoć i jutros dogodio raspad sistema kod organizacije pomoći stanovništvu.

Raspad sistema u podjeli pomoći stanovništvu se dogodio i u Metkoviću. Glibuša, Crni Put, Zagrebačka, Jerkovac - kao da su potpuno zaboravljeni.

No ne treba reagirati eksplozivnu kad su u pitanju javne službe. Vatrogasci i komunalci se trude i na izmaku su snaga i ne trebaju im problemi.

Ono što malo tko zna npr. je da su općine i gradovi dužni financirati Hrvatsku gorsku službu spašavanja. No općine i gradovi su se uporno oglušivali na zakonsku obvezu plaćanja određene svote. HGSS čak nije tražio neke velike novca, ali je jedino (pazite sad ovo) općina Zažablje plaćala svoju obvezu! Općina Kula Norinska je također potpisala s HGSS-om ugovor ove godine o financiranju i platila svoju obvezu.
Dakle najsiromašnija općina je plaćala svoju obvezu, dok su ostali odbijali podmirivati svoje obveze i sada očekuju pomoć i čak se usuđuju kritizirati jer navodno HGSS ne čini dovoljno.
Unatoč takvom lošem postupanju. HGSS se ipak u punoj snazi pojavio u Neretvi i unatoč glasinama, trude se koliko mogu. No HGSS ima samo jednog čovjeka iz Neretve i ne snalaze se po ulicama Metkovića i doline Neretve. Također i njima treba odmora.

Jasno je da se u ovakvim trenucima pokažu veliki propusti u organizaciji. Sada treba svatko svakom pomoći, a nakon poplave račune na naplatu odgovornima.

Pohvale onima koji su u ovim trenucima pružili jednim drugima pomoć, koji su nasipali i postavljali vreće, instalirali motore za odvodnju i pružali drugu pomoć.

U zagrebačkoj ulici Nikoli Medaku je voda tik do prozora
Image and video hosting by TinyPic
Foto: Nikola Manenica
Držite se ljudi!

- 12:14 - Komentari (5) - Isprintaj - #

IZBORI ZA MJESNE ODBORE ODGOĐENI ZA CIJELU OPĆINU KULA NORINSKA

Prenosimo obavijest Općinskog izbornog povjerenstva koja se odnosi na održavanje izbora za mjesne odbore na području cijele općine Kula Norinska:

OPĆINSKO IZBORNO POVJERENSTVO
OPĆINE KULA NORINSKA
Kula Norinska, 03.prosinca 2010. godine

O B A V I J E S T

1. Uslijed izvanrednog stanja proglašenog na području Općine Kula Norinska, te teške situacije na većem dijelu općine Kula Norinska uzrokovane poplavama, Izbori za članove vijeća mjesnih odbora na području Općine Kula Norinska se neće održati dana 05. prosinca 2010. godine.
2. Navedeni izbori će se održati dana 12. prosinca 2010. godine (nedjelja) u vremenu od 08.00 – 16.00 sati.
3. Sukladno novom datumu održavanja Izbora pomiču se i svi izborni rokovi.


OPĆINSKO IZBORNO POVJERENSTVO OPĆINE KULA NORINSKA

- 12:11 - Komentari (2) - Isprintaj - #

NORIN SE POČEO ULIJEVATI U NERETVU!

Neretva je od jutros opala oko 15 cm i sada je već na oko 395 cm, a to je bila najviša siječanjska razina vode. Ljudi na desnoj obali Metkovića su bijesni jer im nije valjano organizirana dostava vode i kruha, a kažu da je to organizirano i prije - za vrijeme poplava prije 30-40 godine. Na desnoj obali razina vode i dalje raste, ali blagim tempom.

Mlađi se još snađu, ali stariji?
Image and video hosting by TinyPic

Norin se počeo konačno ulijevati u Neretvu i to budi nadu ljudima da se ova katastrofa na desnoj obali konačno smanjuje. No opadanje Norna će biti vrlo sporo i danas se neće osjetiti na desnoj obali ni Podrujnici, tako da se može očekivati porast vode za još koji centimetar na desnoj obali Metkovića, Vidu i Podrujnici.

Put Metković - Kula je malo teže prohodan na "Bajeru", ai se uz opreznu vožnju može proći
Image and video hosting by TinyPic

Komin prolazi svoje najteže trenutke. Preko 160 objekata je pod vodom i situacija je znatno gore nego u siječnju. Ljudi su također ljuti jer im se nije organizirala dostava vode i kruha. Čuju se povici na gradske vlasti i mjesni odbor zbog neorganizacije.

U Krvavcu II je voda ušla u par kuća. Ljudi su angažirani i dobro organizirani.

U Krvavcu je Neretva opala par centimetara, a stanje u samom ugroženom dijelu sela (par kuća od pravca Kule Norinske koje ugrožava voda iz Malog Blata) je nepromjenjeno. Voda u samom selu ne raste i situacija je stabilna

U Podrujnici je voda od sinoć porasla, cesta i dalje u potpunosti neprohodna iako sam svjedočio da je jedno terensko vozilo prošlo u 10.30 sati. Mještani kažu da je to tek drugo vozilo od jutros.
Image and video hosting by TinyPic

Voda u Matijevićima je došla blizu najniže kuće - one Jure Nikolića, ali vreće s pijeskom i pumpe su postavljene.
Image and video hosting by TinyPic

U Opuzenu su se nadležne službe i mještani uglavnom izborili da voda ne prodre u kuće i prostore. Vodostaj je opao za 20-ak cm od rano jutros.

Stanje u Rogotinu, Šarić Struzi, Banji također nije idealno iako nije katastrofalno kao u Metkoviću i Kominu.

- 11:05 - Komentari (3) - Isprintaj - #

NERETVA PADA U METKOVIĆU - RANO JUTROS REKORDNO U OPUZENU

Kao što smo sinoć i najavljivali, Neretva u Metkoviću stagnira te je čak i pala par cm, no to ne znači da su stanovnici Metkovića mirni. Voda prodire i dalje kroz zemlju i šahtove.

Desna obala je pak potonula 10-ak cm više od siječnja ove godine. Norin je i dalje u fazi razlijevanja po blatu, prema Podrujnici, Vidu, Duvratu, Jerkovcu, Crnom putu i Glibuši.

Vodostaji rijeke Neretve uzvodno u Hercegovini su u opadanju cijele noć. Ista stvar je i sa pritocima Neretve. Iako se radi o par centimetara, to ipak zasada govori o tendenciji pada pritoka vode u Neretvu.

Opuzen pak je rano jutros (oko 5 sati) dosegao svoju rekordnu razinu - 287 cm. Naime očito je da je jugo učinilo svoje. Voda izbija iz asfalta i na par mjesta u nasipu, ali se sve drži pod kontrolom zasada.

Komin je sinoć imao obećavajuću situaciju jer se do sinoć par cm voda bila povukla, ali kako stižu informacije, sve više područja i u Kominu tone jer voda nalazi načina da prodre.

Očito je da je jugo krivac što se vodostaj u donjem dijelu Neretve digao rano jutros.

Kiša i jugo bi se mogli nastaviti i idućih 12 sati.

Prema Državnom hidrometeorloškom zavodu noćas bi jugo trebalo stati, što je možda i najvažnije zbog smanjivanja razine more. Kiša bi trebala stati također noćas i tijekom subote ujutro kada se očekuje poboljšanje vremena i okretanje vjetra na buru. Bolje vrijeme bi se trebalo zadržati i u nedjelju

- 08:34 - Komentari (6) - Isprintaj - #

ŽIVCI SU TANKI, ALI DISCIPLINA JE NEOPHODNA

Neretva stagnira i drži razinu vode kao i danas popodne.
No nizvodno (Komin) je par cm niža jer se more smanjilo pa bolje prihvaća vodu iz Neretve. Novih vodenih valova do jutra sigurno neće biti, a očekuje se i padanje Neretve za koji centimetar ukoliko ne bude padalina, jer se uzvodno ispušta znatno manje vode. Ipak treba uzeti u obzir da pritoci Neretve nizvodno od Mostara velikim količinama nadopunuju Neretvu, ali ipak ne u onim količinama da bi postigli navalu vode kao u četvrtak u rano jutro.

Lijeva strana Metkovića je u strahu zbog izbijanja vode iz zemlje i šahtova. Voda se probija i iz podova, pločica, zidova.

Na Desnoj obali Metkovića voda još raste. Norin se ulijeva uzvodno, ali primjerice u Matijevićima od danas popodne do sada (ponoć) nije zabilježen veći rast – tek 2 cm. S obzirom da su Matijevići oko 700 m od ušća Norina u Neretvu, to mjerenje ipak samo znači da se Norin sada bolje razliva po blatu prema Podrujnici, Vidu, Duvratu, Jerkovcu....

Ugrožena je i cesta Kula-Metković, ali je bila prohodna vozilom uz dužni oprez

Podrujnica je zasad relativno stabilno. U kuće voda nije ušla, osim u 2 konobe. Prometa na cesti više nema. Organizirano je bilo i dežurstvo trupom za prevoz preko ceste u predjelu Bezeri.
Image and video hosting by TinyPic

U Krvavcu se nešto vode probilo u dio sela (od strane Kule Norinske) kraj kuće Gnječa i Rakića, ali nove kuće nisu pod vodom. Dežura se cijelu noć.
Image and video hosting by TinyPic

U Metkoviću su pojedinci malo izgubili živce zbog svega pa se građane poziva na mir i razumijevanje. Nadležne službe su isrcpljene i ne trebaju im još problemi oko uvođenja reda.
Osobno sam vidio da su vatrogasci, policija i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja potpuno iscrpljeni i na izmaku snaga. Samo par sat sna dnevno i konstantan rad zahtjeva i naše razumijevanje iako su ugroženi ljudi sigurno u teškom psihičkom stanju.
Ovo je vrijeme kada se živci ne smiju gubiti jer nitko nije baš dobre volje, svatko je na ovaj ili onaj način pogođen i jedino što možemo je pomoći jedni drugima.

Voda je prodrla i objekte i u Banji, Rogotinu i Šarić Struzi, ali uglavnom se radi o garažama i konobama.

- 00:07 - Komentari (4) - Isprintaj - #

02.12.2010., četvrtak

NERETVA OČEKIVANO STAGNIRA ALI NA VISOKOJ KOTI

Matijevići blog vam donosi razine Neretve uzvodno u Hercegovini na njihovim mjernim postajama.

Iz ovoga se vidi da su razne priče o nekakvim velikim količinama vode i novom katastrofalnom valu netočne. Da novih velikih promjena na Neretvi ne bi trebalo biti potvrdio je i Anđelko Drnas, direktor vodnog područja za dalmatinske slivove.

Mostar - postaja za mjerenje razine Neretve do 21 sat
Image and video hosting by TinyPic

Dračevo - postaja za mjerenje razine Neretve do 21 sat
Image and video hosting by TinyPic

Gabela - postaja za mjerenje razine Neretve do 21 sat
Image and video hosting by TinyPic

Urednik ovog bloga se upravo sada (21.36) vratio iz Metkovića gdje se i osobno uvjerio da je razina Neretve jednaka kao i tijekom današnjeg dana.

S druge strane razlijevanje Norina i dalje diže razinu vode na desnoj obali kao što je na ovom blogu i dosada pisano.
Cesta u Podrujnici i Orepku je neprohodna te su 2 vozila čak doživjela havariju motora.

Krvavac
je napravio obranu od poplave, ali voda lagano prodire od strane Malog Blata (od Kule Norinske). Sve što se moglo učinilo se i sada samo ostaje iščekivanje. Mnogo ljudi u Krvavcu dežura i svi su voljni pomoći jedni drugima.

- 21:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NERETVA PADA - VODE OKO NORINA RASTU

Tijekom večeri se očekuje stagniranje i možda lagani pad Neretve jer su količine voda koje dopiru iz Bosne i Hercegovine sve manje.
Uzvodne brane primaju manju količinu vode pa mogu i ispuštati manje količine vode.


Iako voda u Hercegovni kraj Mostara ide još oko 1.500 cm/s, to je poboljšanje i stvara uvjete za pad Neretve večeras (iako neznatan). Koliko - to će noć pokazati, ali je ohrabrujuća činjenica da je u Kominu i Krvavcu pad razine Neretve već primjetan za par cm.

Norin s druge strane se još uvijek kritično ulijeva uzvodno. Razina vode na desnoj obali raste oko 1 cm svaki sat pa će ovo biti kritična noć za desnu obalu Metkovića i dio Podrujnice.

Inače mnogobrojne informacije se mogu dobiti i na sljedećim stranicama koje svakako preporučam:

Grad Metković

Stranice Vida

Čapljinski portal

Vdostaji Neretve na uzvodnim postajama u Hercegovini (po ovome možete prognozirati kretanje vode sljedećih sati!)

Ploče

Treba spomenuti i službe koje cijeli dan i noć neumorno rade, ali su već premorene
Vatrogasci DVD Kula Norinska s osmjehom žure iz mjesta u mjesto puniti vreće....
Image and video hosting by TinyPic

...no noć je donijela zabrinuta i umorna lica
Image and video hosting by TinyPic



- 19:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

MOGUĆ NESTANAK STRUJE NA DESNOJ OBALI METKOVIĆA

Kako se saznaje iz Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije, danas tijekom dana ili noći moguć je nestanak struje na desnoj obali Metkovića zbog opasnosti za stanovništvo. Trafostanice "Metković" (spoju Zagrebačke i Trpimirove ulice) te trafostanica "Jerkovac" će vjerojatno morati biti isključene da bi se spriječili potencijalni strujni udari kroz vodu,a HEP će pravovremeno o svemu obavijestiti putem radio postaja i javnim prioćenjima.

Na terenu se s poplavom bori 200 pripadnika Županijske vatrogasne zajednice, 25 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i 20 pripadnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Tijekom dana i noći dio njih će biti angažiran i na pomoći u opskrbi desne obale Metkovića.

- 15:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

DIO LIJEVE OBALE METKOVIĆA NA MJESTIMA POPUSTIO

Na lijevoj obali Metkovića stanje je danas tijekom jutra i podnevnih sati bilo znatno pogoršano. Sportska ulica, te većina ulica u centru su pod vodom. Iako se vidjelo da mnoga mala vozila voze tim dijelom grada, preporuča se izbjegavanje vožnje jer je voda na nekim dijelovima ulica velika. Također bespotrebna vožnja uzrokuje probleme ne samo u Metkoviću, već i u Kominu pa se mole ljudi da izbjegavaju uopće vožnju kroz vodu.
Image and video hosting by TinyPic
Foto: Branko Čizmić
Image and video hosting by TinyPic
Foto: Branko Čizmić

U Metkoviću je popustila ustava/brana kod Lidla (ulaz u Bočinu s magistrale) pa je hitno nasut materijal da voda ne prodre u većim količinama. To je osiguralo branu pa zasada nema razloga za paniku.

O desnoj obali malo tko više priča jer je svatko smatra izgubljenom. Iako na desnoj obali nije dosegnuta siječanjska razina (oko 10 cm je ispod), tijekom večeri se očekuje pogoršanje za desnu obalu.

Prema stanju Neretve uzvodno, može se očekivati i stagnacija vode na lijevoj obali tijekom popodneva jer je tijekom dana u Hercegovini smanjen dotok vode od jutros za oko 25%. No to ne znači da se može mirno spavati. Voda iz zemlje i kanalizacije i dalje prijeti.

Norin i dalje ide uzvodno i vjetar preko blata ga također tjera uzvodno.

Razina Norina se od jutros nije bitnije mijenjala, ali Norin inače sporije reagira nego Neretva pa se tijekom noći očekuje njegovo dodatno razlijevanje. Ipak do jutros oko 11 sati, Norin je sasvim dovoljno digao razinu za ozbiljne probleme i u Podrujnici.

Krvavac I i Krvavac II su kritično. Voda probija nasipe, ali se kuće ipak drže.

U Rogotinu je manji dio kuća i konoba (zbog visoke razine mora) također pod vodom.

U Kominu je preko 70 objekata pod vodom, a glavna ulica je pogodnija za čamce nego za vozila
Image and video hosting by TinyPic
Foto: Julija Dugandžic

- 15:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NOVI VAL PUŠTEN U 6 SATI JUTROS!

Stanje jutros oko 9 sati je krajnje alarmantno.

Novi vodeni val koji je pušten oko 6 sati jutros trebao bi stići svaki čas u Metković. U Metkoviću je voda već oko 415 cm - dakle oko 20 cm više nego u siječnju ove godine. U Hercegovini vodostaji rasu iz sata u sat. Voda na vodomjernoj postaji u Gabeli pokazuje rast 1 cm svakih pola sata

Image and video hosting by TinyPic
Glavnom ulicom u Metkoviću se ne preporuča vožnja, a policija ne dozvoljava promet iz pravca Čapljine i mosta preko Neretve (Doma kulture). Ulica ispred općinskog suda i parking Mercatora su potpuno pod vodom.
Image and video hosting by TinyPic

Duvrat - početak - predio Medaka
Image and video hosting by TinyPic

U Krvavcu je odlična organizacija spriječila ulazak voda u kuće, ali se voda prelijeva na cestu. Unatoč prelijevanju na cestu stanje je zasada stabilno jer su nadležne službe spremne. Sinoćnjih 5000 vreća pijeska, nasipanje i zatvaranje svih ustava oko Krvavca su odradile svoj posao.

Krvavac- cesta
Image and video hosting by TinyPic
Norin velikom brzinom ide uzvodno što zabrinjava sve koji su na desnoj obali Metkovića te Podrujnicu. Iako je sinoćnje stanje na Orepku bilo još uvijek bilo povoljno, vode koje izbijaju iz vrela se spajaju preko ceste s Norinom. U Podrujnici Norin nije još dosegao siječanjsku razinu, ali se stanovnici užurbano spremaju za povećanje vodostaja Norina u Podrujnici. S malim vozilima na predjelu Bezeri prelazak predstavlja određeni rizik.

Norin - voda 40-ak cm do samog mosta
Image and video hosting by TinyPic

Cesta Metković-Kula Norinska je još prohodna.
Image and video hosting by TinyPic
Komin je pod vodom. Glavna ulica je još od jučer zatvorena, ali je voda znatno narasla od jučer.

Komin - glava ulica Županijska cesta Metković-Kula-Komin-Rogotin
Image and video hosting by TinyPic
Foto: Julija Dugandžić

Cesta Metković - Vid je već drugi dan zatvorena i tako će po svoj prilici ostati i sutra.

Osnovne škole u Kuli Norinskoj, Vidu, Prudu, Metkoviću ne rade do daljnjega. Srednja škola i Gimnazija u Metkoviću, kao ni srednja škola u Opuzenu također ne rade do daljnjega.

Opuzen je također u opasnosti pa su pripremljene i tom gradu vreće i postavljene po gradu.

Most u Opuzenu
Image and video hosting by TinyPic
Foto: Marija Popić

Vodu je potrebno iz preventivnijh razloga prokuhavati u cijeloj Neretvi!

- 09:32 - Komentari (1) - Isprintaj - #

NERETVA NEZADRŽIVA

U 01.15 sati Neretva je na oko 380 cm u Metkoviću i raste. Najavljen je vodeni val oko 2 sata ujutro. Prošle godine je najviši vodostaj u jednom trenutku dosegao gotovo 395 cm te se vjeruje da će ga kroz sitne jutarnje sate ovaj put nažalost Neretva i prestići. Svaki sat Neretva raste par centimetara. Zloguka nagađanja najavljuju da bi kroz sitne jutarnje sate Neretva lako mogla preći kritičnih 400 cm kada i lijeva obala Neretva dolazi u kritičnu fazu. U Metkoviću je došlo pojačanje iz cijele Dubrovačko-neretvanske županije u vidu 100-itnjak policajaca, vatrogasaca i drugih djelatnika. Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić je proglasio izvanredno stanje za ugrožena područja.
Image and video hosting by TinyPic

Voda izbija kroz šahtove na lijevoj i desnoj obali te su zbog toga gotovo svi začepljeni vrećama pijeska
Image and video hosting by TinyPic
Desna obala Metkovića je u lošem stanju. Duvrat, Jerkovac, Zagrebačka ulica, Crni put, Glibuša - sve je pod vodom. Iako se mnoge kuće bore, voda polako uzima svoj danak.

Norin velikom brzinom ide uzvodno i od 18 sati do 00.30 je narastao 10 cm (mjereno u Matijevićima). Cesta u Podrujnici je još prohodna kao i Orepak. Ljudi pune vreće da bi zaštitili par ugroženih kuća i konoba. Organizirali su se dobro, vreće su im stigle kao i pijesak, ali je pitanje koliko će se moći boriti s prirodom.
Image and video hosting by TinyPic

Krvavac je kritično. Iako se stanovništvo u suradnji s Općinom Kula Norinska, Hrvatskim vodama i DVD Kula Norinska odlično organiziralo, vodostaj u Krvavcu je toliko visok da prijeti izlijevanje na cestu što se ne pamti nikada. Ono što je zadivljujuće da proteklih par dana u niti jednu kuću još nije probila voda! Tumbini su začepljeni s kamionima pjeska i to se pokazao kao odličan potez. Krvavčani su pokazali zajedništvo koje dobro funkcionira, ali će idući sati biti preusudni i možda izvan mogućnosti ljudi koji se treude cijeli dan i noć.

Općina Kula Norinska je osigurala čak 5000 vreća koje je stanovništvo brzom akcijom napunilo i rasporedilo po mjestu.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

U Momićima je ugrožena kuća Huberta Plećaša, dok su Matijevići i Kula Norinska i dalje sigurni.

Glavna ulica u Kominu je potpuno neprohodna i stanovnici moli da se ne pokušava ni s kamionima ni terencima jer im kretanje vozila ulijeva vodu u kuće.

- 01:12 - Komentari (1) - Isprintaj - #

01.12.2010., srijeda

VEČERAS U 23.30 JOŠ JEDAN VAL - NOĆ POTPUNO NEIZVJESNA

Večeras oko 23.30 se očekuje dolazak u Metković još jednog vala jer situacija u BiH postaje alarmantna. Brane su počele puštati velike količine vode pa je u odnosu na rano jutro protok vode povećan za nevjerojatnih 100%!!!. Zbog juga Neretva ne može jednakom brzinom izbaciti pristiglu vodu u more.

Na više mjesta u Metkoviću se užurbano pune vreće i dijele stanovništvu. Prema informacijama koja sam dobio od zapovjednika DVD Kula Norinska Ivana Kaleba, a koji će dežurati cijelu noć, kroz rano jutro bi se mogla ugroziti čak i lijeva obala Neretve. Zasada je vodostaj oko 360 cm, a ako prijeđe 400 cm katastrofa za lijevu obalu (centar Metkovića) bi mogla biti neizbježna.

Iza ponoći će na ovom blogu biti najnovije vijesti sa stanjima iz cijele Neretve

- 21:12 - Komentari (4) - Isprintaj - #

VEČERAS JOŠ JEDAN UDAR NERETVE!!

Večeras iza 20 sati se očekuje najveći vodostaj Neretve od siječnja ovde godine. Naime kraj Mostara je povećana protočnost Neretve za oko 20% pa se oko 20 sati očekuje vodeni val u Metkoviću. Lijeva obala se ipak neće izlijevati, ali desnu će teško pogoditi ovaj vodeni val s obzirom da će onemogućit Norinu stabilizaciju.
Luka u Metkoviću u 15.30 sati
Image and video hosting by TinyPic

Norin u 16 sati i dalje ide uzvodno i sada je već jasno – desnu obalu nezadrživo osvaja voda. Voda će večeras uzeti svoj danak u desecima, sada možda i stotinama kuća u Neretvi. Iako su nam nadležne službe davale tonove umirenja proteklih dana, opet se pokazalo da je priroda ta koja ne uvažava ni mišljenja ni obećanja.

Norin u 16 sati - snažno jugo ga tjera uzvodno
Image and video hosting by TinyPic

Cesta Između Vida i Metkovića je praktički neprohodna, kao i granični prijelaz u Gabela polju.
Glavna ulica u Kominu je poplavljena i nije preporučljiv prolazak istom. U više kuća u Kominu je tijekom noći i jutra prodrla voda.

Krvavac se još drži jer su Hrvatske vode i Općina Kula Norinska pravoremeno reagirale reguliranjem ustava na izlazu Krvavca. Ugroza dolazi jedino dolazi iz pravca Malog blata, ali se obrana kuća još uvijek bez problema drži.
U 16.00 sati smo u Krvavacu zatekli zapovjednika DVD Kula Norinska Ivana Kaleba s dobrovoljcima DVD-a Marinom Nikolićem iz Matijevića, Andrijom Miočem iz Pozle Gore i Vinkom Glavašem iz Metkovića gdje užurbano pripremaju vreće za stanovništvo u Krvavcu. Ivan Kaleb je priopćio da će se u 18.00 sati sastati Stožer za zaštitu i spašavanje, da stanje nije nimalo bajno, ali da su spremni za sve scenarije.
Image and video hosting by TinyPic

Najniže kuće u Momićima i Podrujnici nisu još pod vodom, ali ljudi opravdano strahuju od Norina jer je voda tik do ceste u Podrujnici.
Podrujnica u predjelu Bezeri
Image and video hosting by TinyPic

Iako su vatrogasci u Metkoviću podijelili oko 10.000 vreća s pijeskom, ljudi u Metkoviću su na rubu živaca i samo je pitanje kad će situacija eksplodirati.
Zagrebačka - križanje za OŠ Don Mihovil Pavlinović
Image and video hosting by TinyPic

- 16:49 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< prosinac, 2010 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Studeni 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (3)
Srpanj 2015 (8)
Lipanj 2015 (2)
Svibanj 2015 (7)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (4)
Siječanj 2015 (6)
Prosinac 2014 (9)
Studeni 2014 (2)
Listopad 2014 (2)
Rujan 2014 (7)
Kolovoz 2014 (10)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (6)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (9)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (7)
Srpanj 2013 (8)
Lipanj 2013 (8)
Svibanj 2013 (12)
Travanj 2013 (16)
Ožujak 2013 (11)
Veljača 2013 (6)
Siječanj 2013 (12)
Prosinac 2012 (11)
Studeni 2012 (6)
Listopad 2012 (13)
Rujan 2012 (6)
Kolovoz 2012 (11)
Srpanj 2012 (10)
Lipanj 2012 (6)
Svibanj 2012 (5)
Travanj 2012 (10)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (10)
Siječanj 2012 (10)
Prosinac 2011 (8)
Studeni 2011 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

GLAS NARODA!
Pratite naš Facebook profil gdje možete vidjeti i preuzeti zanimljive fotografije Neretve

Vikalica je ukinuta zbog neprimjerene komunikacije i vrijeđanja. Smisao slobode govora nije mogućnost neodgovornog iznošenja neistina ili vrijeđanje.

KONTAKT
norinmatijevici@yahoo.com



brojac poseta
jeftin web hosting