O NAMA
Image and video hosting by TinyPic
Ovaj blog piše o aktualnostima Neretve i cilj mu je podizanje informiranosti građana o životno važnim temama za Neretvu.
Mjesto Matijevići su naselje u Općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, staro najmanje 170 godina. Naše selo i naša općina su davali mnoge poznate osobe koje se pamte i pamtit će ih Neretva, ali i Hrvatska. Iz našeg sela je pok. župan Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Šprlje, dok korijeni Predsjednika Sabora Luke Bebića (njegova majka) kao i mnogih drugih gospodarstvenika i intelektualaca, sežu iz našeg sela. Blog je namjenjen svima koji žele znati aktualnosti Neretve i našeg mjesta.

MATIJEVIĆI I NERETVA

30.07.2010., petak

AKCIJA UKLANJANJA STARIH AUTOMOBILA I OTPADA

Danas je u Matijevićima organizirano skupljanje i odvoz starih isluženih vozila i olupina, te drugog krupnog otpada u vlasništvu privatnih osoba.

Tvrtka „ACALSIROVINE“ iz Metkovića je na poziv koordinatora akcije Joška Nikolića odvezla 4 olupine/stara vozila te će za ta vozila vlasnicima koji imaju uredne dokumente o vlasništvu biti isplaćena naknada od par stotina kuna po vozilu. Uz stara vozila odvezena je i određena količina drugog krupnijeg otpada.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Ovom akcijom odvoza otpada je i mjesto Matijevići dobilo novi prostor, ali i izgled te je primjetna razlika sada kad nema više starih vozila u središtu mjesta.

Prema riječima djelatnika tvrtke „ACALSIROVINE“ osobe koje žele da se njihovo vozilo odveze mogu kontaktirati tvrtku. Ukoliko žele i naknadu za vozilo, onda moraju priložiti kopiju osobne iskaznice te knjižicu vozila iz koje je vidljvo da je vlasnik osoba s osobne iskaznice.

Broj telefona i adresa gdje građani mogu dobiti informacije su vidljivi na fotografiji:
Image and video hosting by TinyPic

- 11:53 - Komentari (6) - Isprintaj - #

17.07.2010., subota

BLAGDAN GOSPE KARMELSKE OBILJEŽEN BOGATIM PROGRAMIMA

Jučer su od samog jutra na blagdan Gospe Karmelske kolone hodočasnika pristizale u župnu crkvu Gospe Karmelske u Bagalovićima ispunjavajuću svoje zavjete.
Jutarnje mise koje su se govorile s vanjskog oltara bile su iznimno posjećene ne samo od župljana župe Bagalovići, već i od stotina vjernika drugih župa. Velike vrućine koje su iz jutra bile blizu 30 stupnjeva, nisu spriječile hodočasnike da propješače kilometre puta da bi posvjedočili svoju vjeru.
Image and video hosting by TinyPic

U 10 je održana i svečana misa na Bagalovićima sa procesijom
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic
(foto procesije: Hrvoje Vučković)

Bogat duhovni, ali i kulturni program organiziran u Župi Bagalovići završio je misom zahvalnicom u 18.00 sati.

Inače pored stvarno bogatog duhovnog programa, blagdan Gospe Karmelske je pratio i iznimno bogat i posjećen svjetovni program.

U Krvavcu se održavao proteklih 15-ak dana Malonogometni turnir "Mario Nikolić Kiš" sa sinoćnjom završnicom u kojoj je ekipa "Mmmm" pobjedila na jedanaesterce ekipu "Desne" 3:2, a o kojem turniru više možete čitati na njegovim službenim stranicama "MNT MARIO NIKOLIĆ KIŠ" te Lađarski Kup u četvrtak o kojem je na ovom blogu već pisano, a poveću fotogaleriju možete vidjeti stranicama Vida

Ujedno je održana i svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kula Norinska kojoj su nazočili Dubrovačko-neretvanski Župan, svi gradonačelnici Neretve, načelnik općine Slivno te drugi uzvanici, a o čemu više možete saznati na službenim stranicama Općine Kula Norinska

Svakodnevno uoči blagdana su održavani u večernjim satima i prigodni koncerti u crkvi Gospe Karmelske na Bagalovićima.

Župa Bagalovići i Općina Kula Norinska nakon ovih dana prepunih aktivnosti mogu malo na zasluženi odmor.

- 13:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.07.2010., četvrtak

USPJEŠNO ODRŽAN LAĐARSKI KUP "ŽUPA BAGALOVIĆI 2010"

U Krvavcu je danas održan 6. Lađarski Kup „Župa Bagalovići 2010“ u organizaciji tradicijsko – kulturno športske Udruge „Oba Krvavca“.

Ove godine je organizator produžio trasu tako da se veslalo od Krvavca do mosta u Metkoviću (gdje je bio obvezan okret), te nazad do Krvavca gdje je bio i cilj, tako da je trasa bila oko 13,5 kilometara. Start je oglašen u 18.15, a prve lađe su počele pristizat oko 19.35.

Utrku je nadzirala sudačka dvojka Pavo Jerković i Željana Musulin.

Uzbudljv start gdje je došlo do sudaranja više lađa, nagovijestio je i uzbudljivu utrku pa je tako došlo do više „kontakata“ lađa tijekom cijele utrke, a najglasniji u prigovorima su bili ekipe Jerkovca, Rogotina i Donjana Donjih koje su se žalile na nedozvoljena postupanja drugih ekipa prema njima.

Na kraju je pobjedila ekipa Stabline sigurnim vodstvom ispred pomlađene ekipe „Gusar“ Komina s vremenom 1 sat, 19 minuta i 57 sekundi.

Nakon pristizanja svih ekipa nastavljen je zabavni program te je pripremljena okrijepa za sve ekipe.

Neslužbeni poredak utrke

1. Stabilna
2. „Gusar“ Komin
3. „Škrapa“ Momići
4. Vid
5. Baćina
6. Donjani Donji
7. „Sv Nikola“ juniori
8. Krvavac II
9. Staševica
10. Donjani Donji mladi
11. Jerkovac
12. Rogotin
13. Veterani IV gardijske brigade
14. „Gospa Karmelska“ Krvavac
15. Crni put
16. „Zvonimir Kaleb“
17. Plina Stablina
18. Šarić Struga - diskvalificirani

Slavlje „Škrape“ Momići za osvojeno 3. mjesto

Image and video hosting by TinyPic

Ulazak u cilj „Gospe Karmelske“ Krvavac
Image and video hosting by TinyPic

Vrlo mlada, ali perspektivna ekipa UL „Zvonimir Kaleb“
Image and video hosting by TinyPic

- 21:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.07.2010., srijeda

PROGRAM BLAGDANA GOSPE KARMELSKE

Već drugi dan je u tijeku priprava blagdana Gospe Karlemske u Župi Bagalovići. Tako su u utorak i srijedu održane Sv. mise u 18.30 te prigodni koncerti u 20 sati.

Sljedećih dana je program priprave sljedeći:

ČETVRTAK 15. SRPNJA

18.30 - pobožnost svete krunice
19.00 - Sv. misa koju predvodi fra Pavao Norac - Kevo
20.00 - Mandolinski dječiji sastav i dječiji zbor te bdijenje

PETAK 16. SRPNJA - GOSPA KARMELSKA

04.00 Sv. Misa zornica
05.00 Sv. Misa za hodočasnike
06.00 Sv. Misa za bolesnike
07.00 Sv. Misa za pokojne branitelje
08.00 Sv. Misa za krštenja
10.00 Svečana koncelebrirana misa i procesija koju će predvoditi dr. Ante Mateljak
18.00 Sv. Misa zahvalnica.

Pored duhovnog dijela, blagdan Gospe Karmelske će imati i svjetovni dio proslave:

Četvrtak

17.30 - 6. Lađarski kup Župe Bagalovići s početkom i ciljem u mjestu Krvavac
18.30 - Svečana sjednica Općinskog vijeća Kule Norinske uz prisustovanje župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića
22.00 zabava uz grupu “100%” u Krvavcu

Petak

Završnica Memorijalnog turnira “Mario Nikolić - Kiš” u Krvavcu

- 20.00 utakmica za 3. mjesto
- 20.45 revijalna utakmica između Veterana IV GBR i Prijatelja Maria Nikolića Kiša
- 21.15 Finale - utakmica za 1. mjesto
- 22.00 - zabava uz grupu “Slatka tajna”

Subota 17. srpnja

18.30 7. Kolo “Lige mladih lađara”

- 23:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.07.2010., četvrtak

KAKO JE PROPALA OPERACIJA "LIGNJA"?!

Pod zapovjedništvom kapetana Hrvoje Vučkovića ratni brod župe Bagalovići „Neretvanka“ isplovio je 06. srpnja u popodnevnim satima u operaciju kodnog imena „Lignja“. Kako se neslužbeno saznaje cilj operacije „Lignja“ je bio izvođenje diverzija uzduž hrvatske obale na način da se neprijatelj privuče mirisom tek pečenih lignji, nakon čega bi se pristupilo obradi i eventualno likvidaciji navučenog neprijatelja.
Image and video hosting by TinyPic

No već na samom početku operacija je krenula krivo jer su „upecani“ samo naši župljani i pripadnici obližnje župe Sv. Nikole. Neprijatelju nije bilo ni traga,a liganja je bilo sve manje i manje zbog povećanih apetita posade broda. Zabrinut tijekom operacije, kapetan Hrvoje Vučković Rus je naložio dijelu posade da napne svoje mišiće i pokušaju neprijateljice navesti na kobnu grešku da se približe ratnom brodu, ali nažalost ni to nije uspjelo.
Image and video hosting by TinyPic

U tom trenutku, a nakon što je načelnik glavnog stožera general-major Nedo Jovica primio informaciju o lošem tijeku operacije, dolazi do obrata. Glavni stožer smjenjuje kapetana Hrvoju Vučkovića za kojeg se sumnjalo da radti za rusku tajnu službu, te postavlja za kapetana Jerku Jerkovića. Nažalost ni njegovo zapovjedništvo nije dugo trajalo jer je njegova lojalnost dovedena u pitanje zbog optužbi za suradnju s turskom tajnom službom.
Image and video hosting by TinyPic

Jedini logičan čin koji se mogao u tom trenutku poduzeti jest imenovanje Vedrana Dragovića Crte za zapovjednika broda, no taj potez se pokazao kao promašaj jer su zalihe broda naglo potrošene.
Vidjevši situaciju, njemački saveznici vođeni Borisom Bustrucom napuštaju operaciju, čime se nagovještava fijasko ove operacije. Slijedi povlačenje u sigurnost luke, no tamo neočekivani šok – bosanske snage bljuju paljbu na ratni brod „Neretvanka“ i dolazi borbe za goli život.

Srećom spasilački gumenjak je odradio svoj posao te je veči dio posade na vrijeme spašen uz određene gubitke.
Image and video hosting by TinyPic

Nakon ove neuspjele operacije, zapovjedništvo je odlučilo da će sve daljnje ratne operacije izvoditi na kopnu i uz upotrebu čevapa, pljeskavica i kremenadli umjesto lignji.

Formirano je i istražno povjerenstvo koje će pokušati utvrditi odgovornost svih osoba koje su dovele do ovog neuspjeha, a šuška se da se neki od aktera već spremaju na bijeg u inozemstvo!


- 00:42 - Komentari (2) - Isprintaj - #

05.07.2010., ponedjeljak

JAMBO vs ŽAKLINA - RUNDA TKO ZNA KOJA

Na sjednici gradskog vijeća Metkovića ponovo su se zaoštrili odnosi između HSS-ova gradonačelnika Stipe Gabrića Jamba i HDZ-a no sada je Jambo upleo najviši stranački vrh HDZ-a i hrvatske Vlade. Naime, odgovarajući na pitanje vijećnika Ivana Plečaša (HSU) tko će biti ravnatelj Doma za starije i nemoćne u Metkoviću, gradonačelnik Stipo Gabrić na sjednici Gradskog vijeća Metkovića odgovorio je da je Upravno vijeće Doma odlukom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi smijenjeno 24 sata prije zakazane sjednice na kojoj se trebao obaviti reizbor odnosno imenovanje ravnatelja. Imenovani su novi članovi a kao razlog smjene naveo je nezadovoljstvo Državne tajnice za socijalnu skrb Dorice Nikolić jer su u telefonskom razgovoru kazali da neće glasovati za dosadašnju ravnateljicu, Višnju Bukvić. - Ministar me nazvao u tri sata i rekao mi da je te neposlušne smijenio - nastavio je Gabrić prepričavajući telefonski razgovor s ministrom zdravstva i potpredsjednikom Vlade Darkom Milinovićem .

Komentirajući smjenu Upravnog vijeća Doma u kojem su bili članovi HDZ-a predsjednica GO HDZ-a Metković Žaklina Marević je kazala je kako poštuje odluku Ministarstva jer je ono i osnivač te Ustanove, donosi odluke o imenovanju i razrješenju članova Upravnog vijeća. - No ne slažem se sa izlaganjem gradonačelnika Gabrića koji uzima za pravo javno reći na sjednici Gradskog vijeća da on postavlja ravnatelja Doma, te poručivši mi „Gospođo Marević pokazao sam svoju snagu, a vas sam ponizio“ vrijeđa mene kao predsjednicu HDZ-a u Metkoviću. Hrvatska Vlada se bori protiv korupcije i kriminala kao i zlouporabe položaja i nije primjereno da gradonačelnik jednoga grada i saborski zastupnik javno govori o kadroviranju njemu podobnih. – kazala je Žaklina Marević. J.B.


Članak prenesen iz Dubrovačkog vijesnika

Kako je do ovoga došlo?
Poznato je da je Višnja Bukvić, inače sadašnja ravnateljica Doma za starije i nemoćne osoba u Metkoviću, prije nekoliko godina postavljena za ravnateljicu zahvaljujući svojoj pripadnosti HDZ-u. No tijekom svog mandata se pokazala i kao sposobna te je u kratkom roku netom osnovani Dom privela svrsi. U međuvremenu je prije 2 godino došlo do unutarstranačkog sukoba unutar HDZ u kojem su s jedne strane bili "stara" garda HDZ Metkovića predvođena između ostalog i Višnjom Bukviće te "mlade snage" HDZ-a predvođene Žaklinom Marević. Sukob je pokušao razriješiti i sam Luka Bebić jer su se i izbori bližili, ali se s tim "poražena" stara garda HDZ.a nije mirila pa je sukob i dalje tinjao unutar stranke što je bila javna tajna.
Višnja Bukvić je do tada bila žestoka protivnica Stipe Gabrića Jambe s kojim se nemalo puta u gradskoj vijećnici svađala, a međusobne uvrede i objede koje su padale u vijećnici i izvan nje nisu bile rjetkost.

No kako to biva u politici, i taj sukob je počeo prerastati u ljubav pa su Višnja Bukvić i Jambo pomalo postajali saveznici sa zajedničkim "neprijateljem" - predsjednicom HDZ-a u Metkoviću Žaklinom Marević. Kako je glas Stipe Gabrića Jambe u Saboru odlaskom iz koalicije par manjih koalicijskih partnera postao znatno važniji, tako su i njegovi prohtjevi postajali važniji i za vrh vlasti, pa je smjena upravnog vijeća Doma svojevrsna pobjeda za Jambu s obzirom da je sada već bivše upravno vijeće (sklonije Metkovačkom HDZ-u) planiralo smijeniti Višnju Bukvić i postaviti drugu osobu. Od prijava za ravnatelja Doma pristigle su bile još one diplomiranih pravnika Dalibora Milana i Višnje Doko pa je izgledno da je netko od njih i trebao postati ravnatelj Doma.

Ovim je sigurno uzdrman položaj i snaga Metkovačkog HDZ-a, ali ne sumnjamo da je ovo samo još jedna od političkih bitaka koja se neretvanskoj politici vodi od razilaska Jambe i HDZ-a

- 14:42 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< srpanj, 2010 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Studeni 2015 (2)
Rujan 2015 (3)
Kolovoz 2015 (3)
Srpanj 2015 (8)
Lipanj 2015 (2)
Svibanj 2015 (7)
Travanj 2015 (3)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (4)
Siječanj 2015 (6)
Prosinac 2014 (9)
Studeni 2014 (2)
Listopad 2014 (2)
Rujan 2014 (7)
Kolovoz 2014 (10)
Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (6)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (9)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (7)
Srpanj 2013 (8)
Lipanj 2013 (8)
Svibanj 2013 (12)
Travanj 2013 (16)
Ožujak 2013 (11)
Veljača 2013 (6)
Siječanj 2013 (12)
Prosinac 2012 (11)
Studeni 2012 (6)
Listopad 2012 (13)
Rujan 2012 (6)
Kolovoz 2012 (11)
Srpanj 2012 (10)
Lipanj 2012 (6)
Svibanj 2012 (5)
Travanj 2012 (10)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (10)
Siječanj 2012 (10)
Prosinac 2011 (8)
Studeni 2011 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

GLAS NARODA!
Pratite naš Facebook profil gdje možete vidjeti i preuzeti zanimljive fotografije Neretve

Vikalica je ukinuta zbog neprimjerene komunikacije i vrijeđanja. Smisao slobode govora nije mogućnost neodgovornog iznošenja neistina ili vrijeđanje.

KONTAKT
norinmatijevici@yahoo.com



brojac poseta
jeftin web hosting